Foto: Kadrs no video

Šogad 19. Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla atklāšanas koncertā 24. augustā Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā tiks pirmatskaņoti Jāņa Šipkēvica, Raimonda Tigula, Daces Aperānes un Evijas Skuķes jaundarbi, portālu "Delfi" informēja koncerta rīkotāji.

Kopā ar diriģentu Māri Sirmo un Valsts Akadēmisko kori "Latvija" tiks izdziedāti personiski stāsti, atziņas un pārdomas par katra cilvēka dzīves pamatu – attiecībām ar Dievu. Pirmizrādes gaidās piedāvājam sarunas ar komponistiem.

Daudzslāņainu muzikālo sarunu raisītājs, komponists Jānis Šipkēvics himnu "Ubi Caritas" uzrakstījis kā atgādinājumu par to, kas mūsu dzīvē ir vissvarīgākais. "Kur žēlsirdība un mīlestība mīt, tur Dievs mīt. Šajā laikā tas varbūt izklausās banāli, ka mūzikā cenšamies atrast atbildes, kuras politika un citi spēki nespēj rast, taču nav iespējams risināt konfliktu ar spēku," uzskata Šipkēvics.

Dabas skaņu meditācijas meistars Raimonds Tiguls pamatu darbam "The Brook" ("Strautiņš") guvis, viesojoties Islandē, kur pirms vairākiem gadiem dzirdējis dzejoli ar tikpat vienkāršu nosaukumu. Dzejoļa galvenajam varonim bērnībā patīk rakt strautiņus un vēlāk viņš saprot, ka arī dzīve tecējusi kā strautiņš un lauzusi savu ceļu. "Te var vilkt paralēles ar manu dzīvi, bērnību pavadīju laukos un biju īpaši aizrāvies ar strautiņu rakšanu. Paturpinot šo analoģiju, skaņdarbs vēsta par dzīvi kā strautiņu, kurš laužas uz priekšu un apbalvojums ir ceļš uz jūru, uz kaut ko plašāku," atklāj Tiguls.

Dinamiskās un laikmetīgās komponistes Evijas Skuķes skaņdarbs "Gods" pārsteigs ar plašu telpas izmantojumu. "Tas nav gluži parasts skaņdarbs korim acapella, jo dziedātājiem nāksies katram savā laikā pārvietoties pa telpu. Klausītājam, iespējams, radīsies cīņas sajūta, jo materiāli apzināti slāņosies pāri viens otram," sacīja Skuķe. Skaņdarba pamatā komponiste izmantojusi dažādu reliģiju tekstus, caur kuriem cenšas akcentēt elementus, kas vieno visas ticības.

Romantiskas un gaisīgas pārdomas raisīs arī Daces Aperānes jaundarba pirmatskaņojums. Koncertā piedalīsies koklētāja Laima Jansone, kontrabasists Džoels Illerhags no Zviedrijas, pie klavierēm – Jānis Šipkēvics, Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" diriģenta Māra Sirmā vadībā. Festivāla atklāšanas koncerts notiks 24. augustā Rīgā, Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā plkst. 19:00. Biļetes jau šobrīd pieejamas internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!