Foto: Publicitātes foto. Evelīna Glennija Londonas olimpisko spēļu atklāšanā

Lielajā ģildē 24. maijā notiks valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" 10. jubilejas sezonas noslēguma koncerts, kurā piedalīsies pasaulē slavenā skotu perkusioniste Evelīna Glennija (Evelyn Glennie), portālu "Delfi" informē orķestra pārstāvji.

Īpašajā notikumā skanēs Džeimsa Makmilana (James McMillan) opuss sitaminstrumentiem un orķestrim "Veni, veni, Emmanuel", kā arī klasiskās mūzikas šedevri – Johana Sebastiana Baha 3. Brandenburgas koncerts un Jozefa Haidna Londonas simfonija.

Evelīna Glennija, viena no ievērojamākajām mūsldienu skotu mūziķēm, dzimusi 1965. gada 19. jūlijā Aberdīnšīrā un perkusiju spēles apmācību uzsākusi 12 gadu vecumā. Viņas tēvs Herberts Artūrs Glennijs bija lauku akordionists, pārstāvot ziemeļaustrumu Skotijas muzikālās tradīcijas.

Mūziku Glennija studējusi Ellonas akadēmijā un Karaliskajā Mūzikas akadēmijā Londonā. Viņas muzikālo ietekmju lokā tiek minēti tādi vārdi kā Glens Gulds, Žakvelina Diprē un perkusionists Triloks Gurtu (Glenn Gould, Jacqueline du Pré, Trilok Gurtu).

Glennija ir bijusi 1976. gadā dibinātā ansambļa "Cults Percussion Ensemble" dalībniece, bet plašu ievērību guvusi sniedzot pasaulē pirmo perkusiju koncertu Londonas Karaliskajā Alberta zālē 1992. gadā. Māksliniece ir piedalījusies Londonas Olimpisko spēļu atklāšanā 2012. gadā, kā arī sadarbojusies ar tādiem neakadēmiskās mūzikas pārstāvjiem kā islandiešu dziedātāju Bjorku, pārsteidzošo balss virtuozu Bobiju Makferīnu un leģendārā britu vokālā ansambļa "The Kings Singers" mūziķiem.

Evelīna Glennija ir arī trīskārtēja "Grammy" balvas laureāte, bet 2015. gadā viņas balvu titulu klāstam tika pievienota arī prestižā "Polar Music Prize".

Rīgā Evelīna Glennija ierodas zīmīgā laikā – "Sinfonietta Rīga" 10. jubilejas sezonas noslēgumā, ko orķestris aizvadījis ar vērā ņemamiem sasniegumiem, daudzām spilgtām koncertprogrammām un sadarbību ar izciliem viesmāksliniekiem. Martā "Sinfonietta Rīga" jau trešo reizi savas pastāvēšanas vēsturē tika novērtēta ar Latvijas Lielo Mūzikas balvu par izcilu sniegumu 2015. gadā, bet maija sākumā klajā nāca orķestra jaunākais skaņu ieraksta albums - Antonio Vivaldi "Gadalaiki", kas īstenots sadarbojoties ar izcilo latviešu vijolnieci Vinetu Sareiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!