Foto: Simfonijas atskaņojums "Arēnā Rīga" 2008. gadā.
"Rīgas festivāla" noslēgums šogad izskanēs Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē. 18. jūnijā plkst. 20.00 tur skanēs viena no grandiozākajām virsotnēm klasiskās mūzikas vēsturē – Gustava Mālera Astotā simfonija jeb Tūkstošu simfonija, portālu "Delfi" informēja VSIA "Latvijas koncerti" pārstāve Rinta Bružēvica.

Grandiozais opuss izskanēs diriģenta Olari Eltsa lasījumā, solisti – soprāni Liene Kinča, Alisa Zinovjeva, Kristīne Gailīte; mecosoprāns Tuija Knihtila un Oļesja Petrova; tenors Juhans Tralls; baritons Egils Siliņš; bass Prīts Volmerams. Koncertā piedalīsies Latvijas Radio koris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Rīgas Doma zēnu koris un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Pabeidzis savu lieldarbu, Gustavs Mālers vēstulē draugam Rihardam Špehtam izteicies, ka radījis "līksmu dāvanu tautai. Visas manas iepriekšējās simfonijas bija tikai prelūdijas. Citi mani opusi ir traģiski un subjektīvi, savukārt šis ir milzīga, neaptverama prieka sniedzējs". Bet Villemam Mengelbergam 1906. gada augustā viņš rakstā: "Tās nav cilvēku balsis, tās ir rotējošas planētas un saules".

Austriešu vēlīnā romantisma meistara Gustava Mālera Astotās simfonijas atskaņošanā iesaistīts liels mūziķu pulks – astoņi solisti, apjomīgs jauktais koris, bērnu koris un neierasti liels simfoniskā orķestra sastāvs. Simfonijas pirmiestudēšanas laikā 1910. gada rudenī producents Emīls Gūtmanis mārketinga nolūkos deva skaņdarbam pavārdu "Tūkstošu simfonija". Asociatīvi spilgtais apzīmējums iegājās apritē un kļuva par simfonijas vizītkarti. Mālera Astotās simfonijas pirmatskaņojums 1910. gada septembrī bija tās radītāja diriģenta karjeras triumfs. Tā izrādījās pēdējā reize, kad Mālers diriģēja Eiropā, un arī pēdējā reize, kad viņš pirmatskaņoja pats savu simfoniju.

Grandiozo apmēru dēļ Astotā simfonija bieži netiek iestudēta, tādēļ iespēja to dzirdēt klātienē ir unikāls notikums. Arī Latvijā tas ir reti atskaņots opuss – 2005. gada jūnijā Latvijas Nacionālajā operā savu versiju piedāvāja Andris Nelsons, bet 2008. gadā ar Imantu Resni pie diriģenta pults tā izskanēja "Arēnā Rīga", sveicot Latviju 90 gadu dzimšanas dienā. Savukārt Astotās simfonijas Latvijas pirmatskaņojums notika Paula Megi interpretācijā 1993. gada jūnijā Dzintaru koncertzālē.

Biļetes uz šo un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem var nopirkt "Biļešu paradīzes" kasēs. Festivāls šogad notiek no 27. maija līdz 18. jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!