Foto: Reuters/Scanpix
Rudens kamermūzikas festivālā, kas notiks no 30. septembra līdz 21. oktobrim, šogad varēs izbaudīt franču kamermūzikas smalkumus; Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van Bēthovena un Fēliksa Mendelszona mūziku; Alfrēda Kalniņa un Jāņa Mediņa vokālo liriku, kā arī Stīva Reiha un Džona Keidža ritmiski pulsējošos skaņdarbus, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji no VSIA "Latvijas koncerti".

Īpašais notikums – Rudens kamermūzikas festivāla patrona – Pētera Vaska Alta koncerta Latvijas pirmatskaņojums. Festivālā viesosies franču kvartets "Quatuor Ebène", Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra obojists Aleksejs Ogrinčuks, pasaulē novērtētā latviešu operdziedātāja Inga Kalna, viens no pasaules labākajiem un harizmātiskākajiem altistiem Maksims Risanovs un citi mākslinieki.

Rudens kamermūzikas koncerti notiks Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Ogrē, Siguldā un Rēzeknē.

Rudens kamermūzikas festivālu 30. septembrī Dzintaru Mazajā zālē atklās "Quatuor Ebène" no Francijas, kas gandrīz 20 gadu pastāvēšanas laikā saņēmis teju visus ievērojamākos akadēmiskās mūzikas apbalvojumus, tai skaitā prestižo "ECHO Klassik 2015", un kļuvis par izsmalcināti kaismīgās franču kamermūzikas tulku visā pasaulē.

6. oktobrī Lielajā ģildē spēlēs "Sinfonietta Rīga" Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra centrālās balss – obojista Alekseja Ogrinčuka vadībā. Paša vēlmi diriģēt Ogrinčuks sauc par māksliniecisku nepieciešamību, ko Volfganga Amadeja Mocarta un Fēliksa Mendelszona mūzikā lieliski papildinās viņa apbrīnojamā kamermuzicēšanas pieredze. Turpretim Vinčenco Bellīni vienīgā instrumentālkoncerta glāsmainās melodijas tiks Alekseja Ogrinčuka liriskajai obojai.

6. oktobrī Daugavpils Vienības nama koncertzālē , bet 8. oktobrī Dzintaru Mazajā zālē varēs baudīt Ingas Kalnas solo koncertu. Pēc vairākiem gadiem Hamburgas Valsts opernamā Inga Kalna nu ir brīvmāksliniece un aktīvi darbojas iecienītajā klasicisma un baroka laika operu žanrā, dziedot Vācijas, Francijas, Kanādas un Itālijas operteātros.

Šoreiz vienā programmā virknēti trīs izcilu kamermūziķu vokālie dārgumi, Riharda Štrausa izjusto solominiatūru vērienam līdzās liekot latviešu klasiķu – Alfrēda Kalniņa un Jāņa Mediņa – kamermūzikas pērles, ko līdz ar dziedones silti lirisko soprānu atklās viņas uzticamā kamermūzikas partnere, pianiste Diāna Ketlere.

12. oktobrī Mazajā ģildē, bet 14. oktobrī Ogres kultūras centrā divas spilgtas latviešu mūziķes – čelliste Marta Sudraba un pianiste Ieva Oša aicina uz Bēthovena, Debisī un Franka sonāšu vakaru.

Dueta saspēlē līdzās frančiem raksturīgajam gaisīgumam Sezāra Franka un Kloda Debisī kamermūzikā, noteiktākus triepienus vilks Ludviga van Bēthovena Ceturtā čellsonāte un Zoltāna Kodāja jaunības gados rakstītā Sonatīne čellam un klavierēm. Bet Andra Dzenīša "Quidditas" vakara programmā izskanēs pirmo reizi.

15. oktobrī diriģents Kaspars Putniņš un Latvijas Radio kora grupa savā jaunajā programmā vedinās gremdēties indivīda apziņas noslēpumu pasaulē, atklājot skaņas un telpas īpašo rezonansi Mākslas muzeja "Rīgas birža" neparasti veidotajā un skanīgajā ātrijā. Skanēs vācu komponista un eksperimentētāja Karlheinca Štokhauzena opuss un latviešu improvizētās un džeza mūzikas ģitārista Matīsa Čudara kompozīcijas.

19. oktobrī Spīķeru koncertzālē notiks koncerts "Happy Birthday, Steve Reich". Amerikāņu dzīvās leģendas Stīva Reiha (attēlā) 80. dzimšanas dienas gadā šim minimālisma metram visā pasaulē tiek pievērsta īpaša uzmanība. Līdzās Reiha dzīvīgajām skaņu ainām un atmiņu stāstiem par meistara radošajām idejām vakara programmu bagātinās viņa domubiedru un skatuves partneru darbi: Ņujorkas avangarda apvienības "Bang On A Can" dibinātāju Džūlijas Volfes un Pulicera prēmijas laureāta Deivida Langa opusi, arī amerikāņu brīvdomātāja Džona Keidža, britu grupas "Radiohead" un Ņujorkas pēdējās desmitgades spilgtākā komponista un aranžētāja Niko Mjūlija sacerējumi klarnetista Egīla Šēfera, pianista Jura Žvikova un sitaminstrumentu ansambļa "Perpetuum Ritmico" izpildījumā. Koncerts notiks arī Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" 7. oktobrī.

Rudens kamermūzikas festivāla noslēgumā 21. oktobrī Lielajā ģildē varēs dzirdēt Ludviga van Bēthovena Septīto simfoniju un Pētera Vaska Alta koncerta Latvijas pirmatskaņojumu "Sinfonietta Rīga" un solista Maksima Risanova atskaņojumā. Pie diriģenta pults Normunds Šnē. Šī programma tiks atskaņota arī 22. oktobrī Latgales vēstniecībā "Gors".

Biļetes uz visiem Rīgas Kamermūzikas festivāla koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!