Foto: Publicitātes foto

Lielajā ģildē piektdien, 24. novembrī, Normunds Šnē un kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" klausītājus aicina iepazīt skaistuma atšķirīgās un daudzveidīgās izpausmes. Kopā ar "Sinfonietta Rīga" uzstāsies izcilais krievu vijolnieks Aleksandrs Sitkoveckis, portālu "Delfi" informē orķestra pārstāvji.

Koncertā skanēs amerikāņu postminimālista Džona Adamsa skaņdarbs "Shaker Loops"; titulētās somu komponistes Kaijas Sāriaho "Grāla teātris", kurā solista lomā iejutīsies koncertvakara viesis Aleksandrs Sitkoveckis. Savukārt savu otro piedzimšanu pēc panākumiem "Sansusī" festivālā piedzīvos Platona Buravicka enerģijas caurstrāvotais opuss "Demontāžas estētika", koncerta noslēgumā skanēs Vīnes klasiķa Jozefa Haidna 49. simfonija.

Ka uzsver "Sinfonietta Rīga" pārstāvji, ikviens no koncerta programmā iekļautajiem skaņdarbiem lielā mērā ir notikums pats par sevi. Amerikāņu postminimālisma ikonas Džona Adamsa opuss "Shaker Loops" ir viens no viņa pirmajiem skaņdarbiem, kurā pārliecinoši atklājas mākslinieka turpmākajā daiļradē raksturīgais rokraksts un domāšanas veids. Vienlaikus tā ir arī visbiežāk atskaņotā skaņraža kompozīcija. Parīzē dzīvojošās somu komponistes Kaijas Sāriaho konstruktīvā sapņainība un filigrānā instrumentācija atklāj mistiskas pasaules un ir vērsta uz jaunatklājumiem. Īpašs notikums solās būt arī eksperimentatora Platona Buravicka enerģijas caurstrāvotais opuss "Demontāžas estētika", bet ražīgā Vīnes klasicisma tēva Jozefa Haidna 49. simfonija pilnā mērā ilustrēs novembra izjūtu spektru.

Raksturojot koncertprogrammu, diriģents Normunds Šnē saka: "Ļaujoties pārdomām par 24. novembra programmu, neizbēgami nākas domāt par skaistumu. Kaut gan ir neiespējami definēt šo jēdzienu, jo par to mums katram ir cita un ļoti individuāla izpratne. Kaijas Sāriaho skaistums ir sievišķīgi ēterisks, netverams kā saulrieta pēdējie stari. Platona Buravicka skaistums ir iznīcinošs un jauradošs spēks. Džona Adamsa lidojums pāri Kalifornijas tuksnesim manī atstāj kosmiskas sajūtas un nav iespējams pateikt, kas šajā skaņdarbā ir tāds, kas paceļ pāri ikdienai un ļauj mums sapņot un ļauties savas fantāzijas un iztēles ierosinātajiem tēliem. Haidna 49. simfonija ir viena no viņa nedaudzajām simfonijām minorā. Neviens nezin, kas ir bijis šis notikums, kas viņā ir ierosinājis šīs ārkārtīgi traģiskās un dramatiskās mūzikas lappuses, bet neapšaubāmi tas ir bijis kas sevišķs. Skaistums šajā vakarā būs ļoti atšķirīgs."

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!