Foto: Publicitātes foto

21. jūlijā, festivāla "Ad Lucem" atklāšanas koncertā Rīgas Kongresu namā, uzstāsies leģendārais balalaikas virtuozs Aleksejs Arhipovskis. Viņa izpildījumā dzirdēsim paša mākslinieka radītas kompozīcijas un improvizācijas par dažādām tēmām.

Aleksejs Arhipovskis (1967) dzimis Krasnodaras novada Tuapsas pilsētā. Kaislību uz mūziku viņš mantojis no tēva, kas bērnībā spēlēja ermoņikas, vēlāk - akordeonu. Mājās bieži skanēja mūzika, un deviņu gadu vecumā Arhipovskis iestājās mūzikas skolā balalaikas klasē. Absolvējis Gņesinu Valsts Mūzikas pedagoģijas institūta tautas instrumentu nodaļu balalaikas specialitātē, kļuvis par 3. Viskrievijas tautas instrumentālistu konkursa laureātu, kopš 1989. gada Arhipovskis strādāja kā solists Smoļenskas krievu tautas mūzikas orķestrī, kur arī aizsākās eksperimenti balalaikas spēles jaunu izteiksmes iespēju jomā, stāsta koncerta rīkotāji.

1998. gadā Arhipovski uzaicināja piedalīties Valsts Akadēmiskajā krievu tautas mūzikas ansamblī Zikinas vadībā. Kā solists viņš piedalījies Kultūras festivālos ASV, Ķīnā, Dienvidkorejā, Vācijā, Francijā, Spānijā un Bulgārijā, uzstājies dažādos džeza festivālos, spēlējis radio un televīzijas raidījumos, valsts koncertos un samitos. Pēdējo gadu laikā Arhipovskis aktīvi koncertē Eiropā un pasaulē.

Šovasar no 21. līdz 29. jūlijam norisināsies jau 14. Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem". Koncertos Rīgā, Siguldā un Ventspilī uzstāsies tādi izcili mākslinieki kā Aleksejs Arhipovskis, Latvijas Radio koris, skandināvu mūzikas ansamblis "Groupa", Timo Vēnenens, Laima Jansone, Sauļus Petreikis un citi.

Plašāka informācija Introvertās mākslas festivāla mājas lapā.

Festivāla biļetes pieejamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un internetā, kā arī koncertzāles "Baltais flīģelis" kasē, Siguldā, Šveices ielā 19, tālr. 67974787.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!