Foto: Liepājas simfoniskais orķestris

Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" 14. aprīlī plkst. 19.00 Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar Valsts akadēmisko kori "Latvija" diriģenta Māra Sirmā vadībā, kā arī ar operas solistiem Elīnu Šimku, Lauru Teivāni, Staņislavu Ļeontjevu un Rihardu Milleru atskaņos pasaulslavenā skandināvu komponista Svena Dāvida Sandstrēma oratoriju "Mesija", portālu "Delfi" informē LSO pārstāvji.

"Mūzika, manuprāt, ir vienkārši satriecoši skaista. Tā, pirmkārt, ir tonāla ar ļoti daudziem krāšņiem kontrastiem. Vispār ļoti iespaidīgs darbs kopumā," saka diriģents Māris Sirmais, kurš kora "Latvija" 75. jubilejas gada bagātīgo programmu vēlējies iesākt tieši ar šo skaņdarbu.

Sandstrēma radītā 21. gadsmita "Mesija" ir uzskatāma par vienu no mūslaiku nozīmīgākajiem tik apjomīgiem sakrālajiem sacerējumiem. Georga Frīdriha Hendeļa jubilejas gadā 2009. gadā oratoriju "Mesija" Svenam Dāvidam Sandstrēmam pasūtināja prestižā Štutgartes Starptautiskā Baha akadēmija un Oregonas Baha festivāls. Pasūtinātāju vēlme bijusi jauno oratoriju balstīt angliskajā Čārlza Džennena libretā, kas ir pamatā arī Hendeļa slavenajai oratorijai "Mesija". Komponists, kurš daudzus savus skaņdarbus radījis, godinot baroka laika meistarus, pats savu 2008. gadā radīto 120 minūšu garo "Mesiju" raksturo kā "vecmodīgu slaidšovu". Dzirdēt Džennena vārdus jaunajā mūzikā varētu būt līdzvērtīga pieredze tai, kādu pirms 260 gadiem varētu būt izjutusi publika, klausoties Hendeļa "Mesiju".

Šo 21. gadsimta "Mesiju", kas pats par sevi ir augstu novērtēts meistardarbs, raksturo liela ekspresija un orķestrālā krāsainība. Saskaņā ar Sandstrēma māksliniecisko kredo "Manai mūzikai jau pirmajā klausīšanās reizē ir jābūt pieejamai un aizkustinošai." šeit laikmetīgums un daiļskanība nav pretstati.
Kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri, Valsts Akadēmisko kori "Latvija" un diriģentu Māri Sirmo šī skaņdarba atskaņojumā piedalīsies arī četri operas solisti – vēl nupat Latvijas Lielajai mūzikas balvai kategorijā "Gada jaunais mūziķis" nominētā Laura Teivāne (soprāns), jau stabilu vietu akadēmskās mūzikas pasaulē izcīnījusī Elīna Šimkus (soprāns), kas arī vēl nupat par izcilu sniegumu tika nominēta Latvijas Lielajai mūzikas balvai, jaunais baritons Rihards Millers un tenors no Krievijas Staņislavs Ļeontjevs.

20. aprīlī šo oratoriju Liepājas Simfoniskais orķestris un koris "Latvija" atskaņos arī Šauļu garīgās mūzikas festivālā, Lietuvā.

Biļetes uz LSO koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!