Foto: LETA

"Latvijas Koncerti" 29. maijā aicina uz Rīgas festivāla atklāšanas koncertu Sv. Pētera baznīcā plkst. 19. Pie "Sinfonietta Rīga" diriģenta pults stāsies Valsts akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieciskais vadītājs - Māris Sirmais. Koncertā skanēs Pētera Vaska fantāzija "Vox Amoris", kurā vijoles solo spēlēs Eva Bindere; igauņu skaņraža Erki Svena Tīra opuss "Insula Deserta"; britu klasiķa Edvarda Elgara "Serenāde"; Alfrēda Šnitkes mīlestības lappuse miniatūrā "Declaration of Love", kā arī Raimonda Tigula jaundarbs "Horizonts".

Pētera Vaska "Vox amoris" ir stāsts par pasaules lielāko spēku - mīlestību. "Mīlestība bija, ir un tā nekad nebeigsies. Manuprāt, solovijole un stīgu orķestris ir labākais sastāvs mīlestības stāsta izdziedāšanai. Viendaļīgā kompozīcija iesākas ar klusinātu stīgu tremolo. Tad ieskanas vijoles solo - jautājot, meklējot, līdz tā izplaukst plašā kantilēnā, kuru balsta klusināts stīgu orķestra skanējums. "Vox amoris" sacerēju Ričardam Tonjeti un Austrālijas kamerorķestrim. Viņi pirmatskaņoja šo kompozīciju 2009. gada 14. oktobrī Sidnejā. Ceru, ka "Vox amoris" uzrunās klausītājus un pasauli un darīs mīlestībai kaut nedaudz atvērtāku," saka Pēteris Vasks.

Kamerorķestri Sinfonietta Rīga ar ievērojamo igauņu skaņradi Erki Svenu Tīru saista īpašas attiecības - 2011. gada martā Tallinā orķestris kopā ar Igaunijas filharmonijas kamerkori un diriģentu Danielu Reisu piedalījās komponista autorkoncertā pirmatskaņojot darbu "Ärkamine" ("Awakening"). Tā paša gada vasarā sadarbībā ar ierakstu kompāniju "Ondine" tapa augsti novērtētais Erki Svena Tīra autordisks, kur arī ieskaņots opuss Insula Deserta stīgu orķestrim. Ar "Insula Deserta" sākās Erki Svena Tīra mūzikas starptautiskās slavas ceļš uz pasaules prestižāko koncertzāļu skatuvēm. Tas ir opuss, kura dzinējspēks ir trausluma un spēka attiecību izpētes process.

Mūža nogalē britu klasiķis Edvards Elgars atzina, ka agrīnā "Serenāde" stīgu orķestrim ir viņa mīļākais skaņdarbs. Komponistu priecēja, cik "stīdzinieciska" tā izdevusies – kā nekā Elgars bija arī vijolnieks. Opuss veltīts Elgara sievai viņu trešajā kāzu gadadienā.

No sava laikmeta spilgta atmaskotāja Alfrēda Šnitkes koncertā ieskanēsies kāda gaišas mīlestības lappuse miniatūrā "Declaration of Love" un neparasta stilizācija "Polifoniskajā tango".

Klausītājus gaida arī pirmatskaņojums no ambientas mūzikas autora Raimonda Tigula, kura mūzikā savdabīgi apvienojusies dvēseliski baltā latviskuma pasaules izjūta meditatīvi laikmetīgā tvērumā.

Rīgas festivālu atbalsta Rīgas dome. Vairāki Rīgas festivāla koncerti norisināsies Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros.

Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!