Foto: Publicitātes foto
Sešos svētdienu vakaros, sākot no 20. aprīļa LTV1 savu talantu pierādīs topošie mūziķi – vijolniece Sabīne Sergejeva, tubas mūziķis Kaspars Šmits, soprāns Marlēna Keine, čellists Marks Viļenskis, pianisti Katrīna Gupalo un Dainis Tenis, kā arī sitaminstrumentālisti Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš.

Līdz šova sākumam portāls "Delfi" katru darbadienu piedāvās ieskatu viena šova dalībnieka biogrāfijā, pasaules redzējumā un atklāsmēs par un ap mūziku. Šoreiz - pianists Dainis Tenis.

21 gadu vecais pianists Dainis Tenis savu līdz šim iespaidīgāko zvaigžņu stundu piedzīvojis pirms pāris mēnešiem, uzstājoties "L'Escale" koncertzālē Francijā. "Pēc mana solokoncerta publika astoņas reizes sauca mani atpakaļ uz skatuves un pieprasīja spēlēt vēl un vēl, līdz manas rokas vairs neko nevarēja fiziski nospēlēt...Jutos kā nekad, kautgan biju tikai labi izdarījis savu darbu," komentē mūziķis.

Dainis atzīst, ka mācīties mūziku viņu iedvesmojusi mūzikas skolotāja Signe Docīte. "Kad iestājos Rīgas 4. mūzikas skolā, viņa manī pamanīja mazu gaismiņu gara un tumša tuneļa galā. Tikai un vienīgi pateicoties viņas neatlaidībai, es savos 13 gados nolēmu pievērsties mūzikai," uzsver pianists. Tā kā viņa mamma vienmēr vēlējusies spēlēt klavieres, bet šo sapni nepiepildīja, tas īstenojies nākamajā paaudzē. Bet Daiņa visbiežāk dungotā dziesmiņa bērnībā bija lietuviešu tautasdziesma "DuGaideliai" jeb "Divi gailīši", jo viņa tētis ir lietuvietis.

Topošais pianists atzīst, ka ir mazdrusciņ māņticīgs: "Vienmēr pēc uzstāšanās, ja ir iespējams pieiet vēlreiz pie flīģeļa, nospiežu Do mažora akordu. Bet pēc vingrināšanās tas ir obligāts pasākums!" Un savu instrumentu viņš raksturo: "Klavieres ir spogulis, kurā redz manas iekšējās pasaules atspulgu..."

Kāpēc pieteicies konkursam "Radīti mūzikai"?

Man patīk izaicinājumi, un līdz šim nevienā šāda veida projektā neesmu piedalījies, tāpēc šis ir jauns, nopietns izaicinājums manas mūziķa karjeras attīstībā.No projekta visvairāk es gribētu sagaidīt rezultātu, ka mēs, dalībnieki, iedvesmojam bērnus un jauniešus iestāties un mācīties mūzikas skolās, apgūt kāda sev tuva instrumenta spēli un ceļam Latvijas mūzikas kultūras līmeni.

Lūdzu, pastāsti dažos vārdos, ko tev nozīmē mūzika.

Mūzika priekš manis ir viss - tas ir rīts un vakars, sākums un beigas!

Kas ir klasiskās mūzikas priekšrocība, salīdzinot ar citiem mūzikas žanriem?

Klasiskās mūzikas vislielākā priekšrocība ir tā, ka tā ir un būs nemirstīga - pasaulē ir tik daudz atšķirīgu komponistu, kuri visus savus darbus ir uzrakstījuši uz balta papīra ar piecu nošu līnijām, kas mums, mūziķiem, ir jāinterpretē - lūk, šeit arī parādās šīs mūzikas nemirstība. Katrs interprets ir atšķirīgs un katrs cilvēks jūt mūziku citādāk, tādēļ nebūs reizes, kad klausītājs izdzirdēs pilnīgi identisku kādas kompozīcijas atskaņošanas versiju. Kaut tā būs tūkstošā reize, kad viņš dzirdēs šo mūziku, viņam neapniks, jo tā skanēs citādāk, nekā 999. reizē.

Kurā vecumā bija visgrūtāk piespiest sevi apmeklēt mūzikas skolu?

Visgrūtākais vecums bija 7 - 12 gadi.Katru nedēļu, dienās, kad bija jāapmeklē mūzikas skola, es noteikti saslimu ar vēl pasaulē neidentificētu vīrusu, kad rokas, pirksti, kājas, galva un vēders sāp vienlaicīgi, bet no paaugstinātas temperatūras diemžēl nav ne miņas - nu vai nav dīvains vīruss?

Ar ko nodarbojies brīvajā laikā?

Brīvajā laikā man patīk komponēt, kā arī sportot - vasarā skrituļslidošana, pludmales volejbols, basketbols, peldēšana, ziemā slēpošana, slidošana un viss, kas saistīts ar ziemas sportu.

Mīļākā grāmata vai filma?

Filmas -"Augusts Rašs" (August Rush), "Forests Gamps" (Forrest Gump).

Kurš varētu būt sapņu ceļojums?

Mans sapņu ceļojums varētu būt uz zemi, kur līst kakao lietus un akmeņi ir šokolādes gabaliņi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!