Foto: Reuters/Scanpix. Dziedātāja Megana Treinore

Balle noslēgusies, šampanietis izdzerts un zeltīto gramofonu statuetes fotokameru priekšā nobučotas. Losandželosā 15. februārī notikusi ikgadējā "Grammy" balvas ceremonija, kronējot tos, kuri pagājušajā gadā bijuši labākie mūzikas ierakstu jomā.

Latviešiem šī gada ceremonija vēl ilgi paliks atmiņā ar patīkamu pēcgaršu, jo pirmo reizi savā satriecoši veiksmīgajā karjerā prestižo balvu saņēma latviešu diriģents Andris Nelsons un viņa vadītais Bostonas simfoniskais orķestris kategorijā "Labākais orķestra sniegums".

Kopumā balvas tiek pasniegtas vairāk nekā 80 kategorijās, gan dažādās tehniskajās jomās, gan dažādos mūzikas žanros – džezā, akadēmiskajā mūzikā, country, kristīgajā un metālmūzikā, utt. Ar uzvarētājiem visās 82 kategorijās var iepazīties "Grammy" mājaslapā.

Tomēr lielākā uzmanība tiek pievērsta dažādajām pop un rokmūzikas kategorijām, tāpēc aicinām vēlreiz iepazīties ar visiem svarīgākajiem šā gada "Grammy" laureātiem un lieku reizi atcerēties kā skan pagājušā gada populārākās dziesmas.

Marks Ronsons un Bruno Marss

Stipri šaubāmies vai starp "Delfi" lasītājiem ir kāds, kurš nav dzirdējis šo dziesmu. Kārtējais britu producenta, dīdžeja un mūziķa Marka Ronsona komerciālas veiksmes stāsts, šoreiz ar amerikāņu dziedātāja Bruno Marsa piedalīšanos. Dziesma jau pērnā gada nogalē gozējusies dažādu gada populārāko dziesmu topos visā pasaulē – sākot no Austrālijas un beidzot ar ASV.

Dziesma šā gada "Grammy" ceremonijā triumfēja kategorijās "Gada ieraksts" un "Labākais popmūzikas dueta vai grupas izpildījums".

Teilore Svifta

Amerikāņu mūzikas zelta meitene Teilore Svifta ir pirmā un līdz šim vienīgā sieviete, kura "Grammy" balvu par gada labāko albumu ("1989") saņēmusi divas reizes. Sievietes neatkarību un spēku dziedātāja uzsvēra arī saņemot šo balvu, aicinot nevienai sievietei neļaut iedzīvoties citiem uz saviem sasniegumiem vai noniecināt tos, un iet savu ceļu, nepieļaujot, lai kāds no tā novērš uzmanību. "Reiz jūs redzēsiet, ka to panācāt pašas un cilvēki, kuri jūs mīl. Tā būs labākā sajūta pasaulē," teica Svifta, tādējādi atbildot arī uz iepriekš izskanējušajiem repera Kanjes Vesta apvainojumiem par viņas panakumu nepamatotību.

Teilore Svifta balvas saņēma arī kategorijās "Labākais popmūzikas vokālais albums" un "Labākais video" par "Bad Blood" kopā ar Kendriku Lamāru.

Eds Šīrans

Divus zeltītos gramofonus šogad saņēma rudmatainais nepilngadīgo meiteņu mīlulis Eds Šīrans no Lielbritanijas par dziesmu, kas sarakstīta kopā ar Bristoles dziesminieci Eimiju Vedžu – "Thinking Out Loud". Dziesma bija nominēta arī kategorijā "Gada ieraksts", taču balvas saņēma kategorijās "Gada dziesma" un "Labākā popmūzikas solo sniegums".

Megana Treinore

Iespējams, kāds pat nenoticēja, ka šī meitene tikai tagad tiek pie balvas par debiju, tik satriecoši daudz viņas cukursaldās, 50. un 60. gadu popmūzikas inspirētās melodijas ir skanējušas pēdējā gada laikā dažādās radiostacijās Bet savu balvu jaunā amerikāņu dziedātāja saņēma ar asarām acīs un mutautiņā, sakot paldies gan ierakstu kompānijai, gan mammai un tētim.

Kendriks Lamārs

Kalifornijas reperis Kendriks Lamārs, visticamāk, pēc šā gada "Grammy" ceremonijas mājup devās ar vissmagāko sporta somu, kurā viena līdzās otrai bija sakrautas vismaz četras "gramofona" balvas – par labāko repa izpildījumu, labāko repa dziesmu ("Alright"), labāko repa albumu ("To Pimp a Butterfly"), un labāko repa un dziesmas sadarbību ("These Walls"), nu un vēl piekto, ja tā tika atņemta Teilorei Sviftai par kopīgo labāko video dziesmai "Bad Blood".

Diplo, Skrillex un Džastins Bībers

Populārajā deju mūzikā noteikumus šobrīd diktē divas elektroniskās mūzikas prominences – dīdžeji un producenti Diplo un Skrillex, kuri šā gada "Grammy" ceremonijā triumfēja kategorijā "Labākais deju vai elektroniskās mūzikas albums" ar savu veikumu "Skrillex And Diplo Present Jack Ü", savukārt dziesma ar Džastina Bībera piedalīšanos "Where Are Ü Now" balvu saņēma kategorijā "Labākais deju mūzikas ieraksts".

The Weeknd

Kanādiešu dziedātājs The Weeknd jau vairākus gadus ir augstu novērtēts r&b un "urban contemporary" mūzikas jomā. Šogad ar prestižajām "Grammy" balvām novērtēts viņa otrais studijas ieraksts "Beauty Behind the Madness" kategorija "Labākais urban contemporary albums" un dziesma "Earned It", kas iekļauta arī filmas "Fifty Shades of Gray" ("50 Greja nokrāsas") skaņu celiņā.

‘D'Angelo and The Vanguard’

R&b mūzika "Grammy" ceremonijā tiek godināta visās tās iespējamajās niansēs – šogad divi zelta gramofoni tikuši arī r&b un neo soul dziedātājam D'Andželo un viņa grupai "The Vanguard". Viņš savu karjeru sācis jau 90. gadu vidū, bet ar "Grammy" balvām jau godalgots 2001. gadā. D'Andželo šā gada 15. februāra naktī saņēma balvu par labāko r'n'b dziesmu – "Really Love" un labāko r'n'b albumu – "Black Messiah".

‘Alabama Shakes’

2009. gadā dibinātā amerikāņu grupa "Alabama Shakes" jau iepriekšējos gados saņēmusi vairākas "Grammy" nominācijas, taču šogad pēc ceremonijas varēja pozēt ar trīs "Zelta gramofoniem". Grupa triumfēja kategorijās "Labākais sniegums rokmūzikā", "Labākā rokdziesma" par "Don't Wanna Fight" un "Labākais alternatīvās mūzikas albums" par "Sound & Color". Jāpiebilst, ka šis ieraksts šogad bija arī gada labākā albuma nominantu sarakstā.

'Muse'

Lai gan šis nebūt nav kritiķu slavētākais britu rokmūzikas lielummānu "Muse" ieraksts, tomēr "Grammy" ceremonijā tas saņēma balvu kā pagājušā gada labākais rokmūzikas albums. "Drones" ir septītais "Muse" pilna garuma studijas ieraksts, kas grupas līderim Metjū Belamijam raksturīgā stilā vēsta par sazvērestības teorijām, III pasaules kara tuvošanos un modernās cilvēces dehumanizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!