22. Starptautiskajā Senās mūzikas festivālā Rundāles pils Baltajā zālē kontrtenors Sergejs Jēgers iejutīsies slavenā itāļu operdziedātāja Farinelli jeb kristītajā vārdā – Karlo Broski lomā, kopā ar baroka orķestri "Collegium Musicum Riga" atskaņojot Farinelli un viņa brāļa Rikardo Broski kompozīcijas, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji no VSIA "Latvijas koncerti".

Koncertā skanēs arī Antonio Roseti Flautas koncerts, kurā šķērsflautu spēlēs Kristīne Stumbure.

Farinelli jeb kristītajā vārdā – Karlo Broski (Carlo Maria Michelangelo Nicola Broschi, 1705–1782) bijis viens no ievērojamākajiem sava laika operdziedoņiem kastrātiem. Viņš dzimis Apūlijā, aristokrātu ģimenē un tieši ģimenes statusam bijusi noteicoša loma jaunā dziedoņa galvu reibinošajiem skatuves panākumiem. Jau zēna gados Farinelli labprāt mēdzis dziedāt, tāpēc desmit gadu vecumā viņš nodots tolaik ievērojamā itāļu dziedoņa un komponista Nikolo Porporas mācībā. Jau 15 gadu vecumā Farinelli debitējis Porporas operā "Andželika un Medoro".

Farinelli piemitusi īpaša harisma un skatuviskais valdzinājums, kas apbūris galmu un opernamu klausītājus Francijā, Anglijā, Itālijā un arī Spānijā. Spriežot pēc vēstures liecībām, viņš bijis veikls improvizētājs. Profesors Deniss Hanovs pētījumā par aristokrātiju min, ka Farinelli popularitāte kādreiz līdzinājusies mūsdienu Madonnai, un, vienojoties par uzstāšanos kādā no opernamiem, viņš pieprasījis līgumu, kurā rakstīts, ka jebkuras operas pirmajā cēlienā Farinelli dziedās, sēžot baltā zirgā.

Kā daudzi tā laika mūziķi, Farinelli spēlēja klavesīnu. Vēlākos gados viņš apguva arī viola d`amore, kā arī laiku pa laikam komponēja. Farinelli sacerējumu vidū ir pāris rečitatīvu un āriju, kā arī darbi, kas komponēti kopā ar brāli Rikardo Broski.

Farinelli vecākā brāļa Rikardo Broski (Riccardo Broschi, 1698–1756) radošais ceļš attīstījies nedaudz citādi. Pēc tēva nāves viņš kļuva par ģimenes galvu un pievērsās komponēšanai. Vairākus gadus Rikardo kopā ar brāli aizvadīja Londonā, kur tapušas sešas viņa nozīmīgākās operas. Vēlāk jaunais komponists pārcēlies uz Štutgarti, kur neilgu laiku bijis kapelmeistars Virtembergas grāfa Kārļa Aleksandra galmā. Mūža nogali Rikardo aizvadījis, dzīvodams kopā ar Karlo Madridē.

"Collegium Musicum Riga" 1990. gadā dibinājis un vada senās mūzikas pētnieks un entuziasts, diriģents Māris Kupčs. Kopš 2004. gada "Collegium Musicum Riga" ir pilna sastāva baroka orķestris, kas pilda arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas baroka orķestra pienākumus un spēlē vēsturiskos instrumentus. Vienu no tiem – traversflautu jeb baroka flautu dzirdēsim Volfganga Amadeja Mocarta un Jozefa Haidna laikabiedra Antonio Roseti Flautas koncertā.

Biļetes uz šo un citiem Senās mūzikas festivāla koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!