Foto: Publicitātes foto
No 4. līdz 6. augustam norisināsies starptautiskais mūzikas festivāls "Laba Daba", trīs dienu garumā priecējot ar vairāk nekā deviņdesmit mūziķu, grupu un dīdžeju uzstāšanos. Festivāla gaidās Latvijas Universitātes radio "NABA" ēterā izskanēs sarunu cikls "Laba Daba tuvojas", kurā par aktualitātēm radošajā dzīvē stāstīs vietējie un ārvalstu festivāla mākslinieki. Piedāvājam ieskatu pirmajā sarunā ar postfolkloras grupu "Daba San".

Vasara nav laiska

Postfolkloras grupas "Daba San" dalībniekiem šovasar nav laika būt laiskiem. Rūta Abaja un Anna Freimane sarunā ar radio "NABA" atklāj, ka līdzās aktīvai koncertēšanai lielāka un mazāka mēroga pasākumos pašreiz norit intensīvs darbs pie topošā albuma: "Rudenī gaidāmais albums būs veltīts darba tēmai. Tajā iekļausim daudz dziesmu par darba tikumu, strādāšanu, darba prieku." Šis būs jau trešais grupas "Daba San" studijas albums līdzās 2013. gadā izdotajam albumam "Puzurs", kas tika nominēts Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvai par labāko debiju, un 2016. gadā tapušajam albumam "Vaiņags".

Grupas daiļradē veiksmīgi apvienota tradicionālā kultūra un moderna tās interpretācija, jo tautasdziesmu teksti iegūst unikālu skanējumu, pateicoties grupas radītām melodijām. Pašreiz aktuālajā "Daba San" sastāvā darbojas Rūta Abaja (balss, ritms, kokle, vijole), Inese Neimane (balss, blokflauta), Linda Zonne (balss, ermoņika), Reinis Grants (sitaminstrumenti), Anna Freimane (balss, blokflauta), Mārtiņš Abajs (basa ģitāra), Andris Kimonts (ģitāra), Solveiga Kaļva (ģitāra, kokle), Daniels Maršans (ģitāra), Dace Sloka (balss, ģitāra, kokle, blokflauta) un Vēsma Keire (balss, flauta). Paši grupas dalībnieki smejas, ka viņu bagātīgais instrumentu klāsts nozīmē pamatīgas galvassāpes skaņotājiem, un arī mēģinājumu process nav dēvējams par vienkāršu, jo reizēm jaunas dziesmas tapšana var ilgt pat vienu gadu.

Sava vieta pasaulē

Pēdējā laikā arvien vairāk pieaugošo folkmūzikas popularitāti Anna un Rūta saista ar vēlmi atšķirties vai iepazīt atšķirīgo. Seno vēstījumu, kā cilvēki agrāk tvēruši pasauli, reizēm ļoti labi var sasaistīt arī ar šodienu. "Manuprāt, tas iedod tādu kā piederības, unikalitātes sajūtu, kas mums palīdz atšķirties uz visa pārējā pasaules fona, kas pārsvarā ir ļoti viendabīgs. Nereti cilvēkiem gribas noķert latvisko sajūtu arī svētku svinēšanas procesā un mūzika ir viens no veidiem, kā to nodrošināt. Tradīcijas ir liela bagātība, kas mūs izceļ uz citu valstu fona."

Grupas dalībniekiem ir ilggadēja pieredze ne tikai festivālu apmeklētāju vai dalībnieku statusā, bet arī kā organizatoriem. Nesen piecu gadu jubileju svinēja viņu veidotais postfolkloras festivāls "Gaviles". Šis gads grupai "Daba San" būs īpašs arī tā iemesla dēļ, ka viņi pirmo reizi izkāps ārpus Latvijas robežām un neilgi pēc uzstāšanās "Labā Dabā" dosies uz Lietuvā notiekošo mūzikas festivālu "Mėnuo Juodaragis". "Mums ir divas dabas. Pagaidām attīstāmies aktīvākā virzienā, bet spēlējam arī liriskas, mierīgākas dziesmas," stāsta sarunas dalībnieces un piebilst, ka festivāla "Laba Daba" apmeklētājiem bez ierastākiem grupas skaņdarbiem būs īpaša iespēja dzirdēt arī materiālu no topošā studijas albuma un pārāk mierīga sēdēšana "Daba San" uzstāšanās laikā nav plānota.

Plašāks ieskats festivāla "Laba Daba" mūzikas un aktivitāšu programmā pieejams mājaslapā.

Raidījums "Laba Daba tuvojas" dzirdams radio "NABA" ēterā darba dienās pulksten 10.00 un atkārtojumā pulksten 20.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!