Foto: LETA
Par itāļu rakstnieka un filozofa Alesandro Bariko darbu "Novecento" ("Tūkstošdeviņsimt"), kas ņemts par pamatu režisora Dmitrija Petrenko veidotajai koncertizrādei ar šādu pašu nosaukumu, nekas daudz nav zināms; vien tas, ka šis apjomā nelielais darbs stāsta par kādu ģeniālu pianistu, kurš dzimis, dzīvo un strādā uz kāda tvaikoņa, kas vadā ļaudis no Eiropas uz Ameriku, un nekad mūžā (!) nav no tā nokāpis.

Koncertizrādes režisors Dmitrijs Petrenko atzīst, ka viņam jau sen gribējies šo darbu – mākslinieka fantāziju, par kuru neesot zināms, vai tā pamatā ir reāls stāsts –, iestudēt.

"Nezinu, varbūt tā ir skaista leģenda," viņš spriež un stāsta, ka viņa iecere veiksmīgi sakritusi ar komponista Artura Maskata piedāvājumu šo darbu iestudēt, un nu tapusi izrāde, par kuru ar smaidu varot vilkt paralēles starp Klīstošo Holandieti un Klīstošo Pianistu.

"Pārlasot šo stāstu pirms iestudējuma veidošanas, sapratu, ka man vajadzēs ne tikai aktieri, bet arī pianistu, kurš izrādē varēs spēlēt arī piemērotu mūziku – džezu. Tāpēc uzaicinājām koncertizrādē piedalīties izcilo latviešu pianistu Vestardu Šimku."

Pianists uz pirmo tikšanos nācis ar savu mūzikas piedāvājumu un, kā saka režisors, tas bijis tieši tas, ko izrādes veidotāji gaidījuši – kaut kas ļoti dīvains, neparasts un maģisks. "Izrādē gaidām muzikāls pārsteigums, kuru pagaidām negribu atklāt. Un vēl vajadzētu atcerēties, ka izrādes varonis nekad nav bijis krastā, tādēļ ir dzirdējis tikai džezu, kas ir skanējis uz kuģa. Tādēļ šim cilvēkam ir ļoti īpatnēja pasaules izjūta, un arī viņa mūzikai ir jābūt tādai, kas nelīdzinās nevienai citai." Tāpēc Vestardam bija jāpaveic ļoti neparasts uzdevums, ar ko, pēc režisora domām, mūziķis ticis galā lieliski, sakomponējot džeza variācijas – oriģināldarbus, ko viņš pats arī atskaņos izrādēs.

Koncertizrādes latviskajā versijā piedalīsies Latvijas Nacionālā teātra aktieris Kristaps Ķeselis, bet krievu versijā neparasto stāstu klausītājiem atklās aktieris Maksims Busels. "Ar Kristapu esam sadarbojušies jau vairākkārt, savukārt Maksims ir no tiem jaunajiem aktieriem, ar kuru arī man jau sen gribējās pamēģināt iestudēt kādu darbu. Man nav konkrētu aktieru tipāžu, ar kuriem strādāju; un šajā iestudējumā bija svarīgi, lai aktieriem, kam būtībā jāspēlē monoizrāde, pašiem šis darbs interesētu un lai viņi precīzi īstenotu izrādes ieceri."

Režisors arī ļoti cer, ka izrādi "Novecento" būs iespēja noskatīties ne tikai "Rīgas festivāla" laikā 8. un 9.jūnijā, bet nākamsezon ar to varēs iepazīstināt skatītājus arī citviet Latvijā: "Izrāde ir gana mobila: tai nepieciešamas klavieres, pianists, aktieris un gaismas. Tātad – nekas neiespējams."

Visi interesenti var uzmeklēt un noskatīties filmu "The Legend of 1900", kas saņēmusi gan "Zelta globusu", gan vairākas citas balvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!