Foto: LETA

"Mēs pārdodam oriģinālu latviešu mūziku, bet, piemēram, ASV tā nevienam nav vajadzīga!" savu viedokli sarunā ar portālu "Delfi" īsi pirms mūzikas kompānijas "Mikrofona ieraksti" 15. jubilejas neslēpj dibinātājs un repertuāra direktors Guntars Račs.

"Popmūzikā nav nozīmes valstiskai piederībai, bet gan valodai, kurā dzied. Un diemžēl latviešu valoda samazina mūsu tirgu līdz Latvijas apmēriem, pat vēl mazāk – aptuveni līdz vienam miljonam, jo mūsu produkciju patērē apmēram trešdaļa iedzīvotāju un salīdzinot ar Londonu, visas Latvijas tirgus ir 10 reizes mazāks," situāciju skaidro Račs.

Kā pozitīvos aspektus "Mikrofona ierakstu" izaugsmes iespējās viņš min iespēju producēt latviešu izpildītāju dziesmas angļu valodā, kā arī instrumentālo mūziku, kas ir internacionāla.

Račs sarunā ar "Delfi" atzīst, ka situācija mūzikas industrijā šobrīd ir krietni vien smagāka, nekā tas bija "treknajos gados".

"Protams, šobrīd ir grūti laiki un, lai arī kā man negribētos to atzīt, situācija mūzikas ierakstu biznesā ir krietni vien sliktāka, nekā pirms vairākiem gadiem. Šobrīd Latvijas cilvēki dzīvo krīzes apstākļos un mūzikas industrijā ļoti jūtams ir tas, ka cilvēku ienākumi ir samazinājušies. Mūzikas industrija ir kaut kas starp kultūru un izklaidi un, kā zināms, kultūras un izklaides pasākumiem cilvēki šobrīd tērē vismazāk naudas," stāsta Račs.

Tāpat viņš norāda, ka liela ietekme uz mūzikas ierakstu kompānijām ir arī pasaules tendencēm. "Nav nekādas skaidrības, kāda būs mūzikas industrija nākotnē. Šobrīd cilvēki mūziku iegūst bez maksas un neizjūt ne mazākos sirdsapziņas pārmetumus par to. Arī likumdošana daudzus gadus nav mainījusies un gandrīz visi par to atbildīgie pārsvarā vienaldzīgi noskatās."

Lai arī "Mikrofona ieraksti" ir sākuši mūziku izplatīt digitāli un sadarboties ar vairāk nekā 100 pazīstamiem ārvalstīs bāzētiem mūzikas izplatītājiem kā Amazon un iTunes, tas nespēj kompensēt zaudējumus.

Viņa mīļākie latviešu izpildītāji esot grupa "Instrumenti" un par ļoti talantīgu producentu viņš uzskata Maratu no grupas "Musiqq". " No jaunajiem man vēl ļoti patīk arī Kaža, viņš labi progresē un Candy. Daudz klausos arī tādus Latvijas mūziķus, kuri nav ļoti pazīstami, piemēram, "Triānas parku" un Kārli Kazāku. Bet pārsvarā tomēr klausos tādus klasiķus kā Bobs Dilans, piemēram. Esmu dzirdējis arī visas jaunās britu grupas. Tiesa, tās klausīties man ātri vien kļūst neinteresanti," atklāj Račs.

Jautāts, kā "Mikrofona ierakstu" komanda svinēs kompānijas jubileju, Račs norāda, ka skaļu svinību nebūs. "Mēs, protams, uzaicināsim draugus, partnerus – visus tos, ar kuriem šo gadu gaitā esam strādājuši, tomēr man uzreiz jāatvainojas, ja kādu būsim piemirsuši. Skaļus un lielus koncertus rīkot mēs neplānojam, bet pasākumam ir jābūt labam, jo esam strādājuši ar labākajiem šajā nozarē!"

Jau ziņots, ka viena no Latvijas vadošajām mūzikas ierakstu kompānijām - "Mikrofona ieraksti", apaļo dzimšanas dienu svinēs 17. aprīlī.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!