Foto: Jānis Porietis
"Rīgas festivāla" programmā 16. jūnijā Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā Latvijas Radio kora un "Sinfonietta Rīga" izpildījumā pirmo reizi Latvijā tiks atskaņota Pāvela Karmanova oratorija "Pieci eņģeļi" – skaņdarbs, kas veltīts pēdējai Krievijas carienei Aleksandrai un viņas četrām meitām. Pie diriģenta pults – Normunds Šnē, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji no VSIA "Latvijas koncerti".

2013. gadā radītais lieldarbs "Pieci eņģeļi" solistiem, korim un orķestrim ir viens no Pāvela Karmanova nedaudzajiem sacerējumiem ar reliģisku ievirzi. Tas veltīts Romanovu dinastijas 400. gadadienas atcerei, kā arī pēdējai Krievijas carienei Aleksandrai un viņas četrām meitām, kas tika noslepkavotas Jekaterinburgā. Oratorijā skan pareizticīgo baznīcas lūgšanas, atšķirīgu dzejnieku vārsmas un cara Nikolaja II vecākās meitas Olgas dzeja.

Sibīrijas tīrradņa Pāvela Karmanova rokraksts attīstījies līdzīgi Arvo Perta radošajiem meklējumiem – visupirms roka iemēģināta dažādās modernisma tehnikās, tad "neo" stilos, līdz, atradis savu, minimālisma izteiksmes veidu. Karmanovs tajā strādā jau gadu desmitus. Savulaik viņš darbojies krievu rokmūzikā, bet patlaban par saviem domubiedriem dēvē izcilo krievu klavesīnistu Alekseju Ļubimovu, altistu Juriju Bašmetu, vijolnieci Tatjanu Grindenko un orķestri "Opus Posth", kā arī citus māksliniekus, kas koncertprogrammās regulāri iekļauj savdabīgā krievu minimālista opusus.

Koncertā skanēs arī Mečislava Veinberga (1919–1996) mūzika, kuru Latvijas sabiedrībai lielā mērā atklājis vijolnieks Gidons Krēmers. Daudziem ir pazīstamas gan "Vinnija Pūka" un "Bonifācija brīvdienu" saulainās multfilmu melodijas, gan arī citi meldiņi no Veinberga plašā kino un teātra mūzikas klāsta. Ceturtā kamersimfonija ir Veinberga pēdējā pabeigtā partitūra. Tā ir viendaļsimfonija ar īpaši izceltu klarnetes tembru, klezmermūzikai raksturīgām tēmām, autorcitātiem un dvēseliskām, liriski aizrautīgām un trauslām epizodēm.

"Rīgas festivāls" šogad notiks no 27. maija līdz 18. jūnijam. Biļetes uz šo un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!