Foto: Jānis Deinats/Marco Borggreve
No 2018. gada 16. līdz 22. jūlijam Liepājā, Ventspilī un Cēsīs norisināsies klasiskās mūzikas festivāls "Šalc", kurā piedalīsies Eiropas un Latvijas labāko simfonisko orķestru izcilākie mūziķi, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju pārstāvji.

Festivāla programmā iekļauti kamermūzikas koncerti, meistarklases Baltijas jūras reģiona jaunajiem mūziķiem un simfoniskās mūzikas programma, ko 19. jūlijā Ventspilī, 20. jūlijā Liepājā un 22. jūlijā Cēsīs atskaņos Latvijas labāko instrumentālistu veidots festivāla orķestris publikas iemīļotā izcilā maestro Karela Marka Šišona vadībā.

Festivāla "Šalc" sevišķā viešņa būs pasaulslavenā Latvijas dziedātāja Marina Rebeka, kura ar spožiem panākumiem uzstājas pasaules lielākajos opernamos.

Festivāla nosaukuma autors ir pazīstamais vizuālās mākslas apskatnieks Vilnis Vējš: "Mēģināju iztēloties skaņu, kas ir satraucoša un valdzinoša reizē. Liepājā jūra šalc nepārtraukti, bet reizēm mēs tam pievēršam īpašu uzmanību. Kad iestājas klusums, tas ir tikai uz brīdi – tāpat kā pirms koncerta. Tas nozīmē, ka tūlīt sāksies!"

Festivāls "Šalc" sāksies ar priekšnesumu, ko sniegs viens no mūsdienu labākajiem trompetistiem Hokans Hardenbergers (Hardenberger). Neilgi pirms uzstāšanās Zalcburgas festivālā viņš Liepājā muzicēs kopā ar ievērojamo skotu sitaminstrumentālistu Kolinu Kariju (Currie) – izcilu laikmetīgās mūzikas interpretu. Abu enerģisko virtuozu programmā "Maģiskais reālisms" ir modernisma klasiķa Karlheinca Štokhauzena, japāņu romantiķa Toru Takemicu, norvēģu avangardista Rolfa Vallīna, Austrālijas mūslaiku ievērojamākā komponista Breta Dīna un citu meistaru mūzika. Koncerts notiks 17. jūlijā pulksten 20.00 "Lielā dzintara" Lielajā zālē.

Otrs kamermūzikas koncerts "Orķestra mūziķi tuvplānā" notiks 18. jūlijā pulksten 20.00 "Lielā dzintara" Kamermūzikas jeb Dzintara Jurgelaiša zālē, tajā piedalīsies Latvijas festivāla orķestra mūziķi un festivāla viesi.

Simfoniskās mūzikas noslēguma koncertos "Salut d'Amour", kas notiks 19. jūlijā Ventspils teātra namā "Jūras vārti", 20. jūlijā Liepājas koncertnamā "Lielais dzintars" un 22. jūlijā Cēsu Pils parkā Latvijas festivāla orķestris Karela Marka Šišona vadībā atskaņos Riharda Vāgnera operas "Rienci" majestātisko uvertīru un bezgala valdzinošo, populāro, dramatisko un maigo mūziku no Sergeja Prokofjeva baleta "Romeo un Džuljeta". Koncertā piedalīsies Marina Rebeka, un viņas sniegumā dzirdēsim Vēstules skatu no Pētera Čaikovska operas "Jevgeņijs Oņegins" un citus izcilus operu fragmentus. Festivāla noslēguma koncerti norisinās cikla "Dzimuši Latvijā" ietvaros.

Ģimenes aicinātas uz koncertu, kas koncertzālē "Lielais dzintars" notiks 20. jūlijā pulksten 14.00 un kurā muzicēs Latvijas festivāla orķestris Karela Marka Šišona vadībā. Pirms un pēc koncerta "Lielā dzintara" foajē būs bērniem rīkotas radošās darbnīcas.

Festivāla "Šalc" programmā iekļautas arī meistarklases, ko sniegs festivāla orķestra mūziķi un kas notiks 16., 18., 21. jūlijā. Pieteikšanos uz meistarklasēm izsludinās maija vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!