Foto: Publicitātes foto

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" 30. jūlijā plkst. 20 aicina uz programmu "Austrumu horizonts" Latvijas Nacionālās bibliotēkas Imanta Ziedoņa zālē, piedzīvojot Austrumu un Rietumu kultūru sastapšanos unikālā un pasaulē augstu novērtētā starpkultūru mūzikas ansambļa "Sarband" sniegumā. Notikumu papildinās dzejnieka Ulda Bērziņa lasījumi no Korāna latviešu valodā, sūfiju dzejas un paša radīti dzejoļi, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Starpkultūru mūzikas ansamblis "Sarband", kas 2013. gada festivālā "Ad Lucem" ar lieliem panākumiem uzstājās ar programmu "Vox Feminae", šī gada festivālā klausītājus aicina uz koncertu "Austrumu horizonts" (Lord of the Horizons). Kā stāsta ansambļa mākslinieciskais vadītājs Vladimirs Ivanovs, programmas iedvesmas avots un muzikālais pamats ir Ulī Afkī, 17.gadsimta tulks, skolotājs un komponists, kura īpašā dzīve Austrumu un Rietumu kultūru krustcelēs ir visu laiku lielākās vērtības – cilvēcības apliecinājums.

Ulī Afkī dzimis Vjočešs Bobovskis ap 1610. gadu Ļvivā, toreizējā kristīgajā Polijā. Jau agrā jaunībā viņu saņēma gūstā Krimas tatāri, kuri pēc tam aizveda uz Stambulu, sultāna Murada IV galmu. Tur viņš tika apmācīts un kļuva par pāžu. Vairāk nekā 20. gadus kalpodams kā tulks, mūziķis un mūzikas pasniedzējs, viņš iepazina Osmaņu impērijas kultūru un pieņēma islāma ticību, arī jaunu vārdu Ulī Afkī (Alî Ufkî), kas turku valodā nozīmē horizonts. Šis vārds turpmākajā dzīvē kļuva par viņa vadmotīvu. Ulī Afkī bija pirmais, kurš turku valodā pārtulkoja Bībeli un Anglikāņu katehismu, publicēja aprakstu par sultāna harēmu un ievadu islāma ticībā, atstāja ievērojamas manuskriptu kolekcijas un paša komponētus skaņdarbus. Osmaņu sultāni mēdza sevi saukt par "Lords of Horizons", kuru valstībā saule nekad nenoriet, savukārt Ulī Afkī kļuva par patiesu kultūras horizonta valdnieku. Pārvaldot vairāk nekā 12 valodas, Turcijas un Eiropas mūziku, kā arī pārzinot divas ietekmīgākās reliģijas, viņš ar savu universālo erudīciju un radošumu bija nozīmīga persona kultūru un reliģiju sasvstarpējās sapratnes veicināšanā.

Iedvesmojoties no šīs ievērojamās personības, ansamblis "Sarband" Latvijas klausītājus vedīs Ulī Afkī iedibinātajā ceļā - Austrumu un Rietumu kultūru saskares punktu piedzīvošanā. Koncertā skanēs 16. un 17. gadsimta orientālā mūzika Ulī Afkī instrumentācijās, kristīgie un jūdaisma garīgie dziedājumi - psalmi un islāma garīgie dziedājumi, kurus papildinās dzejnieka un tulkotāja Ulda Bērziņa lasījumi no Korāna latviešu valodā, sūfiju dzejas un paša rakstīti dzejoļi par metafizisku tematiku, tā iezīmējot vēsturiskās paralēles ar izstādi "1514.Grāmata.2014".

30. jūnija koncertā kopā ar Vladimiru Ivanovu (perkusijas) ansambļa "Sarband" sastāvā dzirdēsim Doganu Dikmenu (Turcija, baritons), Salahedinu Maraku (Turcija, kanūns), Sokrati Sinopulu (Grieķija, kemenče – persiešu vijole), Dželaledinu Bičeru (Turcija, nejs, kanūns), Uguru Išiku (Turcija, basa kemenče), kā arī vērosim Metina Erkusa (Turcija, dervīšs) sniegumu.

Unikālā un pasaulē augstu novērtētā starpkultūru mūzikas ansambļa "Sarband" nosaukums nozīmē "savienot", un Tuvo Austrumu mūzikas teorijā tas apzīmē saiti starp divām kompozīcijām. Ansambļa mākslinieciskais moto un specifika ir savienot Austrumu un Rietumu kultūras, rast kopīgo un izcelt atšķirīgo. Viņu veidotās programmas savieno laikmetu zīmes un nozīmes, personības vēsturiskā un mūsdienu kontekstā, sadarbojoties ar plaša spektra Rietumeiropas un dažādu austrumtautu instrumentu spēles un orientālās mūzikas speciālistiem.

Ansambļa mākslinieciskais vadītājs Vladimirs Ivanovs (Vladimir Ivanoff, Bulgārija/Vācija) ir dibinājis "Sarband" 1986. gadā. Ivanovs ir ievērojams bulgāru izcelsmes vācu muzikologs, lautas spēles, baroka un orientālās mūzikas speciālists. Viņš studējis mākslas vēsturi, teātra mākslu un muzikoloģiju Ludviga Maksimiliāna universitātē Minhenē (Vācija), lautas spēli un vēsturiskā izpildījuma mākslu Bāzeles Schola Cantorum (Šveice) un Mūzikas augstskolā Karlsrūē (Vācija), tagad vieslektors daudzās mūzikas augstskolās. Viņa īpašā interese ir orientālās un rietumu mūzikas sasaistes izpēte, jūdaisma, kristietības un islāma refleksijas mūzikas formās, pagātnes kultūru izpausmes mūsdienu mākslas skatījumā.

13. Starptautiskais Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" no 26. jūlija līdz 3. augustam piedāvā plašu muzikālo un kultūras pasākumu programmu, kurā dzirdēsim izcilus ārzemju viesus – šī brīža izcilāko kontrabasa virtuozu Daniēli Rokato ar kontrabasu oktetu "Ludus Gravis", viduslaiku mūzikas izpildītājas Mirjamas Andersenas kristāldzidro balsi, starpkultūru ansambli "Sarband" un dzejnieku Uldi Bērziņu. Bezmaksas koncertā Esplanādē līdz saules ausmai muzicēs iemīļoti latviešu mūziķi – Laima Jansone, Raimonds Tiguls, Biruta Ozoliņa, kā arī tradicionālo instrumentu spēles un improvizācijas meistari no Somijas un Armēnijas. Savukārt festivāla īpašā viesa – britu čellista Metjū Bārlija izcilo sniegumu varēsim baudīt jau par festivāla tradīciju kļuvušajā Nakts meditācijā.

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" Latvijā notiek kopš 2002. gada, sniedzot tā apmeklētājiem patvērumu no ikdienas steigas un stresa un ļaujot nonākt miera un harmonijas oāzē, ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, gūt iedvesmu un sastapt ceļabiedrus. "Ad Lucem" latīņu valodā nozīmē "uz gaismu", kas festivāla kontekstā apzīmē radošumu un gaismu ikvienā cilvēkā. Sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt ikvienā no mums mītošo garīgumu.

Festivāla "Ad Lucem" biļetes pieejamas visās "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās, kā arī internetā www.bilesuserviss.lv un www.ticketshop.lv. Cenas 3 - 25 eiro, skolēniem, studentiem un pensionāriem 30% atlaide. Festivālu atbalsta Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds un nodibinājums "Rīga 2014".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!