Foto: Druvis Mucenieks

Šā gada 11. septembrī Zārbrikenes Kongresu namā ar komponista un Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja Andra Dzenīša jaundarba "Langsam" pasaules pirmatskaņojumu jauno sezonu atklās Zārbrikenes-Kaizerslauternes Vācu Radio filharmoniskais orķestris.

Pie diriģenta pults būs Vācu Radio filharmoniskā orķestra mākslinieciskais līderis un galvenais diriģents Karels Marks Šišons, bet programmā līdzās Andra Dzenīša opusam skanēs arī Johannesa Brāmsa Vijoļkoncerts ar solistu Sergeju Krilovu un Sergeja Prokofjeva Pirmā svīta no baleta "Romeo un Džuljeta".

Signes Lagzdiņas iespaidus par sezonas atklāšanas koncertu un atskatu uz Andra Dzenīša opusa pirmatskaņojumu būs iespējams klausīties klausieties LR3 raidījumā "Post factum" 17. septembrī plkst. 10.15.

Andris Dzenītis par jauno opusu Langsam stāsta: "Mana skaņdarba iedvesmas avots pirmajā brīdī varētu šķist dīvains – tās ir simfoniju lēnās daļas. Gan ne jūsmojot par lēnu un romantisku mūziku kā tādu, bet muzikālā lēnuma nereti nesto mentāli enerģētisko līmeni un to, kas noticis komponistu sirdīs un prātos, tās radot. Tieši lieldarbu lēnās daļas vienmēr ir tās, kurās skaņraži bieži gājuši visdziļāk, vispersoniskāk, slēpušies un vēlējušies glābties no pasaules vai tieši otrādi – paši savās ciešanās atraduši skaistumu un cerību. Te ir arī tīra un nevainīga mīlestība, te ir kosmisks miers un trauslums.

Pusaudža gados, kad pamanīju apzīmējumu, kas sevī ietvēra vārda "langsam" (no vācu val. – "lēni") elementus Brāmsa, Vāgnera, Mālera vai Bruknera darbos, iekšējas tirpas liecināja par gaidāmu īpaša, pārpasaulīga pārdzīvojuma nojausmu.

Mans Langsam nevienu necitē, tas ir mans veltījums visiem komponistiem, viņu nenotveramajiem, visdziļākajiem un no šīs pasaules attālinātajiem dvēseles stāvokļiem laikā, kad viņi komponējuši savus langsam. Šī ir mana lēnā daļa. Skaņdarba pasūtinātājs ir Zārbrikenes-Kaizerslauternes Vācu Radio filharmoniskais orķestris, un tas veltīts manam draugam mūzikā – Karelam Markam Šišonam."

Karels Marks Šišons vēsta, ka ir iepriecināts strādāt ar Andra Dzenīša mūziku, popularizējot to starptautiskajā vidē. "Gan publika, gan paši mūziķi vienmēr pauduši atzinību par Andra darbiem. Domāju, ka talantīgajam komponistam ir liels radošais potenciāls, un ļoti ceru, ka drīz varēšu publiku atkal informēt par jauniem mūsu sadarbības projektiem," stāsta Šišons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!