Foto: Publicitātes foto

Pirmdien, 17. novembrī, Ukrainas Nacionālajā filharmonijā par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 96. gadadienai un atbalstot Ukrainas tautu notika Rīgā dzimušā kamerorķestra "Kremerata Baltiсa" dibinātāja, vijolnieka Gidona Krēmera koncerts "Gidons Krēmers. Veltījums ukraiņu tautai", portālu "Delfi" informē Ārlietu ministrija.

Lēmumu par koncertu Krēmers pieņēma šī gada februārī Eiromaidana revolūcijas laikā. Septembrī Krēmers kopā ar kamerorķestri "Kremerata Baltica" Drēzdenē, mainot programmu, sniedza koncertu ar nosaukumu "Mana Krievija", veltītu notikumiem Ukrainā.

Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze uzrunā pirms koncerta uzsvēra šī notikuma nozīmību: "Jau otro gadu Latvijas dzimšanas diena tiek atzīmēta Ukrainas Nacionālajā filharmonijā, bet šoreiz tas ir īpašs notikums – tas ir mūsu atbalsts ukraiņu tautai, piemiņa bojāgājušiem taisnīgajā cīņā par Ukrainas brīvību. Mūzikas enerģija, ko rada lielas morālas autoritātes, ir milzīgs iedvesmojošs spēks, gaisma, kas kliedē tumsu, tā aizstāv patiesību, kas iznīcina melus."

Kopā ar koncerta solistiem Krēmeru (vijole) un Giedri Dirvanauskaiti (čells) koncertā piedalījās Kijevas kamerorķestris diriģenta Romana Kofmana vadībā un bērnu koris "Ščedrik" diriģentes Mariannas Sablinas vadībā.

Programmā bija iekļauts komponista Gijas Kančeli skaņdarbs "Angels of Sorrow", kas speciāli tika uzrakstīts kamerorķestrim "Kremerata Baltica" un bērnu korim "Ščedrik" un veltīts Mihailam Hodorkovskim. Vēstniecība izsaka pateicību Filharmonijas vadībai un mūziķiem par atsaucību pasākuma veidošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!