Foto: Publicitātes foto
No 24. līdz 28. jūlijam, divpadsmito reizi uz koncertiem Rīgā, Gulbenē un Kuldīgā aicinās Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem".

Kā vēsta festivāla runasvīrs Mārtiņš Pučka, festivāla koncertos izcili Latvijas un ārvalstu mūziķi – Latvijas Radio koris, ērģelniece Diāna Jaunzeme un šī gada festivāla īpašie viesi – Rietumu un Austrumu mūzikas ansamblis "Sarband", kā arī izcilais franču čellists Anrī Demarkets – aicinās apstāties un piedzīvot brīnišķīgas muzikālas atklāsmes garīguma meklējumos.

Festivāla noslēgums pirmo reizi notiks renovētajā Ziemeļblāzmas kultūras pilī, kur ar programmu "Rāmi rāmi" uzstāsies grupas "Iļģi" dalībnieki Ilga Reizniece, Māris Muktupāvels un Egons Kronbergs.

Festivāla atklāšanas koncertā 24. jūlijā 20 Rīgas Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā pirmo reizi Latvijā uzstāsies unikālais, pasaulē augstu novērtētais starpkultūru mūzikas ansamblis "Sarband" ar programmu "Vox Feminae". Senās un tradicionālās sakrālās mūzikas atskaņojumā piedalīsies īpašs mūziķu sastāvs – pašlaik labākā Tuvo Austrumu mūzikas pasaules balss Fadija Elhāge, izcilā skandināvu soliste Mirjama Andersena un ievērojamais mūzikas pētnieks un izpildītājs Vladimirs Ivanovs.

Viduslaiku sakrālās mūzikas programma "Vox Feminae" (tulk. sievietes balss) ir sievietes ceļš pie Dieva, kurā saplūst Austrumu un Rietumu mūzikas pasaules: agrīnās Austrumu kristīgās baznīcas repertuārs, divu leģendāru viduslaiku sieviešu – gaišreģes, komponistes, rakstnieces un diplomātes Bingenes svētās Hildegardes (12. gs.) un Zviedrijas svētās Birgitas (14. gs.) misticisma apdvestie slavinājumi un himnas, unikālie agrīnās daudzbalsības dziedājumi, kas iemūžināti spāņu Las Huelgas klostera dižciltīgo un izglītoto mūķeņu rokrakstos.

Īpaša vieta šajā programmā ir ierādīta arī abu izpildītāju dzimtajai kultūrai – Mirjamas Andersenas garīgajām tautas melodijām no Ziemeļzviedrijas un libānietes Fadijas Elhāges arābu mutvārdu tradīcijas dziedājumiem. 25. jūlijā 19.30 Kuldīgas Sv. Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā šī programma skanēs bezmaksas koncertā.

Festivāla otrs bezmaksas koncerts "Vakara lūgšana" izskanēs 25. jūlijā 19 Gulbenes Ev. luteriskajā baznīcā: balsu virtuozi – Latvijas Radio koris aicinās noklausīties apgarotākos un skaistākos 20.gadsimta komponistu Arvo Perta un Valentīna Silvestrova skaņdarbus, kā arī Pētera Vaska muzikālo veltījumu izcilajam latviešu dzejniekam Imantam Ziedonim.

Savukārt 26. jūlijā 20 Rīgas Sv. Pētera baznīcā šo programmu tematiski, harmoniski un garīgi papildinās Džona Tavenera pārpasaulīgais skaņdarbs "Svjati" Latvijas Radio kora un izcilā franču čellista Anrī Demarketa (Henri Demarquette) dziļi izjustajā sniegumā. Demarkets Latvijas publikai pazīstams gan no iepriešējiem festivāla, gan arī Sinfonietta Rīga sadarbības koncertiem. Čellista un Latvijas Radio kora kopspēle ievadīs jaunu starptautisku sadarbību, kā rezultātā tiks izveidota jauna, speciāli radīta programma čellam un korim. Koncerta diriģents būs Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs, viens no Latvijas ievērojamākajiem diriģentiem – Sigvards Kļava.

Koncertā "Bahs Rīgas Domā" 27. jūlijā plkst. 19 Rīgas Doma baznīcā klausītājiem būs iespēja izbaudīt poētiskā un filozofiskā valdzinājuma apvītās J.S.Baha čella svītas, kuras izpildīs šī gada Introvertās mākslas festivāla "Ad Lucem" īpašais viesis, ievērojamais franču čellists Anrī Demarkets. Čella svītas ir atskaņojuši daudzi ievērojami solisti - Pablo Kazals, Jo-jo Ma, Miša Maiskis, Antonio Menezess, Žaklīna Deprē un Mstislavs Rostropovičs. Anrī Demarketa interpretācija ir izcila, ko vēl spilgtāku dara viņa personīgi emocionālais stāsts un brīnišķi dziļais čella tembrs. Koncertā čella izpildījumu papildinās Rīgas Doma ērģeļu skanējums – jaunā un daudzsološā ērģelniece Diāna Jaunzeme atskaņos J.S.Baha solo skaņdarbus ērģelēm, kā arī veidos duetu saspēlē ar Anrī Demarketu.

28. jūlijā festivāla noslēgums pirmo reizi notiks renovētajā Ziemeļblāzmas kultūras pilī, piedāvājot divas ar festivāla ideju un tematiku saistītas sarunas: "Sakrālā ģeometrija" (lektors arhitekts Kaspars RIKARDS) plkst. 13 un "Garīguma izpausme mākslas formās" (lektors M.Phil. Valdis SVIRSKIS) plkst. 15:30. Dienas noslēgumā plkst. 18 skanēs grupas "Iļģi" dalībnieku Ilgas Reiznieces, Māra Muktupāvela un Egona Kronberga festivālam veidotā programma "Rāmi rāmi" – miera un dziļas dzīvesziņas caurstrāvota mūzika. Tieši ar šādu nosaukumu pirms 20 gadiem nāca klajā pirmā "Iļģu" kasete. Latvijas postfolkloras kustības aizsācējiem "Iļģiem" jau kopš viņu radošās darbības sākuma tautasdziesma kalpo par iedvesmas avotu oriģinālai muzikālajai izteiksmei. Mūsdienīgu instrumentu un citu tautu folkloras tēmu izmantošana kopā ar dzīvo muzicēšanas prieku rada "Iļģiem" vien raksturīgo un nemaldīgi atpazīstamo skanējumu – no spēkpilna, suģestējoša miera dzīlēm līdz dzirkstošai vitalitātei.

Kā vēsta tā rīkotāji, introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" notiek kopš 2002. gada – tā ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa, miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Ad Lucem latīņu valodā nozīmē "uz gaismu", kas festivāla kontekstā apzīmē radošumu un gaismu ikvienā cilvēkā. Sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Plašāka informācija introvertās mākslas festivāla interneta mājas lapā www.adlucem.lvBiļetes uz koncertiem un noslēguma dienu nopērkamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un internetā
Bilesuserviss.lv" un "Ticketshop.lv", kā arī norises vietās stundu pirms koncerta. Cena – septiņi lati, skolēniem, studentiem un pensionāriem 30% atlaide.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!