Foto: Vida Press

Pētot to, cik daudz mūzikas ir veltīts kara tematikai, kļūst skaidrs, ka tās nozīme arī kara laikā ir liela – dziesmas cilvēkus uzmundrina, ļauj tiem kopīgi reflektēt par pārdzīvojumiem un, galu galā, sniedz arī izklaidi, kas ļauj aizmirst nedienas un apkārt notiekošo.

Mūzika nereti atspoguļo sabiedrībā notiekošo. No vienas puses māksla vienmēr ir bijis sociālas kritikas instruments, no otras puses - māksliniekiem un mūziķiem ir jāmēģina atrast tobrīd trāpīgi temati un noskaņas, kas uzrunātu cilvēku masas, tādējādi tās izklaidējot. 

Pieminot Otrā pasaules kara beigu septiņdesmito gadadienu, "Delfi Kultūra" piedāvā ieskatu Amerikas žurnāla "Billboard" veidoto topu virsotnēs tajos datumos, kas bijuši nozīmīgi Otrajā pasaules karā. 

Žurnāls, kas tolaik saucās "The Billboard", savu pirmo hitparādi publicēja 1936. gada 1. janvārī, bet pirmais pārdoto ierakstu tops tika publicēts 1940. gada 20. jūlijā. 

Otrā pasaules kara sākums

Par Otrā pasaules kara sākumu ierasti uzskata Vācijas iebrukumu Polijā 1939. gada 1. septembrī. Ribentropa-Molotova pakts paredzēja, ka arī PSRS būtu jāveic iebrukumus, bet, pretēji gaidītajam, Padomju valdība paziņoja Vācijai, ka vēl nav gatavi iebrukumam. Attiecīgi Vācijai kļuva par galveno agresoru.

Līdz pirmajam "Billboard" pārdotāko ierakstu topam bija jāgaida vēl nepilns gads, taču mūziku cilvēki tāpat klausījās uz nebēdu. 15. augustā pirmizrādi piedzīvoja amerikāņu mūzikls "Oza zemes burvis", kurā Džūdija Gārlenda izpilda dziesmu "Over The Rainbow". Dziesma iemantoja milzu popularitāti citos tā laika topos un radio stacijās - ne velti šo dziesmu atpazīstam arī mūsdienās.

PSRS iesaiste karā

1941. gada 22. jūnijā Ass valstis uzsāka iebrukumu PSRS teritorijā. Tajā pat dienā notika arī Vācijas kara aviācijas uzlidojumi Liepājai un Ventspilij. Vācieši guva panākumus un krieviem nācās atkāpties savā teritorijā. Latvijas teritorijas okupācija tika pabeigta 8. jūlijā. Vācija vadījās pēc plāna "Barbarosa", kas paredzēja PSRS sagrāvi līdz 1941. gada beigām, taču plāns neizdevās.

Tajā pat laikā Amerikā 21. jūnija "The Billboard" izdevuma topa pirmajā vietā gozējās jautrā Semija Kaja un viņa orķestra dziesmiņa "Daddy". Dziesmas teksts vēsta par meiteni vārdā Deizija Meja, kura ir visai slinka un to vien dara, kā dīc savam vīrietim dāvanas un citus labumus.

Staļingradas kauja

Viena no lielākajām un asiņainākajām kaujām Otrā pasaules kara laikā - Staļingradas kauja - norisinājās no 1942. gada 17. jūlija līdz 1943. gada februārim. Tajā PSRS cīnījās ar Vāciju un tās sabiedrotajiem, kopējais kritušo skaits tiek lēsts ap diviem miljoniem. Kauja tiek uzskatīta arī par vienu no pagrieziena punktiem kara norisē.

18. jūlijā - dienu pēc Staļingradas kaujas sākuma - "The Billboard" žurnāla pārdotāko ierakstu pirmajā vietā bija Kaja Kaizera un viņa orķestra izpildījums dziesmai "Jingle Jangle Jingle". Šī dziesma ir atzīta par vienu no 100 visu laiku izcilākajām vesterna dziesmām. 

Savukārt brīdī, kad noslēdzās Staļingradas kauja - 1943. gada februārī, amerikāņi vislabprātāk klausījās Harija Džeimsa un viņa orķestra izpildīto mīlas dziesmu "I Had The Craziest Dream", kas parādījās filmā "Springtime in the Rockies", un pēcāk ir piedzīvojusi vairākas kaverversijas. 

D-diena - izcelšanās Normandijā

1944. gada 6. jūnijā 156 tūkstoši vīru cīnījās Francijas krastā. Operācija "Neptūns" - iebrukums Normandijā, bija pirmais Sabiedroto solis iebrukumam Vācijas okupētajā Rietumeiropas daļā.

10. jūnija "The Billboard" numura topa pirmo vietu ieņēma jau iepriekš pieminētā Harija Džeimsa un viņa orķestra variācija par 1928. gadā sarakstīto dziesmu, kura bieži dzirdēta Billijas Holidejas izpildījumā - "I'll Get By (As Long as I Have You)". Jaukās dziesmiņas teksts vēsta, ka, lai kas arī notiktu, visam var tikt pāri, ja vien līdzās ir otrs cilvēks.

Kara beigas Eiropā

1945. gada aprīļa beigās notika Berlīnes kauja - pēdējā lielā ofensīva Eiropas karadarbībā. Padomju spēki tās rezultātā ieņēma Berlīni un 8. maijā kapitulēja Vērmahts.

Visu šo laiku - no 31. marta līdz 26. maijam - "The Billboard" topa virsotni ieņēma amerikāņu mūzikas zvaigznes Lesa Brauna un viņa orķestra izpildītā dziesma "My Dreams Are Getting Better All the Time", kurā dzied Dorisa Deja. Topā pirmajā vietā tā noturējās 12 nedēļas. Dziesma, kas vēsta par sievieti, kas sapņo par satikšanos ar savu mīļoto, kļuva par atgriešanās simbolu daudziem amerikāņu karavīriem. 

Hirosimas un Nagasaki bombardēšana

Lai arī karš Eiropā bija noslēdzies jau maijā, Austrumāzijā viss turpinājās. 1945. gada 26. jūlijā, Potsdamas konferencē, ASV, Apvienotā Karaliste un Ķīna iesniedz ultimātu Japānas valdībai, pieprasot bezierunu kapitulāciju. Japāna tam nepakļāvās, kā rezultātā laikā 6. - 9. augustā Hirosima un Nagasaki tika bombardētas ar kodolieročiem - šis joprojām ir vienīgais gadījums vēsturē, kad karā tiek izmantotas atombumbas.

11. augustā iznāca kārtējais "The Billboard" numurs, kura pirktāko ierakstu topa virsotnē nokļuva Džonija Mersera izpildītā dziesma "On the Atchison, Topeka and the Santa Fe". Jestrā dziesma tika sarakstīta filmai "The Harvey Girls", kas nāca klajā nākamajā gadā, un stāsta par vienu no Amerikas dzelzceļa līnijām.

Apskatot "The Billboard" topus, kļūst skaidrs, ka kara laikā amerikāņi dzīvoja kā ierasts - sentimenta vietā nododoties dejām un izklaidēm. Iespējams, tas kļuva par veidu, kā izmest briesmīgos notikumus no galvas un aizmirsties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!