Sākušies astotie Siguldas opermūzikas svētki, kuros piedalās Eiropā pieprasītākie operdziedātāji gan no Latvijas, gan no citām valstīm. Sestdien pilsdrupās notika pasaulslavenā Sanktpēterburgas Marijas teātra izrāde "Seviļas bārddzinis".
Tajā dziedāja Jurijs Samsonovs, lielus panākumus guvusī jaunā dziedātāja Elīna Garanča, viens no labākajiem pasaules basiem Egils Siliņš un pieprasītākais bujo jeb komiskais bass pasaulē Jurijs Škļars un citi.

"Šie mākslinieki ir ļoti pieprasīti Eiropas prestižākajos operfestivālos, un man ir liels prieks, ka viņi ir atraduši laiku piedalīties Siguldas festivālā," iepriekš preses konferencē sacīja svētku idejas autors un organizators ārsts Dainis Kalns.

Vīnes valsts operas labākais tenors Torstens Kerls izmantos trīs brīvās dienas, lai no Braietas ierastos Siguldā.

Savukārt Volfganga Amadeja Mocarta opera "Figaro kāzas" pilsdrupās skanēs 2.augustā. Arī šī izrāde būs Marijas teātra iestudējums. Izrādi speciāli Siguldai iestudējis Krievijas izcilākais scenogrāfs Vjačeslavs Okuņevs. Šajā izrādē grāfienes lomā iejutīsies Inga Kalna.

5.augustā pirmo reizi opermūzikas svētku vēsturē skanēs Žorža Bizē "Karmena", kurā Hosē lomu izpildīs Ingus Pētersons, Eskamilio - Egils Siliņš, kā arī piedalīsies Sanktpēterburgas operas prīmas Anna Ņetrebko, Marianna Tarasova, Olga Trifanova un citi.

Otrajā galā koncertā uzstāsies pērn skatītāju simpātijas ieguvušais daudzsološais baritons no Meksikas Alfredo Daza, spāņu tenors Fremins Montaguds, Maskavas tenors Akhmeds Amadi, jau minētā Anna Ņetrebko un Irina Dolženko.

"Neredzēt un nedzirdēt Alfredo Dazu nozīmē nebūt Siguldas opersvētkos," uzskata Dainis Kalns.

Šogad balva tiks piešķirta labākajam tenoram.

Šā gada festivāla rīkošanas izmaksas ir aptuveni 140 tūkstoši latu. Katra opera izmaksājot vidēji 30 tūkstošus latu. "Lai arī man ir ļoti jākoncentrējas un jāmeditē, lai sargātu nervu sistēmu, tomēr es ceru, ka skatītājiem šie svētki patiks," sacīja svētku organizators.

Ir aprēķināts, ka ik gadus festivālu apmeklē vidēji 14-15 tūkstoši skatītāju.

Pēc katra koncerta paredzēts papildu vilciens uz Rīgu, ir padomāts arī par apsargājamām maksas autostāvvietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!