Foto: Reuters/Scanpix
9. jūlijā, Rīga vēra savas durvis vienam no nozīmīgākajiem koru mūzikas pasākumiem pasaulē - koru olimpiādei. Šajā lielākajā starptautiskajā kultūras sarīkojumā, kas līdz šim noticis Latvijā, piedalās arī Sidnejas geju un lesbiešu koris.

Kā portālu "Delfi" informē Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka", Sidnejas geju un lesbiešu koris ar savu iedvesmojošo un iekļaujošo pieeju koru mūzikai lauž stereotipus un aizspriedumus jau divas dekādes.

Sidnejas geju un lesbieši koris ir viens no populārākajiem LGBT (lesbietes, geji, biseksuāļi un transpersonas) kopienas koriem Austrālijā un tajā dzied vairāk nekā 80 dalībnieki.

Koris ne tikai tiecas uz muzikālo izcilību, bet arī pievēršas tēmām, kas nozīmīgas LGBT kopienai un cilvēktiesībām kopumā. Pagājušā gada laikā vien Sidnejas geju un lesbiešu koris uzstājās ar koncertu, godinot Pētera Čaikovska dzīvi un daiļradi, kopā ar Austrālijas karaliskās flotes orķestri izveidoja programmu no Brodvejas mūziklu klasikas, Tasmānijā dziedāja tīņu bēgļiem no Afganistānas un ar savu mūziku izvadīja mūžībā Džīnu Robinsonu - pirmo atklāti homoseksuālo amerikāņu episkapālo bīskapu.

Tāpat koris nupat pabeidzis darbu pie 50 minūšu garas programmas studijas ieraksta, kas pievēršas tādiem aktuāliem jautājumiem kā klimata izmaiņas, HIV un AIDS, līdztiesība un cilvēktiesības. Sidnejas geju un lesbieši koris ir lepns, ka var izmantot koru mūziku, lai veicinātu sapratni un cieņu pret LGBT cilvēkiem.

LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina priecājas, ka Rīga šajos koru mūzikas svētkos uzņem tik dažādus dalībniekus. "Rīga ir krāsaina, daudzveidīga un atvērta pilsēta, un šī Pasaules koru olimpiāde ir tam vēl viens piemērs.

Ir patiess gandarījums, ka gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi citu koru starpā dzirdēs arī Sidnejas geju un lesbiešu kora uzstāšanos. Arī caur mākslu, mūziku iespējams lauzt stereotipus un veicināt līdztiesību, stāstīt par cilvēktiesībām."

Latvijas LGBT kopienai un citiem interesentiem būs iespēja tikties ar Sidnejas geju un lesbiešu kori klubā "Golden", kur notiks arī neliela sadziedāšanās.

Sidnejas geju un lesbiešu kora uzstāšanās laiki:

Konkurss - Jauktie kamerkori Latvijas Universitātes Lielajā aulā, trešdien 16.jūlijā no 12.30 līdz 16.
Konkurss - Laikmetīgā mūzika Lielajā ģildē, trešdien 16. jūlijā, no 19.00 līdz 21:45.
Konkurss - Populārā koru mūzika Rīgas kongresu namā, 17.jūlijā no 19 līdz 23.
Draudzības konkurss Esplanādē, 18.jūlijā no 16 līdz 17.30.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!