Foto: Publicitātes foto
Jauniešu koris "Kamēr..." jaunās režisores Margo Zālītes un kora mākslinieciskā vadītāja Jāņa Liepiņa vadībā strādā pie uzveduma "Svētā vēja dziedājumi" iestudējuma, kura pirmizrāde gaidāma šīs nedēļas nogalē 25. un 26. maijā pulksten 21:30 Tabakas fabrikā.

Berlīnē un citviet Eiropā strādājošā režisore Margo Zālīte iestudējuma koncepciju redz mūsdienu aktualitāšu kontekstā, skaidrojot, ka "vēlme doties un atgriezties ir putnu un jauniešu vienojošākā īpašība. Par to ir arī režijas koncepts - par gājputniem - kā doties un vēl jo vairāk - par to, kā mācēt atgriezties. Es gribu parādīt kori "Kamēr..." kā jaunas dzīvības organismu, kurš pulsē, domā, dzīvo. Tā ir jauna kora jauna versija par jauno mūzikas teātri."

Amerikāņu komponista Džona Lutera Adamsa ( John Luther Adams) izvērstās formas kora darbs "Svētā vēja dziedājumi" (Canticles of the Holy Wind) ir īpaši korim "Kamēr..." rakstīts darbs, ko komponists ir rakstījis jau pazīstot kora vokālās iespējas un spilgto skanējumu. Pirmā sadarbība korim "Kamēr..." ar Džonu Luteru Adamsu bija, strādājot pie starptautiskā projekta "Pasaules saules dziesmas". Mūzikas kritiķis un apskatnieks, žurnāla "New Yorker" un visā pasaulē, arī Latvijā izdotās grāmatas "Viss pārējais ir troksnis/ The rest is noise" autors Alekss Ross amerikāņu komponistu Džonu Luteru Adamsu ir nodēvējis par "vienu no oriģinālākajiem jaunā gadsimta mūzikas domātājiem". Adamsa dzīve un daiļrade ir cieši saistīta ar dabu un atrašanos tuvu tai. Komponists darbā iekļāvis dziedājumus putnu, vēja u.c. dabas parādību balsīs un jau partitūrā paredzējis dziedātāju pārvietošanos telpā, kā arī dažādu sastāvu – pilna kora, kora grupu un solistu izmantošanu. Atbilstoši skaņdarba filozofijai iestudējumu papildinās gaismu un lāzerprojekciju scenogrāfija mākslinieka Ginta Gabrāna vadībā.

Reizē ar jauniem muzikāliem un skatuviskiem izaicinājumiem, "Kamēr..." vēlas sev un saviem klausītājiem atklāt radošo kvartālu brīnišķīgās iespējas arī klasiskās/ akadēmiskās mūzikas koncertu baudīšanā un šoreiz aicina uz korim vēl līdz šim neapgūtu telpu Tabakas fabriku, kuras industriālā vide pieļauj maksimāli radīt šim uzvedumam nepieciešamo atmosfēru.

Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!