Foto: Publicitātes attēli

No 10. līdz 13. jūlijam Rīgā, Mežotnē un Rundālē notiks 19. Starptautiskais Senās mūzikas festivāls, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori "Latvijas koncerti".

Festivāla programmu veidos mūzika no gregoriskajiem dziedājumiem līdz Vīnes klasikai, uzsvaru liekot uz itāļu, vācu un franču baroka pērlēm. Klausītājus gaida tikšanās ar vācu blokflautas virtuozi Doroteju Oberlingeri; itāļu čellistu Mario Brunello, kurš spēlē lielisku 17. gadsimtā būvētu Madžīni čellu; ar vienu no spilgtākajām personībām itāļu mūziķu pulkā – baroka vijolnieku Enriko Onofri, kā arī Rīgas Doma zēnu kori, orķestri "Kremerata Baltica", baroka orķestri "Collegium musicum Rīga", vokālo ansambli 'Schola Cantorum Riga", kontrtenoru Sergeju Jēgeru, mecosoprānu Ievu Paršu, soprānu Elīnu Šimku, klavesīnisti Ievu Salieti u. c. Rundāles pilī tiks gaidīti arī mazie klausītāji uz koncertuzvedumu "Pasaka par kurpnieksievu un zelta kurpēm". Festivāla ietvaros notiks labdarības koncerti Lestenē un Viļakā.

Senās mūzikas festivāla atklāšanas koncertā 10. jūlijā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā klausītājus gaida tikšanās ar mūsu izcilajiem baroka mūzikas interpretiem – Rīgas Doma zēnu kori un laikmeta niansēs līdz kaulam iedziļinājušos baroka orķestri "Collegium musicum Rīga". Pie diriģenta pults kora mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Klišāns, kura vadībā izskanēs baroka laika šedevrs – Pergolēzi "Stabat Mater". Solisti – teicami skolotās, sidrabspoži skanošās balss īpašniece Elīna Šimkus un kontrtenors Sergejs Jēgers.

"Sinfonietta Rīga" baroka ansamblis ir pastāvīgs Senās mūzikas festivāla dalībnieks. Šogad tapusi jauna koncertprogramma, kur mūziķu uzmanības lokā franču baroka pārstāvji – Karaliskās kapelas savrupais un ģeniālais ērģelnieks Fransuā Kuperēns, stipri ražīgi komponējušais slavas un labas dzīves baudītājs Žozefs Bodēns de Buāmortjē un mežģīņsmalkas klavesīnmūzikas autore Elizabete Žakē Delagēra – pirmā franču dāma, kas sacerējusi operu. Koncerts notiks 11. jūlijā Mazajā ģildē.

Viena no šīs vasaras Senās mūzikas festivāla īpašajām viešņām ir vācu blokflautas virtuoze Doroteja Oberlingere. 12. jūlijā Mazajā ģildē saspēlē ar Latvijas spožo klavesīnisti Ievu Salieti un Bāzelē dzīvojošo baroka čella spēles meistarīgo pārvaldītāju Ilzi Gruduli Doroteja Oberlingere sniegs aizraujošu baroka un "Sturm und Drang" perioda autoru mūzikas programmu, kur goda vietā mīlīgais Georgs Fīlips Tēlemanis, elegantais Georgs Frīdrihs Hendelis un kvēlais Karls Fīlips Emanuels Bahs.

12. jūlijā Mazajā Mežotnes pilī varēsim baudīt itāļu mūziķa Mario Brunello spēli uz lieliska 17. gadsimtā būvēta Madžīni čella, kurš kādreiz piederējis Franko Rosi. Brunello ir pirmais itāļu mūziķis, kas uzvarējis Čaikovska konkursā (1986), un tas pavēra čellistam starptautisku solista karjeru: viņš spēlējis ar Filadelfijas orķestri, Londonas filharmonisko orķestri, Francijas Nacionālo orķestri, La Scala orķestri, Romas Sv. Cecīlijas akadēmijas orķestri, "Berlīnes filharmoniķiem".

Savukārt 12. jūlijā Rīgas Domā pulksten 22.00 vienā koncertprogrammā pirmoreiz satiksies vēsturiskā atskaņojuma jomā kompetentais gregorisko dziedājumu ansamblis "Schola Cantorum Riga" un skaistās kontrtenora balss īpašnieks Sergejs Jēgers. Programmā – gregoriskie dziedājumi un viduslaiku noslēpumu apdvesti sakrāli agrīnās daudzbalsības paraugi, kuru vidū īpaša uzmanība būs veltīta Dievmātei Marijai veltītām kompozīcijām. Koncerta skaniskās vides daudzveidībai sevišķa loma būs kādam Latvijā reti dzirdamam instrumentam – rata lirai, kas kā viduslaiku parauga kopija darināta Anglijā. Rata lira ir iespaidīgs mehānisms, kas, cilvēka rokas grieztam ripulim saskaroties ar stīgām, izraisa savdabīgas kviecīgām dūdām līdzīgas skaņas.

Senās mūzikas festivāla noslēguma diena noritēs Rundāles pilī 13. jūlijā. Kā ik gadu, festivālā atkal sarūpēts īpašs pasākums bērniem. Šogad tas būs uzvedums "Pasaka par kurpnieksievu un zelta kurpēm". Pasakā tiksimies ar nabaga kurpnieksievu, kurai, kā jau pasakā, jāpiedzīvo dažādi brīnumi. Kurpnieksievas labā un nesavtīgā rīcība ļauj viņai piedzīvot īstu laimi – devīga sirds tiek vienmēr dāsni atalgota. Šis stāsts būs bagātīgi rotāts ar skaistām senās mūzikas skaņām un krāšņiem deju rakstiem, kas notiks Rundāles pils Baltajā zālē pulksten 15.00.

Baroka orķestris "Collegium musicum Rīga" sava mākslinieciskā vadītāja, erudītā mūzikas arheologa Māra Kupča vadībā piedāvā jaunu vācu komponistu baroka programmu, kas it labi iederēsies Rundāles pils Baltās zāles eleganti rotaļīgajā interjerā un skanīgajā akustikā. Solistu ampluā – orķestra pirmā vijole Agnese Kanniņa-Liepiņa, flautiste Kristīne Stumbure un jaunā klavesīniste Gertruda Jerjomenko. Koncerta programmā plašs baroka un pēcbaroka mūzikas spektrs no patriarha Georga Fīlipa Tēlemaņa simpātiskās mūzikas un "Sturm und Drang" virziena pārstāvja Karla Fīlipa Emanuela Baha kaislīgajām, ugunīgajām partitūrām līdz divu Kurzemes hercoga galma orķestra koncertmeistaru – izcilā vijolspēles virtuoza Franča Ādama Feihtnera un franciski noskaņotā Eiropas apceļotāja Johana Fišera opusiem. Koncerta sākums 18.00.

Orķestris "Sinfonietta Rīga" uzaicinājis uz Latviju vienu no spilgtākajām personībām itāļu mūziķu pulkā – baroka vijolnieku Enriko Onofri, ansambļa "Il Giardino Armonico" koncertmeistaru kopš 1987. gada. Par Onofri presē teikts: "Viņa vijolei ir bezvārdu balss – tā lūdzas, pieglaimojas, vaimanā, tās skanējumam piemīt niedres stabules atturīgums, taču tas ir allaž kaislīga un valdzinoši svešāda." Enriko Onofri kompetentā, pašaizmirstīgā un elpu aizraujošā spēle Rundāles pilī ir viens no šīs vasaras ievērojamākajiem mūzikas notikumiem. Koncerta programmā – Frančesko Džeminiāni "Concerto grosso", Arkandželo Korelli "Concerti grossi" un Antonio Vivaldi koncerti, kā arī simfonija ar pievilcīgo nosaukumu "Il Coro delle Muse" ("Mūzu koris"). Koncerta "Itāļu baroka šedevri" sākums pulksten 20.00.

19. Starptautiskais Senās mūzikas festivāls noslēgsies ar koncertu "Kremerata Baltica. Baroka svētki pils dārzā", kas sāksies 22.00. Kopā ar izcilo orķestri Kremerata Baltica uzstāsies jau pagājušajā vasarā Latvijas publikas iemīļotais itāļu čella virtuozs Mario Brunello. Koncerta pirmajā daļā baudīsim Tēlemaņa programmatisko svītu "Dons Kihots", kas tēlainības ziņā līdzinās aizraujošam komiksam, un divus Bokerīni darbus – Trešo čellkoncertu un iedvesmojošo "Madrides ielu naktsmūziku". Koncerta otrajā daļā ar veselīgu zemnieka humoru apveltītais Haidna tētiņš – klausīsimies orķestrim aranžētu enerģisko "Jātniekkvartetu" un Do mažora čellkoncertu, kur Mario Brunello būs visas iespējas apžilbināt mūs ar tehniski perfektu un vienlaikus siltas, intensīvas skaņas piesātinātu spēli.

"Latvijas Koncerti" sadarbībā ar "Skaisto skatu" aģentūru 13. jūlijā nodrošinās tūristu klases autobusu braucienam uz Rundāles pili un no Rundāles pils. Pieteikšanās pa tālruni 67221767, 26415127.

Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!