Foto: Publicitātes foto
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) operstudija "Figaro" 2017. gada 17. novembrī plkst. 18.00 JVLMA Lielajā zālē svinēs Engelberta Humperdinka operas "Ansītis un Grietiņa" iestudējuma 100. izrādi un aicina visjaunākos skatītājus un viņu vecākus uz pēdējo tikšanos ar iemīļotajiem pasaku varoņiem, portālu "Delfi" informē JVLMA pārstāvji.

100. izrāde būs neparasta – uz skatuves pa kārtai kāps vairāki Ansīši, Grietiņas, Mātes, Tēvi, Raganas un rūķīši. Pirmais cēliens būs operstudijas vadītāja, diriģenta Viestura Gaiļa atskats izrādes bagātajā mūžā – stāstījumi, video, atmiņas dalībnieku sveikšana ar piemiņas suvenīriem. Nākamie divi cēlieni – izrāde būs mazliet atšķirīga. Vestibilā tiks atklāta fotoizstāde par un ap "Figaro" Ansīti. Starpbrīžos un pēc izrādes mazie un lielie varēs fotografēties ar izrādes personāžiem.

Iestudējumā darbosies un pasaku tēlos iejutīsies Akadēmijas Vokālas katedras studenti, maģistranti, absolventi un pat LNO solisti: Ansīši – Laura Lazda un Valērija Koļago, Grietiņas – Valērija Koļago un Kristīne Žogota, Ģertrūdes, viņu mātes – Baiba Tērmane un Ance Purmale, Pēteri, viņu tēvi – Imants Erdmans un Kalvis Kalniņš, Raganas – Andris Lapiņš, Laura Teivāne un Anna Gendelmane, Smilšu vīriņi - Laura Purena un Viktorija Pakalniece, Rasas vīriņi – Monta Martinsone un Jana Lute.

Pasākumu vadīs diriģents – Viesturs Gailis, palīdzēs koncertmeistares – Inguna Puriņa un Svetlana Stankeviča, izrādes atjaunojumu veidotāji – Uģis Brikmanis un Regīna Kaupuža, grima māksliniece – Anda Šteina, scenogrāfija un tērpu mākslinieks - Aigars Ozoliņš, un gaismu mākslinieks – Kristaps Gailis.

Izrādes ilgums kopā ar starpbrīžiem vairāk nekā divas stundas.

Biļetes iepriekšpārdošanā iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs, internetā un stundu pirms izrādes norises vietā.

Iestudējums pirmizrādi piedzīvoja pirms 21 gada – 1996. gada 22. novembrī. Tas ir pirmais operstudijas iestudējums, jo par operstudijas "Figaro" "dzimšanas" datumu uzskatāms 1996. gada 22. marts, kad pēc V. A. Mocarta "Figaro kāzu" iestudējuma Viesturs Gailis ar režisoru Arnoldu Liniņu saprata, ka šādu operiestudējumu un izrāžu praksi vēlas turpināt. Tad arī dzima doma gan par operstudiju, gan tās nosaukums.

Šajā, no visiem viedokļiem veiksmīgajā, iestudējumā savus pirmos soļus grūtajā operdziedātāja mākslā spēruši 52 jaunie solisti. Operu dziedājuši deviņi Ansīši, 10 Grietiņas, deviņas Mātes, seši Tēvi, septiņas Raganas un 16 Smilšu un Rasas vīriņi. To diriģējuši pieci diriģenti, grimu veidojušas četras grima mākslinieces. Patreizējos sastāvus izrādē ievadījuši režisors Uģis Brikmanis un horeogrāfe Regīna Kaupuža, solistus sagatavojušas koncertmeistares ir Inguna Puriņa un Svetlana Stankeviča, grima māksliniece ir Anda Šteina, bet izrādes gaismu mākslinieks jau gandrīz 15 gadus ir Kristaps Gailis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!