Kamēr divi Latvijas lielākie brīvdabas festivāli – muzikāli mākslinieciskais "Positivus" un pludmales bezrūpības pārpilnais "Baltic Beach Party" savus šī gada skatuves pārsteigumus rūpīgi tur noslēpumā, vasaras sezonai gatavoties sākuši arī pašmāju mazo festivālu organizatori, jau ieplānojot un savstarpēji saskaņojot pasākumu datumus, kā arī pārdomājot gaidāmās vasaras aktivitātes.

Sezonu atklās festivāls "Kafijas vakars Pilskalnos", kura organizatori šobrīd jau izziņojuši, ka pasākums norisināsies no 4. līdz 6. jūnijam.

Kā parasti festivāls Sabiles novada "Pilskalnos" sāksies piektdienā un turpināsies līdz svētdienai, pulcējot daudz dažādu mākslinieku un mūzikas žanru. Kā parasti būs dzīvā skatuve un elektronikas telts. Dalību festivālā ir apstiprinājuša tādas grupas kā "Oranžās Brīvdienas", "Cacophonics", "Lietotas Mēbeles no Holandes", "Trakmēnes". Pilna festivāla programma vēl top, tādēļ aicinātas grupas, mākslinieki, utt. papildināt to ar savu līdzdalību, līdz 30. aprīlim piesakoties uz e-pastu: kvp@kafijasvakars.lv.

Plaša programma šobrīd jau ir zināma Cēsu pusē "Uplandos" notiekošajam "Fonofest". Šis festivāls 2010. gada vasarā norisināsies 9. un 10. jūlijā. Festivāla organizatori sola ap četrdesmit pašmāju un ārzemju mūziķu un grupu uzstāšanos. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad festivālā darbosies lielā un mazā skatuve, kā arī dj telts.

Lai gan mākslinieku saraksts vēl nav pilnīgs, jau ir apstiprinātas tādas grupas kā "Skyforger", "Dzelzs Vilks", Roberts Gobziņš un "Resnie Putni", "Pienvedēja Piedzīvojumi", "Satelites LV", "Insane" (Hun), "Enhet", "Endrive" (Fin), "Astro'n'out", "Soundarcade", "Voiceks Voiska", "ēnas", "My Ocean" (Blr) un "Chain Reaction" (Pl).

Par neatņemamu "Fonofest" sastāvdaļu ir izveidojušās arī sporta aktivitātes, tāpēc arī šogad būs iespējams izbaudīt smilšu futbolu un volejbolu, klinšu kāpšanu un lēcienu ar gumiju, peintbolu un loku šaušanu, kā arī daudz ko citu, par ko sīkāka informācija būs pieejama festivāla mājaslapā.

Jau šobrīd ir uzsākta biļešu iepriekšpārdošana uz "Fonofest" visās "Biļešu servisa" kasēs.

Jūlija sākumā tāpat kā pērn arī šogad uz Rīgu pārcēlies smagās mūzikas festivāls "Metalshow Open Air". Festivāls šogad norisināsies no 2. līdz 4. jūlijam VEF teritorijā pie kluba "Melnā Piektdiena". Organizatori sola ap 50 grupu uzstāšanos uz divām skatuvēm. Šobrīd festivāla mājaslapā apstiprināts, ka gaidāma grieķu ethnic/dark metal grupas "Rotting Christ" un vācu metalcore grupas "Caliban" uzstāšanās.

Biļetes uz festivālu jau nopērkamas iepriekšpārdošanās visās "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Tajā pašā nedēļas nogalē 2. un 3. jūlijā Rīgas centrā, jaunatvērtajā "Naba Klab" šogad tiek plānots ska un regeja mūzikas festivāls "Skaposts", pulcējot gan ārvalstu, gan pašmāju mūziķus. Minifestivāls "Skaposts" Spīķeros "Dirty Deal Cafe" pagājušogad norisinājās pirmo reizi.

Neoficāla informācija liecina, ka "Naba Klab" un radio "Naba" arīdzan paši piepulcēsies festivālu organizatoru saimei. Iespējams, "Nabas" festivāls notiks augusta pirmajā pusē, netālu no Līgatnes. Pagaidām nav zināms precīzs mākslinieku saraksts, taču organizatori sola virkni pašmāju mūziķu piedalīšanos, kā arī vērā ņemamus ārvalstu mūziķus festivāla hedlaineru lomā.

Tāpat šogad gaidāms arī Saldus pusē notiekošais festivāls "Zvērā". Portāls "Delfi" sazinājās ar "Zvērā" organizatoriem, kas ziņo, ka festivāls noteikti būs. Festivāla fani jau var ieplānot 30 un 31. jūliju. Pirmās gaidāmās grupas drīzumā tikšot nopublicētas festivāla mājaslapā.

Festivāla norisi šogad portālam "Delfi" apstiprina arī Liepājas "Fontaine Festival" rīkotāji. Tas norisināšoties kā ierasts, varbūt būšot vēl viena papildus skatuve. Festivāla datumi - 13. un 14. augusts.

Pagaidām nav zināms, vai notiks sezonu noslēdzošais festivāls "Zaļumballe", kas pērn norisinājās augusta pēdējā nedēļas nogalē Beibežu pļavās pie Vecumniekiem. Kā portālam "Delfi" stāsta viens no organizatoriem Mārtiņš Keņģis, visdrīzāk festivāls nenotiks, taču nav izslēgts, ka tas varētu atkal atdzimt 2011. gadā.

Vairāk par koncertiem un vasaras festivāliem meklē "Delfi" afišā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!