Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 3. novembrī, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) kādreizējam mākslinieciskajam vadītājam un diriģentam Vasilijam Sinaiskim tiks piešķirts LNSO goda diriģenta tituls, portālu "Delfi" informē LNSO pārstāvji.

Goda diriģenta titulu (angliski – conductor emeritus vai conductor laureate) simfoniskie orķestri visā pasaulē mēdz piešķirt saviem kādreizējiem mākslinieciskajiem vadoņiem par īpašiem nopelniem ilggadējas sadarbības laikā.

Balva tiks pasniegta koncerta "Elgars un Enigma" laikā, kas notiks 3. novembrī pulksten 19.00 Lielajā ģildē.

Koncertam diriģents izvēlējies angļu komponista Edvarda Elgara opusu "Enigma", kā arī latviešu simfoniju meistara Jāņa Ivanova 21. simfoniju. Savukārt no krievu mūzikas programmā ietverts Sergeja Prokofjeva Pirmais klavierkoncerts, kuru pirmoreiz Rīgā atskaņos kubietis Horhe Gonsaless Buahasans.

Jaunais pianists Horhe Gonsaless Buahasans ir viens no spilgtākajiem jaunās paaudzes pianistiem. 2015. gadā viņš Bādkisingenes (Vācija) mūzikas festivāla "KlavierOlymp" konkursā ieguva augstāko apbalvojumu, kā arī skatītāju balvu. Pēc šī sasnieguma Buahasans saņēma uzaicinājumu uzstāties Bādkisingenes 2016. gada festivālā kopā ar Marseļas FO un diriģentu Lourensu Fosteru, muzicēt Bēthovena festivālā Bonnā (Beethovenfest), koncertēt Pekinas Lielajā Nacionālajā teātrī un Minhenes Herkulesa zālē. Buahasana klavierspēle bijusi dzirdama koncertos Kubā, Beļģijā, Francijā, Vācijā, Zviedrijā un Nīderlandē.

Vasilija Sinaiska vadībā (1975–1987) būtiski mainījās LNSO spēles kvalitāte un paplašinājās koncertdarbības lauks ārpus Latvijas. Orķestris ieguva svaigu skanējumu un jaunus tehniskos un mākslinieciskos impulsus. Sinaiskis veicināja daudzu Latvijas komponistu jaundarbu tapšanu un diriģēja to pirmatskaņojumus.

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!