Foto: Publicitātes foto

Andra Indāna projekta "Gas of Latvia" priekšnesums būs noslēdzošais uz lielās "Lāča skatuves" festivālā "Laba daba" sestdien, 6. augustā. Par to, kāds šodien ir viens no vecākajiem elektroniskās mūzikas projektiem Latvijā, stāsta tā mūžīgais līderis Andris "Andžons" Indāns.

Ilgie albumi

Šovasar "Gas Of Latvia", Andra Indāna jeb Andžoņa elektroniskās brīvformas mūzikas projekts spēlē koncertus vairāk nekā parasti, kas saistīts ar jaunā albuma izdošanu. Festivāla apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt uzstāšanos, kuras pamatā ir materiāls no albuma "Swan Lake" ar Annas Ķirses (balss, taustiņi) un Undīnes Balodes (čells) dalību, kas ar pārtraukumiem tapis no 2011. gada.

"Tie albumi, kas tapa vienu vai divu dienu laikā, ir palikuši pagātnē, pēdējā laikā tas process iestiepjas uz gadiem trim ja ne pieciem," stāsta Andžons un piemin, ka personiski vairāk būtu vēlējies plati, tomēr rezultātā sanācis disks.

"Tomēr man nekad nav bijuši būtiski konkrēti formāti, es par albumu uzskatu arī dziesmu apkopojumu, kas ir pieejams publiski. Pie kam es daudzus gadus spēlēju tikai instrumentālo mūziku, šogad atļāvos arī paņemt mikrofonu," viņš piebilst, norādot, ka jo aktīvāks ir šodienā, jo mazāk sanāk domāt par pagātni. Tiesa, pagātne var kalpot kā iedvesmas avots.


Skats augšup

Vienam no albuma singliem "Labdien, mans nezināmais draugs!" teksts ir Andra Indāna 2. klases sacerējums, vēstule nezināmajam draugam par dzīvi Padomju Savienībā, sarakstīta 1982. gadā. "Šad tad iedomājos, ka jāmaterializē mūzikā mans universitātes bakalaura darbs, kas bija par sociālo atsvešinātību un kultūras dehumanizāciju," radošajās idejās sarunas laikā dalās Andžons, kurš iedvesmu prot atrast visdažādākajos veidos.

Ikdienā Andžons bieži klausās mājās Latvijas Radio 3 kanālu: "Tas ir tāds ļoti veselīgs fons un tā ir laba barība ausīm. Arī mašīnā ir skaisti braukt pa meža džungļiem, skanot pavecākām operām." Šobrīd norit aktīvs darbs pie mūzikas veidošanas filmām un teātra izrādēm.

Festivālā "Laba daba" grupa spēlēs sastāvā, kādā tapa albums, pievienojoties arī video māksliniecei Zanei Zelmenei. "Mums ir sagatavota programma ar vizualizācijām, bet tas vairāk ir pabeigts šovs ar nelieliem improvizācijas elementiem."

Par brīvdabas festivālu lielāko spēku Andžons dēvē tieši apmeklētājus: "Nekas cits nav tik būtisks festivālam, kādi cilvēki sapulcējas, kādu atmosfēru viņi izstaro."

Savs stāsts ir arī par jaunā albuma vāciņa tapšanu: "Bija koncerts Jumpravas kultūras namā un mēs naktī braucām ar Zani mājup. Es ierosināju apstāties uzpīpēt un paskatījāmies uz augšu, kur redzējām daudz nezināmu lidojošu objektu. Zane sāka fočēt un atklājās, ka, savelkot līnijā šos objektus, sanāk vienradzis. Ir vērts laiku pa laikam paskatīties, kas augšā notiek."

Piemērots laiks, lai paraudzītos zvaigžņotajās debesīs, būs "Gas of Latvia" festivāla "Labadaba" uzstāšanās laiks 6. augustā uz "Lāča skatuves" plkst. 2.30. Koncertu tiešraidē ar "LMT Straume" atbalstu varēs skatīties arī portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!