Ventspilī, teātra namā "Jūras vārti" 6.februārī plkst. 17:00 tiks ieskandināts jaunais "Steinway & Sons" koncertflīģelis, ko atklāšanas koncertā spēlēs krievu pianists Antons Ļahovskis kopā ar LNSO un diriģentu Ūlu Rudneru, portālu "Delfi" informē teātra nama pārstāvji.

Vēl koncertā piedalīsies Latvijas Radio koris un solisti Elīna Volkmane (soprāns) Baiba Berķe (alts) Viesturs Jansons (tenors) un Pauls Putniņš (bass).

Pērn, decembra sākumā, ērģeļmeistars Jānis Kalniņš kopā ar Latvijas Mūzikas akadēmijas profesoru Jāni Maļecki devās uz Hamburgu, lai uz vietas, uzņēmuma "Steinway & Sons" ražotnē, izvēlētos teātra namam "Jūras vārti" piemērotāko koncertflīģeli.

J. Kalniņš pēc brauciena uzskata, ka starp deviņiem instrumentiem izvēlēts patiešām labākais – lieliski nostrādāts, ar dzidru un reizē sulīgu skanējumu, kā arī ar lielu potenciālu nākotnē.

"Patiesi apbrīnojama skaņas amplitūda , atsaucība uz visdažādāko pieskārienu un vieglums, ar kuru šis instruments reaģē un klausa katrai vēlmei, katram nodomam.Uz skatuves tas būs kā uzticams draugs vai sabiedrotais.Jūras vārtu zālei tas ir brīnišķīgs ieguvums un iespēja turpmāk dzirdēt izcilus pianistus." Tā par instrumentu izsakās prof. Jānis Maļeckis. Kurzemē šādas klases flīģelis ir pirmais un pagaidām vienīgais.

Iespēja pirmajam koncertēt uz šī jaunā instrumenta ir brīnišķīgam, virtuozam pianistam no Krievijas Antonam Ļahovskim, kurš jau ir uzstājies "Jūras vārtu" jaunajā zālē un izteicis par to atzinīgus vārdus. Antons Ļahovskis ir viena no krievu uzlecošajām zvaigznēm, kas pērn ieguva Grand Prix J. Vītola 5. Starptautiskajā pianistu konkursā Rīgā. Koncertējis Londonā (Pērsela zālē), Sanktpēterburgā (t. sk. konservatorijas Lielajā zālē) un citviet Eiropā, kā arī ASV.

Pie Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra diriģenta pults šoreiz stāsies zviedru izcelsmes diriģents Ūla Rudners, kurš savu muzikālo karjeru sācis kā spožs vijolnieks, par ko liecina viņa uzvara prestižajā Nikolo Paganīni Starptautiskajā vijolnieku konkursā Dženovā. Diriģents regulāri sadarbojies ar Londonas filharmonisko orķestri, Romas simfonisko orķestri, La Fenice operteātri Venēcijā, Honkongas filharmonisko orķestri, BBC simfonisko orķestri, Oslo filharmonisko orķestri, Frankfurtes Radio orķestri, Vācu filharmonisko kamerorķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Vīnes Johana Štrausa orķestri.

Koncerta programmā skanēs Ludviga van Bēthovena 7.simfonija un "Fantāzija" korim, klavierēm un orķestrim, kā arī uvertīra no Franča Šūberta baleta "Rozamunde".
Kā īpašs veltījums jaunajam instrumentam un ventspilniekiem būs A.Ļahovska sagatavots pārsteigums, kas šobrīd vēl netiek atklāts.

Vēl koncertā piedalīsies Latvijas Radio koris un solisti Elīna Volkmane (soprāns) Baiba Berķe (alts) Viesturs Jansons (tenors) un Pauls Putniņš (bass).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!