Foto: DELFI
"Positivus" festivālā uz "Palladium" skatuves uzstāsies britu elektroniskās mūzikas projekts "East India Youth", sapņainie Islandes elektro-"indie" eksperimentētāji "Vök", jaunās britu "indie" roka zvaigznes "Peace", amerikāņu "new wave" atjaunotāji "Public Access T.V.", skandināviski melodiskā Jenni Ābrahamsone, britu dziedātāja "Indiana", intīmi elektroniskais projekts "Tropic" un dāņu elektroduets "Rangleklods".

Kā informēja festivāla rīkotāji, šogad uz "Palladium" skatuves mirdzēs vēl vairāk ārzemju mākslinieku nekā iepriekšējos gados.

Viljama Doila soloprojekta "East India Youth" jaunais, tikko kā iznākušais albums "Culture of Volume" ir sacēlis pamatīgu sajūsmas vētru pašos prominentākajos britu mūzikas kritiķos. "The Guardian", "NME" un citi grandi albumu ir novērtējuši ar maksimālo vai gandrīz maksimālo punktu skaitu, vairāki pat pielīdzina "East India Youth" radošo darbību Deivida Bovija Berlīnes periodam. Dzirkstošas komerciālās popmūzikas cienīgas melodijas savijas ar "electronic noise" un "techno" elementiem, 80.gadu sintīpopa noskaņām un "drone" dziļajiem basiem, radot mistiskas, atsvešinātas pasaules sajūtu. "East India Youth" debijas albums pērn tika nominēts prestižajai "Mercury Music Prize".

Britu "indie" roka apvienība "Peace" pārsteidz ar savu pozitīvismu, britu laikraksts "Independent" viņus pat nodēvējis par ""indie" jaunajiem karaļiem, kas demonstrē pozitīvās domāšanas spēku". Savā ziņā "Peace" turpina mīt "Oasis" un "Blur" iestaigāto britroka taciņu, vienlaikus atdzīvinot "indie" žanru ar viegliem, nepiespiestiem ritmiem un neuzbāzīgiem ģitāru rifiem.

Reikjavīkā pirms pāris gadiem dzimusī eksperimentālā "indie"-elektro apvienība "Vök" ir kļuvusi par karstāko atklājumu ne tikai dzimtajā Islandē, bet arī ārpus tās robežām. Jo īpaši tiem, kuri ir noilgojušies pēc intelektuāli piesātinātas, emocionāli distancētas mūzikas, kurā var atrast mieru un vēl nekad nebijušas sajūtas.

Jaunie amerikāņu rokmūziķi "Public Access T.V." atgriež apritē "American new wave", kas savus ziedu laikus piedzīvoja 80.gadu pašā sākumā, iezīmējot pankroka norietu. Pērn "Public Access T.V." bija viena no karstākajām Ņujorkas grupām, par kuras savaņģošanu cīnījās pat tie mūzikas aģenti, kuri nebija dzirdējuši nevienu viņu dziesmu. Patlaban "Public Access T.V." ir sākuši attiecības ar "Polydor", sola debijas albumu tuvākajā laikā un sniedz vienu koncertu pēc otra, spēlējot enerģijas pārpilnu rokmūziku.

Ar laumas balsi un sniegpārslas grāciju apveltītā zviedriete Jenni Ābrahamsone klausītāju ieved mistiskā pasaulē, kur melodijas ir sarakstītas kopā ar ziemeļu aukām un ik mūzikas takts ir solis pretī nezināmajam. Paralēli solokarjerai vokāli atbalstot Pīteru Geibrielu viņa koncertturnejās, Ābrahamsone ir spējusi radīt uzreiz atpazīstamu muzikālo rokrakstu, kurā melodiskie un modernie aranžējumi sastopas ar 80.gadu sintezatora skanējumu, dodot bagātīgu fonu spēcīgajam vokālam ar plašo diapazonu un ne ar ko nesajaucamo tembru. Katra viņas uzstāšanās ir kā muzikāls ceļojums ārpus laika un telpas.

Atsvešināti sievišķīga, uzsvērti neatkarīga, britu dziedātāja "Indiana", kas ārpus skatuves pazīstama kā Lorēna Hensone, rada mūzikas piesātinātu pasauli, kur cilvēki viens otru nesatiek, pat būdami blakus. Spilgti debitējusi ar singlu "Solo Dancing", kas Lielbritānijas singlu topā nokļuva 14.vietā, šī gada sākumā viņa laida klajā albumu "No Romeo". Intelektuāla elektroniskā popmūzika, kurai īpašu šarmu piešķir "Indianas" ēteriskā, brīžiem klusu čukstošā balss, atklājot trausluma diskrēto šarmu un spēku būt vājai. Viņas koncertos mūzika uzzied līdz šim neapjaustās dimensijās.

Multiinstrumentālists Kriss Vards vienlīdz labi pārzina ''vintage'' sintezatorus, elektriskās ģitāras un visdažādākās perkusijas, lai uz skatuves pārtaptu soloprojektā "Tropics", vienlaikus atverot dvēseli visai pasaulei un ļaujot ieskatīties sirdī tik tuvu, ka var sajust tās sirdspukstus. Sintīpops ar "lounge-jazz" iezīmēm, mūzika, kuru klausoties gribas paklusēt un palikt ar savām domām. "Tropics" mūzika ieskicē elektroniskas skaņas ainavas, ko piepilda ilgas, iekāre un vientulība, taču bez mazākās sāpju klātbūtnes.

Kopš elektrodueta "Rangleklods" dzimšanas pirms dažiem gadiem arī skandināvi var uzskatīt, ka viņiem ir savs 21.gadsimta "Joy Division". Dāņu mūziķu radītajā elektroniskajā ainavā iekļaujas sintīpopa šarms, ambienta nepārtrauktība, atsvaidzinošs elektropops un sirdi caururbjoši vokāli. Katra "Rangleklods" uzstāšanās ir unikāls pārdzīvojums un piedzīvojums neskaitāmu elektronisko instrumentu pasaulē, un iepriekš ierakstos dzirdētās melodijas gūst pavisam jaunu dimensiju.

Kā ziņots, devītais "Positivus" festivāls Salacgrīvas Zvejnieku parkā norisināsies no 17.jūlija līdz 19.jūlijam. Līdz ar iepriekš minētajiem mūziķiem tajā uzstāsies arī jau iepriekš izziņotie Roberts Plānts un "The Sensational Space Shifters", "Placebo", "Kasabian", "St.Vincent", "Basement Jaxx", Toms Odels, "Jungle", "Charli XCX", "Lamb", "Everything Everything", "Fenech-Soler", Džeks Gerets, "Ewert and the Two Dragons", "The Sound Poets", "Kate Boy", "King Gizzard&The Lizard Wizard", "Triana Park", "Max Jury" un "Soak". Līdz festivāla sākumam gaidāmi vēl vairāki paziņojumi par māksliniekiem, kas uzstāsies uz piecām "Positivus" skatuvēm.

Biļetes nopērkamas "www.positivusfestival.com", "Biļešu servisa" kasēs un "Nordea" bankomātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!