Foto: Publicitātes foto

Pasākumu sērijā "Zemlika nāk…" 2018. gada 24. februārī Durbes kultūras namā savu pirmo un vienīgo koncertu Baltijas valstīs sniegs bosniešu izcelsmes akordeonists Mario Batkovičs (Mario Batkovic) no Šveices, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Arī 2018. gadā Durbē un citviet gaidāma vairāku pasākumu sērija "Zemlika nāk…", ar kuru tiks sagaidīts jau astotais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika" oktobra nogalē. Pēdējos nu jau vairāk nekā trīs gadus festivāls ir pārkāpis vienas nedēļas nogales robežas un šīs pasākumu sērijas ietvaros Durbē, Cēsīs, reizumis arī Rīgā ir piedzīvoti vairāki spilgti muzikāli un teatrāli notikumi. Tie katrs un visi kopā vedina uz noskaņu, kāda jo lielākā intensitātē ik oktobri valda Durbē festivāla laikā. Akordeona virtuoza Mario Batkoviča koncerts būs pirmais no nākošā gada ziemas, pavasara un vasaras mēnešos gaidāmajiem.

"Es brīvprātīgi esmu izvēlējies ceļu, kurš manu mūziku sagaida ar vislielāko pretestību," savu oficiālo biogrāfiju iesāk pats Batkovičs. Viņš šķiet apņēmības pilns jo dienas, jo no jauna pārbīdīt cilvēka un instrumenta spēju robežas. Tieši akordeons ir izrādījies īstais palīgs, ar kuru apmierināt savu izziņas kāri un vēlmi izpausties. Citiem vārdiem, tas sniedz to brīvību, kura mūziķa dzīvē ilgu laiku tikusi ierobežota dažādu fizisku, sociālu, kultūras un politisko apstākļu dēļ.

Ik pa laikam Batkovičs salīdzināts ar Nilu Frāmu (Nils Frahm) vai Filipu Glāsu (Philip Glass), tā norādot uz pagājušā gadsimta otrās puses minimālismam raksturīgajiem rokraksta triepieniem arī viņa kompozīcijā, gluži fiziskās attiecības ar savu instrumentu ik pa laikam mudina atcerēties, piemēram, par saksofonistu Kolinu Stetsonu (Colin Stetson). Pārsteidzošais tonālais diapazons, variācijas ar dinamiku, instrumentam neraksturīgas tembrālās maiņas – tas viss ir saklausāms šogad klajā nākušājā, "Portishead" dzinējspēka Džefa Berova (Geoff Barrow) producētajā albumā. Tiesa, pavisam citāda kļūst pieredze Batkoviča mūzikā klātesot.

"Ko lai saku? Vien to, ka pēc koncerta bija vēlme uzreiz doties mājup, jo skaidrs, ka neviens tovakar nebūtu varējis pārspēt šo satriecošo priekšnesumu," pēc pagājušā gada festivāla "Le Guess Who?" rakstīja kāds apskatnieks.

"Esot redzējušam viņu koncertā, varu apliecināt, ka no collas uz collu viņš spēj paplašināt līdzšinējās akordeona skanējuma iespējas. Viņa radītā skaņa šķiet bezgalīgi plaša. [..] Ja runa ir par ceļojumiem skaņā, šis konkrētais ir starpgalaktisks," rakstījis laikraksts "The Irish Times".

Pēc izpārdotiem solo koncertiem, tostarp – pirms mēneša Elbas filharmonijā, un dalības vairākos no cienījamākajiem festivāliem, ar savu līdz šim vienīgo koncertu Baltijā Mario Batkovičs februāra beigās viesosies Durbē.

Biļetes uz Mario Batkoviča koncertu 24. februārī Durbes kultūras namā nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā "Bezrindas.lv". Pirmo 30 biļešu cena īpaša – 7 eiro. Pārdošanā ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!