Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 19. martā, uz "Palladium" skatuves pirmo reizi Latvijā uzstāsies viens no mūsdienu labākajiem komponistiem un izpildītājiem – kanādietis Rufuss Vainraits, informē koncerta rīkotāji.

"Klausoties viņa izjustajās un tekstuāli vienmēr ļoti spēcīgajās kompozīcijās, liriskā varoņa sāpi un pārdzīvojumu var izjust pat vispaviršākais klausītājs, taču diez vai daudzi zina, ka visas šīs tēmas lielā mērā ir atsauces uz mūziķa dzīves ceļu, kuru par gludu nosaukt nevarētu.

Jau kopš agras jaunības Rufuss ir apzinājies savu homoseksualitāti un pusaudža gados regulāri sāka apmeklēt dažādus bārus, lai iepazītos. Viena no šādām reizēm Londonā, vien 14 gadu vecumā, gandrīz beidzās letāli.

Tiesa, atskatoties uz šausminošo notikumu pēc divām desmitgadēm, komponists atzina, ka tas, ļoti iespējams, viņu ir paglābis no nepareizā ceļa un palīdzējies atkal nopietni pievērsties mūzikai.

Ik nedēļu uzstājoties Monreālā, netika aizmirsts arī par demo ierakstīšanu, un viena no šīm kasetēm nonāca pie "DreamWorks Records" pārstāvja Lenija Varonkera, kurš 1996. gadā noslēdza līgumu ar talantīgo mūziķi.

Sadarbības rezultātā sekoja pārcelšanās uz Ņujorku un tad Losandželosu, kur par 700 000 ASV dolāru pusotra gada laikā tika ierakstītas kopsummā 56 dziesmas 62 lentēs, kas rezultējās 1998. gadā izdotajā, paša vārdā nosauktajā debijas albumā. Kaut gan komerciālie panākumi nesekoja, kritiķi ierakstu vērtēja ļoti atzinīgi, un gana drīz sākās darbs pie otrā diska "Poses".

Strādājot pie jauna materiāla, kanādietis sešus mēnešus dzīvoja slavenajā Ņujorkas "Chelsea" viesnīcā, un tas nostrādāja – 2001. gadā "Poses" ieraudzīja dienasgaismu. Diemžēl ovācijām kritiķu aprindās nepievienojās mūzikas fani, kā rezultātā mūziķis aktīvi sāka lietot metamfetamīnu.

Atkarības augstākais punkts tika sasniegts pēc gada – nedēļā, ko mūziķis atceras kā dīvaināko savā mūžā. "Nedēļas laikā es spēlēju mazu lomu britu seriālā "Absolutely Fabulous", vairākas naktis ballējos ar Džordža Buša meitu Barbaru, piedzēros kopā ar savu māti un Mariannu Feitfulu, dziedāju ar Entoniju Hagertiju no "Anthony and the Johnsons" un vairākkārt piedzīvoju halucinācijas, kurās parādījās mans tēvs. Uz pāris stundām es pat zaudēju redzi, un kļuva skaidrs, ka man ir jādodas ārstēties," viņš savulaik rakstīja.

Šo lielā mērā var dēvēt par pagrieziena punktu Vainraita dzīvē un karjerā - pārvarējis personiskos dēmonus, 2003. un 2004. gadā viņš izdeva "Want One" un "Want Two", kas principā ir kā dubultalbums, kurā aprakstīta iepriekšējo gadu bohēma. Pēc tam sekoja līdz šim komerciāli veiksmīgākais darbs – "Release The Stars", kas iznāca 2007. gada maijā. Vēl 26 mēnešus vēlāk klausītāju uzmanībai tika piedāvāta opera "Prima Donna", kas ieguva gana slavinošas kritiķu un publikas atsauksmes.

Arī pēdējos gados mūziķa dzīvē priecīgo brīžu ir bijis daudz vairāk nekā negatīvo – atskaitot mātes nāvi 2010. gada sākumā, visādi citādi Rufusam klāt ir stāvējusi veiksme. Izdoti divi ļoti veiksmīgi albumi, sākts darbs pie otrās operas, kā arī notikušas pozitīvas pārmaiņas privātajā dzīvē – precības ar ilggadējo partneri Džornu Veisbrodtu un sagaidīta pirmdzimtā Viva Katerīna Vainraita Koena, kuras māte ir leģendārā mūziķa Leonarda Koena meita Lorka.

Visu šo notikumu rezultātā kanādietis ir atbrīvotāks un savu mūziku izpilda ar daudz lielāku vieglumu nekā jebkad iepriekš savā karjerā, kas nozīmē, ka otrdien "Palladium" mūs gaida vienreizējs koncerts!" informē "Palladium" pārstāvji.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "palladium.lv" un visās "Biļešu serviss" kasēs. Stāvvietu biļešu cena ir 35 eiro, vieta pie galdiņa – 71,14 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!