Foto: Publicitātes foto
Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmā sevišķa uzmanība veltīta Johana Sebastiāna Baha mūzikai. Bahs kļuvis par iedvesmas avotu pavasara festivāla "Windstream" komponistu konkursā, Rīgas lielākajos dievnamos pirms Lieldienām skan Baha pasijas un 16.maijā aizsāksies vērienīgs ērģeļmūzikas koncertcikls, portālu "Delfi" informē pasākumu rīkotāji.

"Johana Sebastiāna Baha komponētajiem darbiem drosmē, dziļumā un filozofiskās koncepcijas spēkā nav konkurentu. Baha lielā ietekme un enerģija, viņa mūzikas spēks ir virzījis pasaules prātus un idejas," uzsver Rīga 2014 programmas tematiskajā līnijā "Okeāna alkas" kurators Uģis Brikmanis.

Koncertciklā "Bahs. Pasija. Rīga" tiek atskaņotas sakrālās mūzikas žanra nozīmīgākās pasijas. Izcilāko Eiropas baroka mūzikas interpretu piedalīšanās projektā apliecina Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas piederību Eiropas vēsturiskajai kultūrtelpai. Baha pasijas klausāmas trīs lielākajos Rīgas dievnamos trīs piektdienas pirms Lieldienām.

Piektdien, 11. aprīlī, plkst. 19 Sv. Pētera baznīcā monumentālās "Mateja pasijas" mūzikas diženumu klausītājiem atklās sevišķi augstvērtīgu mūziķu sniegums: Latvijas Radio koris sadarbosies ar – orķestri "Les Passions de l'Ame" (Šveice), diriģentu un Starptautiskās Baha Akadēmijas (Štutgarte, Vācija) direktoru Hansu Kristofu Rādemani (Hans-Christoph Rademann), kā arī pasaulslaveniem ārvalstu solistiem.

Savukārt 18.aprīlī, Lielajā piektdienā, plkst.19.00 Sv.Jāņa baznīcā skanēs izcilais vokāli instrumentālais darbs – dramatiskā "Jāņa pasija". Rīgas klausītājiem to dāvās Eiropas labākie baroka mūzikas interpreti: orķestris "Concerto Copenhagen", dāņu diriģents Larss Ulriks Mortensens (Lars Ulrik Mortensen) un ievērojami viessolisti sadarbībā ar Latvijas Radio kori. Biļetes uz Baha pasiju atskaņojumiem iegādājamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

Šo koncertciklu Rīgas Domā aizsāka mazpazīstamā "Marka pasija" un pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja īpaši šai koncertu sērijai veltītais Ērika Ešenvalda jaundarbs "Lūkas pasija". "Esmu priecīgs, ka paliks pasiju ieraksti, novelkot robežlīniju – šis ir gads, kad skanēja visas Baha pasijas Latvijas Radio kora izpildījumā. Tā būs mēraukla nākamajām paaudzēm un arī mums pašiem, pēc kā tiekties – domāšanas un profesionālās varēšanas ziņā," pauž Brikmanis.

Arī pavasara festivāla "Windstream" vienojošais vadmotīvs ir J.S.Baha daiļrade. Festivāla kulminācija būs Starptautiskā komponistu konkursa norises Lielajā ģildē - žūrijas koncerts 17.aprīlī, fināla kārta 19. aprīlī, laureātu koncerts 20. aprīlī. Konkursa moto "izjūti Bahu, turpini Bahu, debatē ar Bahu".

Savukārt vasaras garumā klausītājus Rīgā, Liepājā un Jūrmalā priecēs ērģeļmūzikas koncerti. Šāds koncertu cikls Latvijā tiek veidots pirmo reizi – Rīgas Doma, Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles un Dubultu evaņģēliski luteriskās baznīcas sadarbības projekts, kas vainagosies ar katrai no tām speciāli komponēta latviešu komponistu skaņdarba pirmatskaņojumu un visu trīs jaundarbu – cikla "Latviešu triloģijas ērģelēm" – pasaules pirmatskaņojumu Rīgas domā. Kopumā projektā piedalās vairāk nekā 20 Latvijas ērģelnieku, kā arī kori, dziedātāji, instrumentālisti un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. "Ērģeļmūzika BACH zīmē" atklāšanas koncerts 16.maijā norisināsies Rīgas domā.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!