Foto: Publicitātes foto
Rudens ir ražas laiks ne tikai Latvijas laukos un dārzos, bet arī mūzikas lauciņā, turklāt tikpat krāsains kā dabā novērojamie gadalaiku maiņas procesi. Turēt sveci zem pūra ir grēks, tāpēc nododam vērtējumam jaunākos pašmāju mākslinieku veikumus, kas, iespējams, spēs kādam padarīt krāsainākus drūmos rudens vakarus.

Patīkams pārsteigums ir grupas "Svema" atgriešanās pie radošās darbības, sapņainā ceļojumā uz neapdzīvotu Daugavas salu devusies "Sus dungo" soliste Diāna, kaimiņzemē Lietuvā atzinību guvušais Andis Grīva radījis jaunu projektu "Andis Griva Ir WWMM" , kura pirmā singla videoklipā galveno lomu atveido viņa dēls Alberts, savukārt diametrāli pretējā stilistikā sevi piesaka divas jaunas dāmas – Inga Frišfelde un Marta Grigale.

'Svema' – 'Debesu pasts'

Trīs gadus pēc studijas albuma "Oткрываю" ("Atveru") prezentācijas grupa "Светочувствительные материалы" ("Gaismas jutīgie materiāli") izdod singlu ar nosaukumu "Небесная почта" ("Debesu pasts"), kas turpina iezīmēt grupas hipnotiski plūstošo un sapņaino mūzikas skanējumu, kuru papildina grupas līdera eksistenciālie dziesmas vārdi.

"Kāds draugs man bieži mēdza teica: "Всё не так просто." No sākuma man vienkārši iepatikās, kā šie vārdi skan – tie bija kā dzīpars, kuru tinot un tinot, veidojās pārējais vārdu kamols", atklāj Deniss. "Bet vai jūs kādreiz esat saņēmuši ziņas no debesīm - vēstis it kā ne no kurienes? Vai pamanāt un lasāt zīmes savas dzīves ceļā? Dzīvē tiešām viss nav tik vienkārši, kā šķiet. Tāpēc šo singlu veltam viesiem mūsu Skolotājiem, kurus savā dzīvē jau esam sastapuši, kā arī tiem, kurus vēl tikai sastapsim."

Grupa "Svema" izveidojās 2009. gada vasarā. Tās sastāvā ir Deniss Bičkovskis (vokāls, ģitāra), Ivars Pommers (ģitāra), Ints Barkāns (bungas), Andris Rozenbergs (basģitāra), Jaroslavs Brutāns (taustiņinstrumenti) un Arvīds Audze (perkusijas).

Diāna Sus – 'Save Yourself'

Grupas "Sus dungo" soliste un dziesmu autore Diāna Sus aranžējusi grupas "Kaleo" dziesmu "Save Yourself" , kas ierakstīta un uzfilmēta uz neapdzīvotas salas Daugavā.

""Kaleo" ir iedvesmojoša islandiešu grupa, un šī dziesma mani īpaši aizkustināja, kad netīšām to dzirdēju radio Reikjavīkā. Vēlējos radīt tādu aranžiju, kas būtu gan ar cieņu pret pašu dziesmu un tās autoru, gan tās oriģinālo video versiju dzīvajam ierakstam, kas filmēts uz ledāja Islandē. "Recmore Media" puiši bija gana traki, lai būtu ar mieru ierakstīt dzīvo skaņu Daugavas vidū."

Gan video, gan skaņa ierakstīta šī gada vasarā, saullēktā ap pulksten 4.00 no rīta, piedaloties 16 cilvēku komandai. "Tas bija gan izaicinājums, gan piedzīvojums ar visu komandu doties nakts tumsā - vest ģeneratoru, kameras, instrumentus ar laivām, un noķert īso saullēkta brīdi."

'Andis Griva Ir WWMM' – 'Miglā šaut'

Andis Grīva un četri draugi – domubiedri no Lietuvas – radījuši jaunu muzikālu projektu "Andis Griva Ir WWMM" un dziesmai "Miglā šaut" (angliskā versijā - "Single Shot") izveidojuši oficiālo videoklipu, kurā galveno lomu atveido Anda dēls – Alberts.

"Es rakstu mūziku filmām, kuras izsapņoju nomodā. Dažas no filmām būs redzamas uz ekrāna, dziesmu video formātā, dažas varēs vērot aizvērtām acīm, un režisēt katrs pats. Katras dziesmas scenārijs ir balstīts uz patiesiem notikumiem un personīgiem pārdzīvojumiem," par gaidāmā albuma vizuālo konceptu stāsta Andis.

Apvienības "Andis Griva Ir WWMM", kur WWMM skaidrojams kā "We Wanna Make Movies" (mēs vēlamies taisīt filmas), un zem tā "paslēpti" četri dalībnieki – Juozas, Gediminas, Kestutis un Paulius. Apvienības debijas albums pie klausītājiem nonāks vēl šogad, tuvāk gada nogalei.

Inga Frišfelde – 'Catch the wind'

Jaunā mūziķe Inga Frišfelde, kas plašākai publikai kļuva zināma kā šova "Uzlecošā zvaigzne mākslā" dalībniece, ir nākusi klajā ar videoklipu jaunajai dziesmai "Catch the wind".

"Dziesma ir par vērtībām, kas ir svarīgākas par naudu - ģimene, zeme, uz kuras stāvi, un par to, ka cilvēks ir spējīgs just. Ķert to. To vieglo, patieso. Naudu varēs nopelnīt, bet cilvēki no mūsu dzīves dažkārt vienkārši izgaist," atklāj I. Frišfelde.

Skaņdarbs radīts sadarbojoties ar underground elektroniskās mūzikas mākslinieku Docta Gee, kurš Ingas dziesmai piešķīris tumšu elektronisku noskaņu. Inga Frišfelde neslēpj gandarījumu par paveikto: "Esmu ļoti priecīga par rezultātu, domāju jau par turpmāko sadarbību ar Docta Gee."

Skaņdarbs kā jaunums ir iekļauts Radio NABA "Top 10LV". Vienlaikus klausītājiem tiek piedāvāts arī dziesmas videoklips, kuru veidojis Eduards Tiltiņš, radot minimālisma konceptā ieturētu vizuālo versiju, paspilgtinot skaņdarba vēstījumu un pievienojot nedaudz drūmu noskaņu.

Marta Grigale – 'Pai Pai'

Dziesma "Pai Pai" ir novembrī gaidāmā dziedātājas Martas Grigales mini albuma tituldziesma. Marta Grigale pati ir gan šī singla, gan visa gaidāmā mini albuma mūzikas un vārdu autore, producents – mūziķis Reinis Sējāns, savukārt skaņas apstrādi veicis Gatis Zaķis.

"Šī dziesma man ir ļoti svarīga – ne velti tā izraudzīta kā albuma tituldziesma. Tā ir citādāka. Tajā esmu sevi izaicinājusi uzdrīkstēties, būt drosmīgai, būt pieaugušai. Jā, nosaukums šķiet maigs un nevainīgs, bet patiesībā runa ir par kaut ko pavisam citu. Esmu ļoti priecīga, ka kopā ar producentu Reini Sējānu esam nonākuši pie tieši šāda dziesmas skanējuma," par jauno singlu stāsta mūziķe.

Albuma prezentācija notiks 22. novembrī pulksten 19.00 Fon Stricka Villā. Ieeja pasākumā bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!