Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons, kurš ir arī Zārbrikenas un Kaizerslauternes SWR Vācu radio filharmoniskā orķestra (SWR Deutsche Radio Philharmonie) galvenais diriģents, 2012./2013. gada sezonā par savu asistentu arī Vācu radio filharmoniskajā orķestrī ir izvēlējies jauno latviešu diriģentu Valdi Butānu, kurš kopš 2010. gada maija jau strādā par maestro Šišona asistentu LNSO, portālu "Delfi" informē LNSO runasvīrs Mārtiņš Pučka.

"Paldies Karelam Markam Šisonam gan par man izrādīto uzticību, gan arī par atbalstu un vēlmi palīdzēt Latvijas jaunajai simfoniskās mūzikas diriģentu paaudzei kopumā. Iespēju strādāt par asistentu Zārbrikenas Kaizerslauternes SWR Vācu radio filharmoniskajā orķestrī uztveru kā lielu pagodinājumu un vienlaikus kā lielisku izdevību sevi profesionāli pilnveidot starptautiskā mērogā pie augstas klases orķestra," norāda Butāns.

Valdis Butāns ieguvis bakalaura un maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kordiriģēšanas nodaļā, kā arī bakalaura grādu Simfoniskā orķestra diriģēšanas nodaļā pie profesora Andra Vecumnieka. Šobrīd Butāns turpina studijas JVLMA Simfoniskā orķestra diriģēšanas nodaļas maģistratūrā. 2000. gadā Butāns piedalījās Starptautiskajos kordiriģēšanas kursos Europa Cantat 2000 Nevērā, Francijā, savukārt 2005./2006. mācību gadā viņš Socrates Erasmus programmas ietvaros papildinājās orķestra diriģēšanā Vīnes Mūzikas un izpildītājmākslas universitātē Austrijā. Butāns piedalījies diriģēšanas meistarklasēs pie tādiem diriģentiem kā Lucs Kēlers, Pērs Burins, Jozus Domarks, Jurijs Simonovs un Žolts Nēģs. 2010. gadā viņš iekļuva XIV Starptautiskā Dimitra Mitropolusa diriģēšanas konkursa (Atēnas, Grieķija) pusfinālā.

2010. gada maijā Butāns kļuva par LNSO galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja Karela Marka Šišona asistentu. Diriģents strādājis arī ar kameroķestri Sinfonia Concertante, Profesionālo pūtēju orķestri "Rīga", piedalījies Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" koncertos (2010), kā arī asistējis pie Liepājas simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerta sagatavošanas (2011) un Džakomo Pučīni operas "Bohēma" atjaunotā iestudējuma Latvijas Nacionālajā operā (2012).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!