Foto: Publicitātes foto. "Zefiro Torna"
2. jūlijā Liepājā, "Promenade Hotel" Hika zālē, un 3. jūlijā Rīgā, Mazajā ģildē, pirmo reizi Latvijā notiks nebijis projekts – izcilais flāmu senās mūzikas ansamblis no Beļģijas "Zefiro Torna" sadarbībā ar vokālo ansambli "Putnu dārzs" atskaņos renesanses komponista Orlando di Lasso laicīgos skaņdarbus, iedzīvinot koncertprogrammā "krogu tūres" tradīciju. Projekta "Lassus Pub Crawl" programmu veido kolorīts daudzbalsīgo dziesmu kokteilis – franču šansoni, itāļu vilanellas un vācu krogu dziesmas, portālu "Delfi" informē festivāla "Arēna" veidotāji.

Pirms koncerta Liepājā, 2. jūlijā plkst. 15.00 "Lassus Pub Crawl" rīkos zibakciju Liepājas muzejā.

“Lasso krogu dziesmu” programmas ideja dzima Monsā (Beļģija), gatavojot Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2015. svinības. Monsa ir renesanses meistara Orlando di Lasso dzimtā pilsēta, kuras šarms, senatnīgā atmosfēra un izsmalcināto krodziņu izvēle iedvesmoja mūziķus “krogu tūres” koncertprogrammai.

“Orlando di Lasso ģeniālā komponista roka padarījusi par dārgakmeņiem franču, itāļu un vācu krogus dziesmas, liekot satikties “augstajai” un “zemajai” kultūrai – kolorītajās dziesmās strāvo sulīga dzīves izjūta: skaistums, dzīvesprieks, dekadence, skumjas un parodijas. Latvijā “krogus tūres” kustība ir maz pazīstama, toties daudzās Eiropas pilsētās bāru tūres ir ļoti populāras un darbojas kā socializēšanās pasākums lokālajām komūnām un tūristiem,” raksta projekta veidotāji.

Foto: Publicitātes foto. "Zefiro Torna"

Projekts sevī ietver flāmu senās mūzikas ansambļa “Zefiro Torna” sadarbību ar koriem un vokālajiem ansambļiem piecās Eiropas valstīs – Vācijā, Slovēnijā, Itālijā, Beļgijā un Latvijā. Katrs koris izvēlas 10 - 15 dziesmas no Lasso laicīgo darbu repertuāra, un sadarbībā ar izcilajiem “Zefiro Torna” mūziķiem katrā valstī iestudē atšķirīgu koncertprogrammu. Projekta pirmatskaņojums notika Monsā un Mehelenā (Beļģija) 2015. gada septembrī, bet pirmā pieturvieta ārpus Beļgijas projektam "Lassus Pub Crawl" ir Latvija.

Projekta dalībnieki pirms koncertiem dosies arī nelielās “krogus tūrēs” pa apkārtnes kafejnīcām un bāriem, pa ceļam sniedzot īsus zibakciju tipa koncertus. Par krogu tūri (angliski pub crawl, bar tour, bar crawl vai bar-hopping) sauc pasākumu, kad viens vai vairāki cilvēki vienas dienas vai nakts laikā iegriežas daudzos bāros, parasti pārvietojoties kājām vai ar publisko transportu, reizēm ar divriteni. Pie dzēriena glāzes tiek nolemts, kur dosies tālāk. Šīs tūres fokusējas uz jaunu draugu satikšanu un jaunu bāru iepazīšanu svešās pilsētās.

Zināms, ka Rīgā “Zefiro Torna” kopā ar vokālo grupu "Putni" plāno apmeklēt "Lido" Alus pagrabu, lai tur ap plkst. 18.00 pārsteigtu kroga apmeklētājus un klausītājus.

Ziemeļspānijā, Basku zemē krogus tūru tradīcija, kur vīriešu kārtas draugi staigā pa krogiem, izdzer mazu glāzi vīna katrā krogā un bieži dzied tautas dziesmas, pazīstama kā "txikiteo" vai "chiquiteo" un var tikt noturēta gan dienā, gan naktī. Dzērāju dziesmas ir neatņemama krogu tūres sastāvdaļa arī Kanādā un Īrijā. 20. gadsimtā šajās izdarībās sāka piedalīties arī sievietes, organizējot savas grupas un turnejas.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas visās “Biļešu servisa” kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!