Februārī Rīgā gaidāms jau otrais festivāls "Vīnes klasika", kas aicinās klausītājus baudīt klasicisma laika ģēniju daiļradi, kā arī šogad pirmo reizi piedāvās iespēju noskatīties tematiskās mākslas filmas, portālu "Delfi" informē "Latvijas Koncerti".

Festivālu "Vīnes klasika" 5. februārī Lielajā ģildē atklās Latvijas Nacionālais simfonisks orķestris diriģenta Ūla Rudnera vadībā. Šoreiz diriģents izvēlējies Franča Šūberta draiski rotaļīgo uvertīru "Rozamunde", kā arī Ludviga van Bēthovena brīnišķīgo Septīto simfoniju un Fantāziju klavierēm, korim un orķestrim, kas priekšvēsta monumentālo "Odu priekam". Solists būs Antons Ļahovskis no Sanktpēterburgas, atskaņojumā piedalīsies arī Latvijas Radio koris. Ventspilī koncerts notiks teātra namā "Jūras vārti" 6. februārī pl. 17:00.

Mazajā ģildē 10. februārī koncertēs nu jau visā Eiropā, kā arī Japānā atzītais "Trio Dali", kur kopā ar čellistu Pjēru Kristianu Lamarku un pianisti Amandīni Savarī spēlē viena no Latvijas izcilākajām mūziķēm Vineta Sareika. Programmā Franča Šūberta, Ludviga van Bēthovena, Jozefa Haidna mūzika.

13. februārī Latvijas Universitātes Lielajā aulā izskanēs retums – Georga Frīdriha Hendeļa oratorija "Mesija" aranžējumā, ko veicis sava vecākā kolēģa talanta kvēls apbrīnotājs Volfgangs Amadejs Mocarts. Pie diriģenta pults – ugunīgais baroka mūzikas speciālists no Igaunijas Andress Mustonens, kura vadībā muzicēs solisti, "Sinfonietta Rīga" un Valsts akadēmiskais koris "Latvija".

Šogad festivāls piedāvās jaunumu – tematiskās mākslas filmas. Spīķeru koncertzālē 9. februārī varēs noskatīties Agņeškas Holandas filmu "Pārrakstot Bēthovenu" (2006) – vēsturiskām puspatiesībām un nepatiesībām pilnu, taču aizgrābjošu stāstu par Devītās simfonijas tapšanas laiku (titullomā Eds Heriss). Savukārt 11. februārī - 1984. gadā uzņemto Miloša Formana lenti "Amadejs", kas saņēma astoņus "Oskarus", kā arī citas prestižas balvas.

"No muzikoloģiskā viedokļa arī šis stāsts, tāpat kā "Pārrakstot Bēthovenu", būtu vērtējams vismaz kritiski, kaut vai tādēļ, ka smagi nodara pāri Antonio Saljēri, taču kā mākslasdarbs tas ir neiedomājami satriecošs, emocionāls, košs un asprātīgs, turklāt pilnīgi ticami rāda, kāds patiesi varēja būt nemirstīgais Mocarts", uzskata muzikologs Orests Silabriedis.

Festivāls norisināsies no 5. līdz 13. februārim. Biļetes uz koncertiem nopērkamas norises vietās, kā arī "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!