Foto: LNKC arhīva foto
Sestdien, 17. martā, pulksten 10.30, Latvijas Universitātes Lielajā aulā sāksies koru skates, kurās vērtēs XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku Noslēguma koncerta "Zvaigžņu ceļā" repertuāra apguvi, atlasīs Svētku dalībniekus un izvirzīs korus dalībai koru konkursa pusfinālam (jauktajiem, sieviešu un vīru koriem) un koru konkursa finālam "Dziesmu kari" (senioru koriem), portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāve Inga Vasiļjeva.

Amatierkoru skates ir atvērtas ikvienam interesentam, dodot iespēju bez maksas ielūkoties Dziesmu un deju svētku gatavošanās procesā. Skašu rezultāti tiks paziņoti līdz 2018. gada 5. maijam.

17., 18., 24. un 25. martā LU Lielajā aulā dziedās Rīgas kori, bet sākot no 7. aprīļa katru nedēļas nogali skates notiks 19 vietās Latvijā. Plānots, ka skatēs piedalīsies 17 000 potenciālie Dziesmu un deju svētku dalībnieki, kas dzied 425 kolektīvos (jauktie, sieviešu, vīru un senioru kori, t.sk. 39 diasporas kori). Koru skates noslēgsies 29. aprīlī ar Tukuma un Ogres koru apriņķu skatēm.

"Kopkorī Mežaparka Lielajā estrādē katru kori nevaram identificēt, taču skates ir iespēja katram parādīt savu krāsu un toni. Sajūtas, kas, dziedātājiem piedaloties skatēs, dominē, ir cerība, satraukums, prieks un gandarījums. Trīs gadu garumā kora nozare gatavojas Noslēguma koncertam – skatēs, koncertos novados, modelēšanas koncertos repertuārs tiek slīpēts un rūpīgi izvērtēts. Šobrīd esam finiša taisnē, un skatēs pārbaudīsim repertuāru un gatavību Svētkiem, kā arī izvirzīsim korus pusfināliem, kas notiks jūnija sākumā," stāsta Dziesmu un deju svētku virsdiriģents Mārtiņš Klišāns.

Latvijas koru skates vērtēs Dziesmu un deju svētku Noslēguma koncerta "Zvaigžņu ceļā" mākslinieciskais vadītājs, Dziesmu un deju svētku virsdiriģents Mārtiņš Klišāns, virsdiriģenti Romāns Vanags, Ivars Cinkuss, Aira Birziņa, Agita Ikauniece, Māra Marnauza, Gints Ceplenieks, Kaspars Ādamsons, Jānis Ozols, Juris Kļaviņš, Jānis Baltiņš, Uldis Kokars, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu redaktore Inta Pīrāga un LNKC koru un vokālo ansambļu eksperts Lauris Goss.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki Latvijas valsts simtgades zīmē notiks Rīgā no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!