Foto: Santa Savisko-Jēkabsone. Čelliste Kristīne Blaumane
Šā gada septembrī uz vienas skatuves satiksies trīs izcilas latviešu kamermūziķes – čelliste Kristīne Blaumane, flautiste Ilona Meija un pianiste Herta Hansena programmā "Pasaku ainas", kas tiks izspēlēta trīs koncertos, portālu "Delfi" informē "Iedvesmas fonda" pārstāvji.

Koncerti notiks 6. septembrī plkst. 19.00 Ikšķiles Tautas namā, 7. septembrī plkst. 19.00 Cesvaines pilī un 8. septembrī plkst. 19.00 koncertzālē "Lielā ģilde", Rīgā.

Programmā, kurā iekļauti klasicisma, romantisma un agrīna modernisma paraugi, skanēs Franča Doplera, Kārļa Marijas Vēbera, Leoša Janāčeka un Bohuslava Martinū skaņdarbi.

"Izvēlētie skaņdarbi saistās vispirms ar spēles prieku. Un spēle ir kamermūzikas pamatu pamats – kopīga ieelpa, saskatīšanās, apmainīšanās skaniskām replikām, vārdu sakot, muzikāls pingpongs. Ļvivā dzimušais, Austrijā un Ungārijā mūžu vadījušais prasmīgais godavīrs Francis Doplers prezentēsies ar instrumentālām ārijām, kuru saknes ir senajā Valahijas kņazistē mūsdienu Rumānijas dienviddaļā. Kārlis Marija fon Vēbers dos iespēju ieskatīties savā privātajā dzīvē ar trio, kas komponēts saderināšanās laikā. No Leoša Janāčeka daiļrades programmā iekļauta "Pasaka", kuru komponējot savdabīgais čehu ģēnijs iedvesmojies no Vasilija Žukovska varenās poēmas "Pasakas par caru Berendeju". Visubeidzot briljantais divertismentu meistars, čehu tautas mūzikas un Parīzes skolas sintezētājs Bohuslavs Martinū un viņa trio, kas komponēts sevišķi ražīgā daiļrades periodā ASV Otrā pasaules kara beigās," par koncertu raksta tā rīkotāji.

Koncertu papildinās mūzikas žurnālista Oresta Silabrieža stāstījums par un ap mūziku, dzīvi un pasaku ainām.

Čelliste Kristīne Blaumane ir Londonas Filharmoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistare. Daudzus gadus viņa bija "Amsterdam Sinfonietta" čellu grupas līdere. Aktīva kamermūziķe un soliste visā Eiropā. Saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2005 un 2007.

Flautiste Ilona Meija ir "Sinfonietta Rīga" pirmā flauta un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docente. Bieži muzicē dažādos kameransambļos ar izciliem Latvijas un ārzemju māksliniekiem. Saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2015 kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī".

Pianiste Herta Hansena ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesore. Aktīvi koncertējoša pianiste, dažādu kamermūzikas projektu dalībniece, daudzu dziedātāju un instrumentālistu uzticama skatuves partnere. Saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2013 kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī".

Biļetes iegādājamas Ikšķiles Tautas namā, Cesvaines pilī un "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!