Foto: Ruta Dzene-Eihvalde
Piektdien, 20. oktobrī, Cēsu Izstāžu namā notiks audiovizuāls koncerts "Astoņdesmit", kas veltīts amerikāņu komponista Filipa Glāsa astoņdesmitās jubilejas gadam, portālu "Delfi" informē biedrības HI pārstāvji.

Koncertā Jānis Ozoliņš izpilda pazīstamus, kā arī līdz šim Latvijā neiepazītus Filipa Glāsa skaņdarbus klavierēm. Savukārt mākslinieks Mārtiņš Dāboliņš izveidojis interaktīvu vizuālo noformējumu, kas tiek sinhronizēts ar notiekošo mūzikā.

Šī programma ir literatūrzinātnieka, grupas "Sigma" solista un komponista Jāņa Ozoliņa veltījums komponistam viņa 80. dzimšanas dienā 80 minūšu garumā, atskaņojot gan hrestomātiskos skaņdarbus, kas latviešu klausītājiem ir labi zināmi, gan Latvijā līdz šim reti atskaņotās etīdes klavierēm, kuras parāda pavisam citu Glāsu, kādu klausītāji, iespējams, koncertatskaņojumā iepazīs pirmoreiz.

Filips Glāss ir bijis un vēl joprojām ir viens no ražīgākajiem mūsdienu amerikāņu komponistiem, kurš sarakstījis cienījamu apjomu simfoniskās mūzikas un koncertus solo instrumentiem un orķestrim, stīgu kvartetus, mūziku teātra un dejas izrādēm, vokālo mūziku, sadarbojies ar bītu paaudzes dzejnieku Alenu Ginsbergu, kinorežisoriem Vudiju Allenu, Martinu Skorsēzi, Stīvenu Daldriju, teātra režisoru Robertu Vilsonu, mūziķiem Deividu Boviju, Polu Saimonu un citiem. Šogad Glāss sagaidījis savu 80. dzimšanas dienu. Komponista klaviermūzikai veltītā programma

"Astoņdesmit" jau izskanējusi koncertos Rīgā, Liepājas "Lielajā dzintarā" un Latgales vēstniecībā "Gors".

Jānis Ozoliņš stāsta: "Latvijā Glāsa jubileju atzīmējam pieticīgāk, taču latvieši Glāsu mīl. Man to apliecināja klausītāji, kas bija atnākuši uz koncertiem Zirgu ielas koncertzālē, lai kopā pavadītu laiku, klausoties viņa radīto klaviermūziku. Glāss, pašam to nezinot, ļāva man piepildīt kādu sapni – nospēlēt klaviermūzikas koncertu, kas balstīts akadēmiskā repertuārā. Ar mākslinieku Mārtiņu Dāboliņu sadarbojamies pirmoreiz un nevaru iedomāties labāku šīs mūzikas vizuālo interpretāciju."

Cēsu Izstāžu nams pēc renovācijas atvērts septembra beigās ar Kristīnes Luīzes Avotiņas izstādi "Ģimene'', kas būs skatāma arī koncerta apmeklētājiem.

Biļetes uz koncertu pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!