Foto: Publicitātes foto

Šogad Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas Ērģeļu klase svin 25 gadu jubileju, tāpēc februārī paredzēti vairāki pasākumi, tostarp Latgales vēstniecībā "Gors", kur 18. februārī plkst. 18.00 pirmatskaņojumu piedzīvos ērģeļklases absolventiem veltīts ērģeļmūzikas koncertuzvedums "Māras zemes ērģeļu gaisma".

Koncertuzveduma stāsts ir balstīts uz Latgales Dievnamu apceļošanu, rādot katra ērģeļklases absolventa dzimto pusi, no kuras viņi ir devušies uz Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolu, lai iepazītu ērģeļmākslas burvību. Baznīcas kopā ar skatītājiem apceļos aktieris Kristaps Rasims. Uz "Gors" skatuves dzirdēsiet un redzēsiet Rēzeknes, Bērzgales, Kārsavas, Balvu, Varakļānu, Stirnienes un Preiļu baznīcu ērģeles.

Muzikālo gaisotni papildinās Guntras Kuzminas balss un mūzika, kā arī jauniešu vokālās studijas "Skonai" dziedājums. Savukārt koncertuzveduma noslēgumā gaidāms īpašs viesis, ērģeļmākslas meistars, profesors Tālivaldis Deksnis, kura vadībā lielākā daļa absolventu ir ieguvuši bakalaura un maģistra grādus Jāzepa Vītola Lavijas Mūzikas akadēmijā.

Pirmo reizi uz "Gors" skatuves ērģeles satiksies duetos ar vijoli (Zane Kurme) un saksofonu (Santa Bukovska). Savu daudzpusīgo talantu demonstrēs ērģeļu klases absolventes Ilze Grēvele un Agnese Urka, kas nu izcili darbojas vokālajā mūzikā.

Koncertuzvedumā skanēs vairāki ērgeļu jaundarbi, kas tapuši īpaši ērģeļu klases jubilejai un veltīti izciliem ērģelniekiem, kas nākuši no Latgales. Unikāls jaundarbs ērģelēm četrrocīgi un četrkājīgi "Riga Oeganum Duo" (Ilona Birģele un Diāna Jaunzeme-Portnaja) izpildījumā, ko komponiste Dzintra Kurme-Gedroica ir radījusi tieši šīm mūziķēm. Tāpat komponists Rihards Dubra tikko ir uzrakstījis ērģeļdarbu par Latvijā tik ļoti iemīļoto kora dziesmas tēmu "Tu skaistō Dīva Dōrza rūze", ko atskaņos ērģelniece un tagadējā ērģeļspēles skolotāja Guna Kise. Skaņdarbus dvēseliskā stāstā apvienojis režisors Uģis Brikmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!