Foto: Publicitātes foto

Lielajā ģildē, piektdien, 15. martā, plkst. 19.00 notiks Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncerts, kas būs veltījums 20. gadsimta komponista Vitolda Ļutoslavska simtgadei. Pie diriģenta pults stāsies polis Mareks Moss (attēlā). Soliste - Gunta Davidčuka-Gelgote.

Koncertā skanēs Ļutoslavska skaņdarbi, kā arī Mocarta un Bēthovena simfonijas, apliecinot "Sinfonietta Rīga" spēju iedzīvināt klasiķu darbus līdzās 20. gadsimta laikmetīgajām kompozīcijām.

Neordinārais poļu diriģents Mareks Moss jau agrāk strādājis ar "Sinfonietta Rīga" mūziķiem. Koncertā skanēs divi Vitolda Ļutoslavska skaņdarbi: vokālais cikls sirreālisma noskaņās "Chantefleurs et chantefables" un dziļi emocionālā un sakramentālā "Sēru mūzika" stīgu instrumentiem. Klasiķu devumu šoreiz pārstāvēs Bēthovena Pirmā simfonija un Mocarta Simfonija La mažorā KV 201.

UNESCO un Polijas Republikas Seims ir pasludinājis 2013. gadu par Ļutoslavska gadu, atzīmējot, ka "Ļutoslavska darbi, kas jau vairāk nekā sešdesmit gadu tiek atskaņoti visās svarīgākajās koncertzālēs, atklāj jaunas skaistuma telpas un norāda uz agrāk nezināmām iespējām izprast un izjust mūsdienu pasauli".

Polijas vēstniecības pārstāvji uzsver, ka dižo komponistu ar Rīgu saista vēsturiskas saites: 1935. gadā Latvijas galvaspilsētā ir notikusi Vitolda Ļutoslavska vienīgā tikšanās ar 20. gadsimta izcilāko poļu komponistu Karolu Šimanovski, jo abi komponisti vienlaikus koncertējuši Rīgā. Raugoties no šodienas perspektīvas, nav šaubu, ka Vitolda Ļutoslavska vārds ir ierindojams starp 20. gadsimta Eiropas klasiskās mūzikas ikonām.

Izdevuma "Rīgas Laiks" marta numurā Pēteris Vasks Ļutoslavski nodēvējis par vienu no saviem mīļākajiem komponistiem, uzsverot, ka "Ļutoslavska mūzika ir arī racionāla konstrukcija, bet vienlaikus tā ir emocionāli ļoti dzīva, spēcīgi uzrunājoša, kaislīga".

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!