Foto: F64

Latviešu komponists Zigmars Liepiņš šogad atzīmēs savu 60. jubileju, kurai par godu izskanēs vairāki vērienīgi mūzikas notikumi, tai skaitā atskaņots viņa pirmais vijoļkoncerts. Pats komponists, gan teic, ka nesauks šo notikumu par pasaules pirmatskaņojumu – viņam riebjot provinciāla lecība.

Sarunā ar laikrakstu "Diena" Zigmars Liepiņš saka: "Man riebjas provinciālā lecība: tepat kūtspakaļā viens uzrakstījis vijoļkoncertu un saka - Man ir pasaules pirmatskaņojums! Nupat mani sasmīdināja kāda meitene, kura uzrakstījusi dziesmiņu un rīkoja milzīgu prezentāciju klubā. Viena dziesma! Tas ir kā nopirsties un prezentēties. Uzraksti trīsdesmit, piecdesmit dziesmu un tad sāc domāt par prezentēšanos! Negribu vienu dziesmu padarīt par šausmīgu notikumu savā dzīvē, ja to ir vairāki simti, un daudzas sacerētas tikai tāpēc, lai programmā būtu ko spēlēt. No vienas dziesmas nedrīkst uzpūst burbuli, pēc nedēļas to būs jau aizmirsuši."

Zigmara Liepiņa vijoļkoncerta pirmatskaņojums gaidāms Lielajā ģildē 18. maijā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un kori "Latvija". Soliste būs Paula Šūmane, diriģēs komponista dēls – Jānis Liepiņš.

Par savu pievēršano akadēmiskai mūzikai komponists laikrakstam "Diena" stāsta, ka viss sācies ar to, ka izrādei "Vadonis" bija uzrakstīts izvērsts vijoles ievads. "Raimonds Ozols, kurš to spēlēja, man teica: vecīt, otrā daļa tev jau ir gatava, raksti tik klāt! Es neatteicos no jaundarba jubilejas gadā, jo negribu, ka spēlē vecus gabalus. Partitūru pabeidzu pirms pusotra gada," atceras Zigmars Liepiņš.

Pēc jubilejas pasākumiem komponists ķersies pie klavierkoncerta Liepājas Simfoniskajam orķestrim: "Atzīšos – baisi. Tas, ka esmu klavierkoncertus spēlējis (konservatoriju pabeidzu kā pianists), nenozīmē, ka zinu, kā tos rakstīt. Nerakstīšu neko pārgudru, jo esmu konsonanses, melodijas un emociju piekritējs. Taču dziesmas žanrs manā dzīvē jau ir noticis, tagad saista lielā forma."

Otrs nozīmīgs jubilejas gada notikums būs jauns operas "Parīzes Dievmātes katedrāle" iestudējums Nacionālajā teātrī.

Jautāts, kāpēc šoreiz iestudējums top teātrī, nevis operā, komponists stāsta, ka viņš esot bijis sagatavojies rakstīt jaunu izrādi "Doriana Greja portrets", taču apstāķļu sakritības dēļ darbs nav sākts un kopīgi ar Nacionālā teātra direktoru Ojāru Rubeni nolemts iestudēt "Parīzes Dievmātes katedrāli".

"Galvenajās lomās būs gan teātra aktieri Zane Dombrovska un Juris Jope, gan trīs jauni solisti no manas puses. Kvazimodo lomā – Daumants Kalniņš. Viņš ir ļoti interesants, artistisks. Esmeralda – vokālās grupas "Framest" soliste Beāte Zviedre. Fēbu atveidos Jānis Ķirsis, lielisks tenors. Visu cieņu vecajiem dziedātājiem, taču Kvazimodo ir jauns un Esmeralda ir meitene. Viņa nevar būt liela, un, nedod dievs, viņa nedrīkst būt veca! Visiem saviem bērniem stāvu klāt. Gan ar pātagu, gan burkānu. Katrā ziņā darīšu visu, lai būtu labi," par jauno iestudējumu stāsta Liepiņš.

Savukārt par leģendārās rokoperas "Lāčplēsis" iespējamo atgriešanos uz skatuves komponists teic, ka tā savu darbu ir izdarījusi: "Gan jau laiks tai vēl pienāks. Nedomāju, ka šodien ir vislielākā krīze. Vienmēr var būt sliktāk. Tāpēc būsim priecīgi par to, kas mums ir."

Jubilejas gadā plānoti arī vairāki Zigmara Liepiņa autorkoncerti Latvijas pilsētās.

"Nevaru apiet savu lielāko mūzikas sadaļu – populāro mūziku. Man ne tikai jāatzīmē savas dziesmas, bet arī mākslinieki, kuri tās izpildījuši. Man ir sava izpildītāju buķete, ar kuriem esmu strādājis. Ar katru ir savs stāsts un attiecības, jo esmu pietiekami kaprīzs, lai nestrādātu ar gadījuma dziedātājiem."

Tāpat komponists sola, ka uz koncertos dziedās arī viņa sieva Mirdza Zīvere - lai gan nosolījusies nekad vairs nekāpt uz skatuves, tomēr būs "spiesta dziedāt dažas dziesmas, jo nevarēja man atteikt". Tāpat koncertos piedalīsies Igo, Aivars Brīze, Zane Dombrovska, Ieva Kerēvica, Ginta Ēķe, Artūrs Šingerejs, Imants Vanzovičs un citi.

Komponista dzimšanas dienā – 14. oktobrī Nacionālajā teātrī paredzēts koncerts ar Zigmara Liepiņa teātra un kino mūziku. "Man ir mūzika vairāk nekā 20 teātra izrādēm, trim multenēm un filmai "Vajadzīga soliste". Nacionālajā teātrī koncerts būs tāpēc, ka tajā notikušas gandrīz visas izrādes, kurās skan mana mūzika."

Latviešu komponists Zigmars Liepiņš dzimis 1952. gada 14. oktobrī Liepājā, mūziķu ģimenē. Viņa nozīmīgāko darbu vidū ir ne tikai virkne populāru latviešu estrādes dziesmu, bet arī tādi leģendāri darbi kā rokopera "Lāčplēsis", operas "Parīzes Dievmātes katedrāle" un "No rozes un asinīm", mūzika kinofilmai "Vajadzīga soliste", kā arī vairākām muzikālajām izrādēm Nacionālajā teātrī. Zigmars Liepiņš 1997. gadā saņēmis Latvijas augstāko apbalvojumu mūzikā - Lielo Mūzikas balvu par operu "Parīzes Dievmātes katedrāle", 2002. gadā komponistam piešķirts IV šķiras Triju zvaigžņu ordenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!