Foto: Publicitātes foto

Lielajā ģildē "Rīgas festivālā" programmā 8. jūnijā ungāru mūzikas ugunīgos ritmus atklās Amerikas Savienoto Valstu un Eiropas mūzikas festivālu goda viesis – Budapeštas festivāla orķestris, kas ierindojas pasaules desmit atzītāko simfonisko orķestru vidū, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju VSIA "Latvijas Koncerti" pārstāve Rinta Bružēvica.

Ungāru romantiķa Ferenca Lista Otro klavierkoncertu atskaņos pianists Dēnešs Vārjons – Ferenca Lista un Šāndora Vereša balvu ieguvējs. Pie diriģenta pults būs orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents – maestro Ivans Fišers, kura vadībā skanēs arī Antonīna Dvoržāka Astotā simfonija un Igora Stravinska "Kāršu spēle".

Ungāru komponists Ferencs Lists bija spožs sava laika klaviervirtuozs. Otrā klavierkoncerta manuskriptā viņš ir ierakstījis – simfoniskais koncerts, norādot uz solista un orķestra lomu līdzvērtību apjomīgajā opusā. Lista Otro klavierkoncertu Rīgā atskaņos pianists Dēnešs Vārjons. Viņš ir Lista Mūzikas akadēmijas profesors, kā arī Ferenca Lista un Šāndora Vereša balvu ieguvējs, kurš vienlīdz spoži sevi pierādījis gan solista, gan arī izcila kamermūziķa ampluā.

Līdzās ungāru mūzikai koncertā skanēs čehu tautiskā romantisma aizsācēja Antonīna Dvoržāka Astotā simfonija, kas caurausta tautiskiem motīviem un spilgtiem trompešu saucieniem. Rafaels Kubeliks, savulaik iestudējot šo simfoniju, mēģinājumā sacījis, ka Bohēmijā trompešu saucieni allaž aicina nevis uz cīņu, bet gan uz deju. Dejas azarta netrūks arī Igora Stravinska baletmūzikā "Kāršu spēle", ko savulaik Metropoles operā Ņujorkā iestudējis izcilais Džordžs Balančins.

Viena no Budapeštas festivāla orķestra veiksmes atslēgām slēpjas diriģenta Ivana Fišera un mūziķu neparasti rafinētajā, jau vairāk nekā trīsdesmit gadu koptajā saspēlē. Visdažādāko laikmetu, tautu un tradīciju muzikālās pērles veidojušas šī kolektīva māksliniecisko seju, nozīmīgu vietu ierādot arī netradicionāliem mākslu projektiem. Budapeštas festivāla orķestris bijis "Grammy" balvas nominantu vidū, kā arī ieguvis žurnāla "Gramophone" balvu.

Radošo dzīvi diriģents Ivans Fišers dala starp paša dibināto Budapeštas festivāla orķestri un Berlīnes Konzerthaus simfonisko orķestri. Regulāri Fišera vadībā tiek iestudētas operas, kā arī viņš ir viens no tiem diriģentiem, kurš pievērsies kompozīcijai.

"Rīgas festivāls" šogad notiks no 28. maija līdz 18. jūnijam.

Biļetes uz šo un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem iepriekšpārdošanā ar nopirkt "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!