Nepieradinātās mūzikas festivāls "Skaņu Mežs'2014" kā ierasts piedāvās arī latviešu eksperimentālās mūzikas programmu - 11. oktobrī uzstāsies šobrīd Londonā dzīvojošais un līdz ar to dzimtenē retāk dzirdētais neatkarīgās mūzikas talants Mārtiņš Strautnieks jeb Martinez Gonzalez, kā arī Andra Indāna elektroniskās mūzikas projekts "Gas of Latvia", kas prezentēs jaunu audio-vizuālu programmu sadarbībā ar videomākslinieci Katrīnu Neiburgu.

Mūzikas projekta "Gas of Latvia" sadarbība ar mākslinieci Katrīnu Neiburgu ilgst jau apmēram desmit gadus, gan Neiburgas videodarbu un instalāciju, gan kopīgu audio-vizuālu performanču ietvaros. Duets "Skaņu Mežā" pirmo reizi uzstājās 2010. gadā. Īpaši "Skaņu Mežam'2014" duets būs radījis jaunu audio-vizuālu programmu.

Ar jaunu audiovizuālu programmu uzstāsies arī Mārtiņš Strautnieks, pazīstams arī kā Martinez Gonzalez vai Gonzo. Tās nosaukums ir "Hypnos", proti, miega personifikācija no grieķu mitoloģijas.

Pats Mārtiņš gaidāmo uzstāšanos raksturo sekojoši: "Šis priekšnesums būs ceļojums sapņu dimensijā un sinhronitātes fenomena pētījums. Esiet gatavi atmosties!"

Skaņu režisors un komponists Andris Indāns nodarbojas ar mūziku jau kopš astoņdesmito gadu beigām, cita starpā piedaloties arī avant-roka grupā "Kartāga", un viņa solo projekts "Gas of Latvia" ir uzskatāms par vienu no ievērojamākajām parādībām Latvijas elektroniskajā mūzikā

.

Kopš projekta izveidošanas ir tikuši ierakstīti un izdoti vairāk kā desmit "Gas Of Latvia" albumi, kā arī izpētīti vairāki mūzikas virzieni; viena no projekta raksturīgākajām īpašībām ir nemitīgi savas valodas meklējumi - nezaudējot savu īpašo intonāciju, dažādos posmos projekts ir pastāvējis ambient dub, drone, noise, industrial, elektro-akustisko improvizāciju, IDM un tehno.

Indāns raksta mūziku arī kino un teātrim, turklāt periodiski piesaka sevi skaņu mākslas kontekstā, piemēram, šogad citu starpā piedaloties Latvijas ekspozīcijā Arhitektūras biennālē Venēcijā. Indāns arī ir radījis mūziku vairākiem Neiburgas videodarbiem, un šī sadarbība tika izvērsta, sniedzot kopīgas uzstāšanās, kurās Indāna mūzika tika izpildīta Neiburgas videoprojekciju pavadījumā.

Katrīna Neiburga ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu, papildinājusi zināšanas Zviedrijā un Francijā.

Māksliniece veido instalācijas, gaismas un video projekcijas, scenogrāfijas un video operas un teātra iestudējumiem, kā arī koncertiem, viņa piedalās izstādēs un festivālos Latvijā un ārzemēs – Krievijā, Vācijā, Austrālijā, Ķīnā, Spānijā, Somijā, Ungārijā, Polijā, Zviedrijā, Francijā, Austrijā un citur. LNO viņa veidojusi scenogrāfiju "Jevgeņija Oņegina" un "Leļļu operas" iestudējumiem, kā arī video "Klīstošā holandieša" uzvedumam, kā arī mūzikas un sajūtu izrādei "Cantando y Amando".

Katrīna Neiburga saņēmusi "Dienas" Gada balvu kultūrā un pirmo Purvīša balvu (2008. gadā). 2015. gadā Neiburga kopā ar dzīvesbiedru Andri Eglīti pārstāvēs Latviju Venēcijas Mākslas biennālē.

Mārtiņš Strautnieks, pazīstams arī kā Martinez Gonzalez jeb Gonzo, ir komponists un skaņu dizainers.

Pēdējos 18 gadus Mārtiņš ir darbojies tādās grupās kā "Lolitas Brīnumputns", "Sirke" un "Kuba", sacerējis vairāk kā 150 elektroniskās mūzikas skaņdarbus un veidojis skaņu kino, animācijas filmām, teātra izrādēm un dzejas uzvedumiem. Viņš ir sadarbojies ar mūziķiem Latvijā, Eiropā un Krievijā, tai skaitā ar mūziķiem no grupām "Brand New Heavies", "Jamiroquai" un Iļju Lagutenko no grupas "Mumiy Troll". Līdz savai aizbraukšanai uz Londonu viņš ir sevi pierādījis ar savu dabas doto talantu ritmiskajā mūzikā.

"Skaņu Mežs'2014" notiks 10. un 11. oktobrī mūzikas namā "Daile" ar "Monolake", Marisas Nadleres (Marissa Nadler), Endija Stota (Andy Stott) un daudzu citu piedalīšanos.

Biļetes uz "Skaņu Mežu" ir nopērkamas "Biļešu serviss" tīklā. Biļetes uz 10. un uz 11. oktobri – 20 eiro, savukārt divu dienu festivāla abonements – 30 eiro.

Festivāls "Skaņu Mežs" ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu tīmeklī ECAS (European Cities of Advanced Sound). Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma "Kultūra". "Skaņu Mežs'2014" ir iekļauts oficiālajā "Rīga 2014 – Eiropas Kultūras galvaspilsēta" programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!