Foto: F64

15. jūnijā Sv. Pētera baznīcā klausītājiem atkal tiek piedāvāta programma "Atspulgi" ar Vestardu Šimku un Latvijas Radio kori diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā. Koncerta programmā Pētera Vaska, Jura Karlsona, Vestarda Šimkus, Hansa Otes, Bernata Vivankosa un Deivida Lenga kompozīcijas.

Programmas idejas autors Sigvards Kļava saka: "Impulss programmai "Atspulgi" radās no pašas mūzikas skaņuraksta – kad ūdenī iemet akmentiņu, veidojas mazi vilnīši, atspulgi... Līdzīgi kā krītošas zvaigznes debesīs. Tas būs rāms un apgarots domu un sajūtu plūdums. Telpas un skaņas saspēle, kas veido skanisku kolāžu."

Koncertā dzirdēsim Jura Karlsona veltījumu Vestardam Šimkum un Sigvardam Kļavam Le lagrime dell'anima – skaista, apcerīga un garīgi introverta vēršanās pie Dieva, kur saklausām dvēseles asaras.
Pētera Vaska The Fruit of Silence ar Mātes Terēzes vārdiem, par kuru komponists saka: "Tā ir pavisam klusa meditācija par ceļu. Uz šī ceļa stabiņiem ir piecas norādes – lūgšana, ticība, mīlestība, kalpošana, miers. Ar šo darbu vēlos atgādināt par šāda ceļa esamību."

Pēteris Butāns par piecdaļīgo koncertu korim un instrumentālam ansamblim Lux aeterna saņēma Lielo mūzikas balvu 2004; šī darba trešā daļa komponēta ar Aspazijas slaveno dzejoli "Mēness starus stīgo".

Vestards Šimkus par savu Otro klavierkoncertu "Man labvēlīgā tumsā" korim un klavierēm: "Nosaukums, aizgūts no Imanta Ziedoņa dzejoļu krājuma, raksturo ne tikai to, kas ir bijis šī darba idejiskais iedvesmas avots, bet arī vietu un laiku, kādā dzima atsevišķas galvenās šī klavierkoncerta muzikālās līnijas – pastaigājoties pa nomaļiem Kurzemes mežiem kādā skaidrā un tumši mirdzošā janvāra naktī, kad ikviens troksnītis mežā šķiet biedējošāks un ikviens zars un koks – milzīgāks, nekā tas šķistu dienas gaismā."

Koncertā skanēs arī vācu komponista Hansa Otes kompozīcija "Skaņu grāmata", katalāņu komponista Bernata Vivankosa opuss Le cri des bergers tenoram un jauktam korim, savukārt viens no mūsdienu populārākajiem ASV komponistiem Deivids Lengs pārstāvēts ar opusiem "again" un "for love is strong", kuru pamatā ir rindas no Vecās Derības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!