Foto: DELFI
"Delfi Kultūra" piedāvā sarunu ar festivāla "LMT Summer Sound" pirmās dienas hedlaineru – grupas "Apocalyptica" – dalībnieku Pertu Kivilakso un solistu Frenkiju Perezu.

Par spīti tam, ka festivāla pirmās dienas sākumā valdīja visai dramatiski laikapstākļi, un grupas uzstāšanās tika pārcelta no galvenās skatuves un izmēros pieticīgāko Cēsu alus skatuvi, "Apocalyptica" dalībnieki nejutās par to noskumuši un pēc intervijas sniedza enerģisku koncertu.

Festivāls sācies nedaudz dramatiski, ceru, ka tas nav izbojājis jūsu noskaņojumu!

Kivilakso: Nē! Mūsu uzstādījums ir - spēlēt jebkuros apstākļos, ja vien tas ir iespējams. Organizatori mums šodien piedāvāja mainīt skatuvi, lai tādējādi pienācīgi sagatavotos koncertam un mēs to atzinām par labāko variantu. Spēlēsim ar prieku! Ceram, ka cilvēki nav pārāk nosaluši, bet, ja tā ir - mēs viņus sasildīsim.

Perezs: Būtu jauki spēlēt uz lielās pludmales skatuves, bet arī šis nav slikts variants. Organizatori pret mums izturējās ļoti pretimnākoši un mēs to novērtējam.

Jūsu mūzikai gan vētra tīri labi piestāvētu.

Kivilakso: Reiz mums gadījās kas līdzīgs - "Hurricane" festivālā Vācijā pēc mūsu koncerta uzstājās "Within Temptation" un otrās dziesmas laikā skatuvē iespēra zibens, dzirksteles pa gaisu, elektrība... Ar to festivāls arī beidzās, tas bija diezgan baisi.

Jūs Latvijā neviesojaties pirmoreiz - kāda ir sajūta atgriežoties?

Kivilakso: Vienmēr ir patīkami šeit atgriezties - Baltijas valstīs un Austrumeiropā cilvēki ļoti mīl mūziku. Jūtamies šeit gaidīti.

Kā veicas ar jauno albumu - kā to uzņem klausītāji?

Perezs: Šķiet, ka cilvēkiem patīk. Koncertos var just enerģiju un atsaucību - tas arī ir galvenais. Par pārdošanas datiem neesam pārāk interesējušies.

Kivilakso: Jā, cipari mūs īsti neinteresē - lielākais atalgojums ir fani, kas dzied līdzi dziesmām, cilvēki, kuri izbauda koncertu. Mūsu grupa pastāv jau vairāk kā divdesmit gadus, bet mums joprojām ir interesanti un cilvēki joprojām nāk uz mūsu koncertiem. Tā ir lieliska sajūta.

Man šķiet, ka ar jauno albumu jūs esat nedaudz mainījuši virzienu - līdz ar solista pievienošanos grupas fokuss ir vērsts uz oriģinālmūziku, nevis kaverversijām, kas tomēr ilgi ir bijusi jūsu atpazīstamības zīme.

Kivilakso: "Apocalyptica" galvenais noteikums vienmēr ir bijusi muzikāla brīvība - šī albuma tapšanas gaitā nolēmām koncentrēties uz mūsu pašu muzikālo identitāti.

Perezs: Tad, kad pievienojos grupai, mani pārsteidza viņu pieeja, jo tiešām nepastāv nekādi muzikāli ierobežojumi - tā ir ļoti patīkama sajūta.

Ir samērā grūti definēt jūsu mūzikas žanru, bet tās pamati noteikti ir metāla mūzikā. Kā jūs vērtējat smagās mūzikas scēnu mūsdienās?

Kivilakso: Manuprāt, tā ir pasaule, kas periodiski mainās, ir klusāki posmi, tad nāk jauni spēki. Somijā tieši šogad atkal ir parādījušās vairākas ļoti spēcīgas jaunās grupas. Jauni, ļoti jauni mūziķi. Taču arī visa mūzikas pasaule kopumā šobrīd mainās. Tiesa, mēs pirms kāda laika nolēmām nedaudz atdalīties no tās vides - dot sev lielāku radošo brīvību.

Kā jums šķiet, kāpēc Skandināvijas valstīs vienmēr ir bijušas tik aktīvas subkultūras?

Kivilakso: Viens no iemesliem - ja mēs runājam tieši par Somiju - ir tas, ka mūsu nācija ir ļoti jauna. Mēs esam ļoti atvērti jaunām lietām un eksperimentiem - muzikāli un seksuāli. (smejas) Lielākā daļa somu grupu, kas ir izsitušās - "Him", "Nightwish" un citas - ir spēcīgas tāpēc, ka tām ir unikāla, neparasta identitāte un skaņa. Mums nebija savu "Bītlu", nācās izdomāt kaut ko savu.

Šobrīd jūs droši vien koncentrējaties uz jaunā albuma tūri, bet varbūt esat jau domājuši par to, ko gribat darīt tālākā nākotnē?

Kivilakso: Tūre būs diezgan gara. Eiropā spēlējam rudenī, nākamgad Dienvidamerikā, ASV, Austrālijā, Āzijā. Tālāk vēl īsti neesam domājuši, bet grupa šobrīd ir ļoti labā formā - pieļauju, ka turpināsim līdzīgā garā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!