Foto: Publicitātes foto

No 16. decembra līdz 7. janvārim atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisināsies pirmais "Ziemassvētku festivāls", kurā uzstāsies izcili Latvijas un ārzemju mākslinieki. 16. decembrī plkst. 19.30 festivālu atklās īpašie viesi no ASV – "Grammy" balvas ieguvēji un vieni no ievērojamākajām instrumentālajām apvienībām Amerikā – Losandželosas ģitāristu kvartets.

Kā portālu "Delfi" informē Dzintaru koncertzāles runasvīrs Mārtiņš Pučka, Vairāk nekā trīsdesmit gadu laikā, Losandželosas ģitāru kvartets, kura sastāvā šobrīd spēlē Džons Dīrmens, Metjū Greifs, Viljams Kanengisers un Skots Tenants ir kļuvuši par vienu no ievērojamākajām instrumentālajām apvienībām visā Amerikā. Kvartets regulāri uzstājas pasaules prestižākajās koncertzālēs, tai skaitā – Linkolna centrā un Kārnegī zālē Ņujorkā, Londonas Vigmora zālē un Southbank centrā, Tokijas operā un daudzviet citur. Viņu daudzveidīgais repertuārs sniedzas no Baha līdz blūzam, iekļaujot Latīņamerikas, tālo austrumu, īru tautas mūziku un amerikāņu klasiķu skaņdarbus.

"Ziemassvētku festivāla" koncertā Dzintaru koncertzālē četri harizmātiskie kungi atskaņos gan kaislīgu latino, gan šarmanti liegu franču šansonu, kā arī spilgtākās kompozīcijas no GRAMMY apbalvotā albuma ''Guitar heroes'' un krāsaino baleta svītu no Pētera Čaikovska ''Riekstkoža''.

''Guitar heroes'' ir slavenais Losandželosas ģitāru kvarteta albums, kas tika izdots 2004. gadā un saņēma "Grammy" balvu. To uzskata par kolektīva labāko veikumu. Albums piemērots visdažādāko klausītāju gaumei, sākot no klasiskās, līdz roka, popa, flamenko un kantri mūzikas cienītājiem. Tas ir veltījums Losandželosas ģitāru kvarteta dalībnieku etaloniem – ģitāristiem, kas ietekmējuši viņu daiļradi – Džimijam Hendriksam, Džonam Maklafinam, Četam Atkinam un citiem. Daļa no šī albuma kompozīcijām skanēs arī koncertā Dzintaru koncertzālē.

Džons Dīrmens ir plaša profila ģitārists, kurš spēlē gan sambu un flamenko, gan klasisko ģitāru. Viņam ir arī īpaša septiņu stīgu ģitāra ar paplašinātu diapazonu. Džons ir arī ģitāras spēles nodaļas vadītājs Kalifornijas universitātē.

Metjū Greifs ir kvarteta jaunākais dalībnieks, kurš sastāvam pievienojās 2006. gadā. Viņš ir spēlējis gan džezu un rokmūziku, gan flamenko. Metjū savulaik bijis tagadējā kvarteta dalībnieku, Viljama un Skota, students. Pašlaik Metjū arī pats pasniedz ģitārspēli Cal State universitātē Losandželosā.

Viljamam Kanengiseram bez darbības Losandželosas ģitāru kvartetā ir aktīva un ievērojama solo karjera. Viņš ir profesors USC Thornton mūzikas skolā un viens no retajiem ģitāristiem, kas uzvarējis Ņujorkas koncertmākslinieku ģildes konkursā. Viljamam ir vairāki solo albumi, kā arī aranžijas solo ģitārai un ģitāru kvartetam.

Skots Tenants ir atzīts solo ģitārists, pedagogs un grāmatu autors. Viņš ir autors vislabāk pārdotajai ģitārspēles apmācības grāmatai Pumping Nylon. Skots bijis pasniedzējs Sanfrancisko Mūzikas konservatorijā un pašlaik strādā USC Thornton mūzikas skolā.

Pirmais Dzintaru koncertzāles "Ziemassvētku festivāls" klausītājiem piedāvās krāšņu muzikālo programmu – sākot no šarmanti liegiem franču šansoniem, Raimonda Paula un Gija Kančeli kino mūzikas, Volfganga Amadeja Mocarta, Johana Sebastiana Baha un Pētera Čaikovska melodiskajiem skaņdarbiem, līdz Arvo Perta un Valentīna Silvestrova sirds mūzikai un Pareizticīgo Ziemassvētku nakts apgarotajiem dziedājumiem.

Koncertos - izcili Latvijas un ārzemju mākslinieki – Raimonds Pauls, Latvijas Radio bigbends, akardeoniste Ksenija Sidorova, vijolnieks Raimonds Ozolu ar stīgu kvartetu, Rīgas Doma zēnu kori, kontrabasistu Gunāru Upatnieku, dziedātāju Ralfu Eilands, Nacionālo bruņoto spēku orķestris, čellists Valters Pūce, dziedātāja Annija Putniņa, "Sinfonietta Riga" stīgu grupu un citi mākslinieki. Vairāki koncerti "Ziemassvētku festivālā" būs īpaši veltīti bērniem.

Ziemassvētku festivāla laikā – no 16. līdz 20. decembrim no plkst. 18 līdz 23 pie Dzintaru koncertzāles būs skatāms arī īpašs gaismas un skaņas šovs, kas iepriecinās koncerta apmeklētājus un izgaismos gada tumšāko laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!