Foto: AFP/Scanpix

Svētdienas vakarā Losandželosā pasniegtas ikgadējās "Grammy" balvas labākajiem mūziķiem un ierakstiem. Šī gada svinības aizēnoja sēru ziņa par dziedātājas Vitnijas Hjūstones pēkšņo nāvi tieši pirms "Grammy" ceremonijas, uz kuru pirms pāris dienām populārā dziedātāja bija ieradusies.

Teju ikviens, saņemot balvu izrādīja cieņu pāragri aizgājušajai dziedātājai, atceroties mirkļus no viņas dzīves un muzikālās karjeras. Ceremonija tika atklāta ar lūgšanu par aizgājēju, pēc kuras klātesošie kājās stāvot noskatījās visu laiku populārākā Hjūstones hīta "I Will Alaways Love You" videoklipu. Par īpašu mirkli kļuva dziedātājas Dženiferas Hadsones šī paša hīta izpildījums, kas noslēdzās ar vārdiem "Whitney, we will always love you."

Īstu triumfu ceremonijā piedzīvoja dziedātāja Adele, kura ne tikai uzvarēja visās sešās nominācijās, kurās bija izvirzīta, bet arī ceremonijas vakarā atgriezās uz skatuves pēc vairāku mēnešu pārtraukuma kopš balss saišu operācijas.

Adele uzvarējusi trijās no četrām galvenajām "Grammy" kategorijām: Labākais albums "21", kā arī Labākais ieraksts un Labākā dziesma - "Rolling In The Deep". "21" uzvarējis arī kategorijā Labākais vokālās popmūzikas albums, bet Adeles "Someone Like You" apbalvota par labāko popmūzikas solo uzstāšanos, bet dziesmas "Rolling In The Deep" videoversija uzvarējusi kategorijā Labākais mūzikas video.

Līdzīgus panākumus – sešas "Grammy" balvas vienā vakarā pirms diviem gadiem guva dziedātāja Bejonsē. Savukārt "Grammy" rekords pieder popmūzikas karalim Maiklam Džeksonam, kurš vienā vakarā saņēmis astoņus "Zelta gramofonus"

Rokgrupa "Foo Fighters" šogad saņēmusi "Grammy" balvas piecās kategorijās – Labākais rokmūzikas dzīvais izpildījums un Labākā rokdziesma par "Walk", Labākais smagā roka/metal dzīvais priekšnesums par "White Limo", Labākais rokmūzikas albums par "Wasting Light", bet grupas 16 gadus garās pastāvēšanas vēstures hronika "Foo Fighters: Back And Forth" saņēmusi "Grammy" kā Labākā mūzikas filma.

Džastina Vernona indie folk grupa "Bon Iver" un tās kritiķu cildinātais otrais albums "Bon Iver, Bon Iver" saņēma divus "Zelta gramofonus" - pagodinošo "Labākā debija", kā arī par labāko alternatīvās mūzikas albumu.

Tonija Beneta un pērn pāragri mūžībā aizgājušās dziedātājas Eimijas Vainhausas duets "Body And Soul" saņēma "Grammy" kategorijā Labākais popmūzikas duets/grupa. Bet Beneta duetu albums "Duets II", kurā iekļauts arī kopdarbs ar Vainhausu, saņēma balvu kategorijā Labākais tradicionālās popmūzikas albums.

Kopumā šogad "Grammy" balvas tika pasniegtas 78 kategorijās. Viss "Grammy" laureātu saraksts atrodams šeit.

Ceremoniju noslēdza Sera Pola Makartnija uzstāšanās, kurš tika godināts ar titulu Gada personība, bet balvu par mūža ieguldījumu saņēma dziedātāja Diana Rosa.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!